Talents Only: Kwartfinales

Hoofdklasse B-jeugd

De laatste acht B-aspiranten teams begonnen aan hun route richting de finale. In Harkema, Zaandam, Eindhoven en Den Haag was de absolute top van het jeugdkorfbal te aanschouwen. Dat leverde drie bloedstollende wedstrijden op, alleen in Harkema was het niet tot de laatste seconde spannend. Wie zich plaatsten voor de halve finales van 17 maart in de OVVO-hal? Dat lees je natuurlijk hier!

De wekelijkse verslaglegging van 'Talents Only’ wordt mogelijk gemaakt door Simpel, tevens sponsor van 16 B1 teams die in de Zaal Hoofdklasse uitkomen.

Harkema/Frigro/Invicta B1 – PKC/SWKGroep B1
PKC had zich goed voorbereid op de Friese favoriet, maar stond al snel 4-1 achter in de propvolle hal in Friesland. Echter bleven de gasten rustig en bogen de 4-1 achterstand om in een 6-7 voorsprong. De analyses klopte, de tactiek werd uitgevoerd. Geen doelpunt doorlaten 10 minuten lang is een kwaliteit, en daar verdiende PKC absoluut complimenten voor. Daarna bleef het scoren van de Papendrechters uit, alhoewel de echte kansen er wel waren. Harkema/Frigro/Invicta wisselde ondertussen Maarten Piersma en Rien van der Laan van vak, wat voor wat meer rust zorgde. Bij rust was het 11-7 voor Harkema/Frigro/Invicta. PKC bleef knokken in de tweede helft maar kon het gat niet verkleinen. De uiteindelijke uitslag ontstond pas in de laatste 10 minuten. PKC heeft geknokt voor wat ze waard waren, maar Harkema/Frigro/Invicta was gewoon sterker. In de tweede helft lieten zij de gasten met mooi korfbal kansloos. PKC kan trots zijn op het resultaat, en heeft op het veld met de koppositie een prima uitgangspositie. (Uitslag: 26-15)

DSC B1 – Achilles B1
Nadat de formulieren van de opstellingen waren uitgewisseld was er verbazing af te lezen va bij de gezichten van DSC-trainers Aram Brouwers en Joan Vos. De naam van aanvoerder sterkhouder Noa Brusse was niet te vinden, ook niet op de reservebank. De pechvogel bleek griep te hebben. Een aderlating voor Achilles, en zonde voor de wedstrijd al deed zijn vervanger Stef van den Brand het uitstekend. Bij DSC was sterkhouder Coen Spoor juist net op tijd hersteld en dus fit genoeg om te spelen. Na een valse start – tot tweemaal toe liep de tijd niet af – met een afgekeurd doelpunt van Kimberley Gerstel tot gevolg kon de wedstrijd dan toch beginnen. Cino Koene, die andere scherpschutter van de ploeg uit Den Haag, schoot zijn eerste bal raak en gaf daarmee een signaal af. DSC nam het initiatief maar zag Achilles gemakkelijk mee scoren. Opvallend was wel dat DSC eigenlijk de gehele wedstrijd meer rebounds zou pakken. Vooral Spoor zat direct goed in de wedstrijd en had over op zijn tegenstander Wesco van Weert. Na de 6-3 van Pieter van Leeuwen nam Achilles haar eerste time-out. Doordat één vak van DSC moeilijk tot scoren kwam trok Achilles de stand gelijk (6-6). Van Leeuwen antwoordde direct met de 7-6, gevolgd door de 7-7 van opnieuw Koene. Dit bleek de laatste Haagse goal voor rust. Na de zevende goal lukte bij Achilles namelijk nog maar heel weinig; er werden geen rebounds gepakt en het schotpercentage was te laag om bij te blijven. Daarnaast had Achilles het moeilijk met de fysieke power van DSC. De zusjes Tamminga (Ella en Nikki) zorgde voor een nieuw Eindhovens gaatje van twee en met nog één seconde op de klok, erg volwassen uitgespeeld, hielp Spoor zijn ploeg aan een 10-7 voorsprong bij rust. Net na rust opnieuw de treffer van Spoor (11-7), waarna DSC de wedstrijd gecontroleerd kon uitspelen. Achilles was aanvallend niet bij machte om het spannend te maken. DSC zag ook in de tweede helft één vak haperen maar door een voorsprong had dit geen consequenties. Achilles speelde verdedigend een prima pot, maar kwam reboundoverwicht tekort om aanvallend bij te blijven. De ploeg creëerde te weinig kansen om aanspraak te maken op een overwinning, al kunnen ze in Den Haag tevreden zijn met het behalen van de kwartfinales met dit jonge team. (Uitslag: 18-11)