Talents Only: Kwartfinales

Talents Only: Kwartfinales

Hoofdklasse B-jeugd

De laatste acht B-aspiranten teams begonnen aan hun route richting de finale. In Harkema, Zaandam, Eindhoven en Den Haag was de absolute top van het jeugdkorfbal te aanschouwen. Dat leverde drie bloedstollende wedstrijden op, alleen in Harkema was het niet tot de laatste seconde spannend. Wie zich plaatsten voor de halve finales van 17 maart in de OVVO-hal? Dat lees je natuurlijk hier!

De wekelijkse verslaglegging van 'Talents Only’ wordt mogelijk gemaakt door Simpel, tevens sponsor van 16 B1 teams die in de Zaal Hoofdklasse uitkomen.

Harkema/Frigro/Invicta B1 – PKC/SWKGroep B1
PKC had zich goed voorbereid op de Friese favoriet, maar stond al snel 4-1 achter in de propvolle hal in Friesland. Echter bleven de gasten rustig en bogen de 4-1 achterstand om in een 6-7 voorsprong. De analyses klopte, de tactiek werd uitgevoerd. Geen doelpunt doorlaten 10 minuten lang is een kwaliteit, en daar verdiende PKC absoluut complimenten voor. Daarna bleef het scoren van de Papendrechters uit, alhoewel de echte kansen er wel waren. Harkema/Frigro/Invicta wisselde ondertussen Maarten Piersma en Rien van der Laan van vak, wat voor wat meer rust zorgde. Bij rust was het 11-7 voor Harkema/Frigro/Invicta. PKC bleef knokken in de tweede helft maar kon het gat niet verkleinen. De uiteindelijke uitslag ontstond pas in de laatste 10 minuten. PKC heeft geknokt voor wat ze waard waren, maar Harkema/Frigro/Invicta was gewoon sterker. In de tweede helft lieten zij de gasten met mooi korfbal kansloos. PKC kan trots zijn op het resultaat, en heeft op het veld met de koppositie een prima uitgangspositie. (Uitslag: 26-15)

DSC B1 – Achilles B1
Nadat de formulieren van de opstellingen waren uitgewisseld was er verbazing af te lezen va bij de gezichten van DSC-trainers Aram Brouwers en Joan Vos. De naam van aanvoerder sterkhouder Noa Brusse was niet te vinden, ook niet op de reservebank. De pechvogel bleek griep te hebben. Een aderlating voor Achilles, en zonde voor de wedstrijd al deed zijn vervanger Stef van den Brand het uitstekend. Bij DSC was sterkhouder Coen Spoor juist net op tijd hersteld en dus fit genoeg om te spelen. Na een valse start – tot tweemaal toe liep de tijd niet af – met een afgekeurd doelpunt van Kimberley Gerstel tot gevolg kon de wedstrijd dan toch beginnen. Cino Koene, die andere scherpschutter van de ploeg uit Den Haag, schoot zijn eerste bal raak en gaf daarmee een signaal af. DSC nam het initiatief maar zag Achilles gemakkelijk mee scoren. Opvallend was wel dat DSC eigenlijk de gehele wedstrijd meer rebounds zou pakken. Vooral Spoor zat direct goed in de wedstrijd en had over op zijn tegenstander Wesco van Weert. Na de 6-3 van Pieter van Leeuwen nam Achilles haar eerste time-out. Doordat één vak van DSC moeilijk tot scoren kwam trok Achilles de stand gelijk (6-6). Van Leeuwen antwoordde direct met de 7-6, gevolgd door de 7-7 van opnieuw Koene. Dit bleek de laatste Haagse goal voor rust. Na de zevende goal lukte bij Achilles namelijk nog maar heel weinig; er werden geen rebounds gepakt en het schotpercentage was te laag om bij te blijven. Daarnaast had Achilles het moeilijk met de fysieke power van DSC. De zusjes Tamminga (Ella en Nikki) zorgde voor een nieuw Eindhovens gaatje van twee en met nog één seconde op de klok, erg volwassen uitgespeeld, hielp Spoor zijn ploeg aan een 10-7 voorsprong bij rust. Net na rust opnieuw de treffer van Spoor (11-7), waarna DSC de wedstrijd gecontroleerd kon uitspelen. Achilles was aanvallend niet bij machte om het spannend te maken. DSC zag ook in de tweede helft één vak haperen maar door een voorsprong had dit geen consequenties. Achilles speelde verdedigend een prima pot, maar kwam reboundoverwicht tekort om aanvallend bij te blijven. De ploeg creëerde te weinig kansen om aanspraak te maken op een overwinning, al kunnen ze in Den Haag tevreden zijn met het behalen van de kwartfinales met dit jonge team. (Uitslag: 18-11)

Die Haghe B1 – DVO/Accountor B1
In het prachtige complex van Die Haghe mochten beide teams zich in alle rust voorbereiden op hun kwartfinale. Langzaamaan druppelde er meer supporters binnen, wat voor een goede sfeer zorgde. Die Haghe begon scherp en promoveerde het eerste schot tot een doelpunt. De beginfase ging gelijk op, waar met name DVO’er Jesse Schootstra het vizier op scherp had. DVO creëerde veel meer kansen, maar Die Haghe schoot zuiverder. Daardoor was het constant stuivertje wisselen in de eerste helft. Desondanks ging Die Haghe met een minimale voorsprong van 11-10 de rust in. In de periode net na rust had DVO ontzettend veel moeite om het gat van de korf te vinden. Die Haghe pakte meer verdedigende rebounds, kon zo vaker aanvallen en liep gestaag uit naar een 16-11 voorsprong met nog 11 minuten op de klok. Na wat personele wijzigingen aan de kant van DVO begon het beter te lopen. Langzaam werd het initiatief gepakt en Die Haghe vergat de genadeklap uit te delen, terwijl er wel mogelijkheden lagen. Met lange aanvallen zette DVO de achtervolging in. Zij konden weer meer gaan herhalen, waardoor ze in de achtervolging konden gaan. Die Haghe ging onnodige fouten maken. De ploeg uit Den Haag kwam 19-18 voor, en het publiek kon er goed voor gaan zitten. Na het uit de handen pakken van een bal kreeg DVO een strafworp, waarna de aansluiting gevonden werd. Ondertussen kreeg Die Haghe-aanvoerder Mike Abbenhuis geel voor herhaalde overtredingen tijdens het uitverdedigen. Toen brak er een spannende eindfase aan, waarin beide ploegen kansen kregen op de overwinning. Drie seconden voor het einde kreeg DVO een strafworp. Deze werd ondanks de grote druk koelbloedig benut door Linda van der Wal. In de laatste 3 seconden lukte het Die Haghe niet om tot een kans te komen en vierde DVO met de vele supporters de overwinning. Na afloop was er nog tweemaal geel en dus rood voor Die Haghe-coach Tim Abbenhuis. En dan is het de vraag hoe over dit resultaat gedacht moet worden. Een gestolen overwinning voor DVO? Die Haghe wat vergat de wedstrijd op slot te gooien? DVO kreeg in de tweede helft ruim twee keer zoveel kansen als Die Haghe, maar keek desondanks wel bijna de gehele tweede helft tegen een achterstand aan. Die Haghe was een stuk scherper in de afronding, maar toch gaat DVO er met de overwinning vandoor. Wat in ieder geval buiten kijf staat; het publiek was de grote winnaar. Er was strijd, bij vlagen goed korfbal en een enorme dosis spanning. (Uitslag: 19-20)

ZKV B1 – Dalto/Klaverblad Verzekeringen B1
In een propvolle, sfeervolle en mooi aangekleede hal in Zaandam kwam Dalto nog wel op voorsprong maar daarna had ZKV het initiatief. Ze hadden veel meer rebound en waren dodelijk met hun vrije ballen en korte kansen, met name Koen Ruwaard was erg trefzeker. De coaches van Dalto waren genoodzaakt om al vrij snel Twan van Huisstede en Justin Straatman van vak te wisselen, zodat Twan van Huisstede Koen Ruwaard af kon gaan stoppen. Het was na de vakwissel voor Dalto even zoeken en ZKV maakte daar gebruik van, ze kwamen op een 6-2 voorsprong. Vanaf dat moment ging het bij Dalto wat beter lopen. Drie goals achter elkaar, en het verschil was nog maar één doelpunt. Bij de gasten brak toen een slordige fase aan en ZKV maakte daar wederom dankbaar gebruik van, zo stond er in de rust een stand van 12-8 op het scorebord. Na rust kwam Dalto veel scherper uit de kleedkamer, het was duidelijk dat ze nog in een goede afloop geloofden. Binnen no-time was Dalto terug in de wedstrijd en stond het 12-11, voordat ZKV weer een doelpunt kon maken. Sverre Zeegers liet zich in deze periode nadrukkelijk zien. Hij was de enige die de tweede helft wat terug kon doen namens ZKV. Na het doelpunt van ZKV nam Dalto de wedstrijd definitief in handen. Vier goals op rij waarvan twee van Carel Wielinga, en de eerste voorsprong was een feit. Twan van Huisstede schakelde Koen Ruwaard de tweede helft helemaal uit. Aanvallend was het aan beide kanten erg slordig, er werd veel balverlies geleden zonder dat er een schot werd genomen. Met nog vijf minuten op de klok bracht Carel Wielinga (strafworp) de stand op 17-19. Dalto speelde aanvallend deze fase niet goed uit, er werden weinig goede kansen gecreëerd. In de laatste 50 seconden kreeg ZKV bovendien een strafworp mee. Dalto nam een time-out en de strafworp werd door ZKV gemist, waardoor Dalto de laatste 30 seconden uit kon spelen. (Uitslag: 17-19)

Programma halve finales:
17 maart, 14.00 (OVVO-hal, Maarssen): Dalto B1 – DVO B1
17 maart, 16.00 (OVVO-hal, Maarssen): Harkema/Frigro/Invicta B1 – DSC B1

 

Datum: 13 maart 2018 - 18:00 uur
Door: Redactie Korfbal.