TeamNL Korfbal grijpt opnieuw Europese titel

EKC2018 TeamNL Korfbal

Dankzij een 21-8 zege op Duitsland heeft TeamNL Korfbal de Europese titel geprolongeerd.  Bij rust was het 8-4 voor de thuisploeg, die een volgepakt Sportstad Heerenveen achter zich wist. Het brons was -  net als in 1998 en 2014 voor Portugal, dat in een spannende kleine finale afrekende met België (20-19).

Olav van Wijngaarden was verantwoordelijk voor de openingstreffer, waarna zich een stroeve beginfase ontspon. Na de eerste twee kwarten was het ‘slechts’ 8-4 voor TeamNL Korfbal. In het derde kwart kwam Oranje dan echt los en wist de ploeg van bondscoach Wim Scholtmeijer het publiek te vermaken. Eindstand: 21-8.

Split en Van Wijngaarden
Topscorers waren Celeste Split en Olav van Wijngaarden met elk vier goals. Op weg naar de finale was TeamNL Korfbal achtereenvolgens te sterk voor Catalonië, Engeland, Polen, Tsjechië en België. Scholtmeijer: “Ik ben trots op het team. Naast Europees kampioen worden hebben we onszelf ook andere doelen opgelegd. Die hebben we met ziel en zaligheid nagestreefd. We hebben het publiek beloofd de pannen van het dak te spelen en in de tweede helft is dat gelukt.“

Over het grote verschil: “Onze weerstand komt momenteel uit Azië. Chinees Taipei is de nummer twee van de wereld en nummer vijf China maakt ook grote stappen. We mogen eerst even van deze EK-titel genieten en dan gaat onze focus op het WK van volgend jaar in Zuid-Afrika.”

Afscheid Suzanne Struik

In het vierde kwart was er de publiekswissel voor Suzanne Struik, die als vrouwelijk recordinternational (69 caps) afscheid neemt van TeamNL Korfbal. Daarmee won ze drie wereld-, drie World Games- en vier Europese titels. Na de huldiging werd Struik - die Player of the match werd - onder toeziend oog van het volgepakte Sportstad Heerenveen door oud-bondscoach Jan Sjouke van den Bos en haar vader in het zonnetje gezet.

Met de zevende EK-titel voor Nederland is er een einde gekomen aan het EK, dat de afgelopen negen dagen werd gespeeld in Drachten, Gorredijk, Leeuwarden en Heerenveen. KNKV-voorzitter Rob Meijer: “Ik ben erg trots op de organisatie, met name op de vele vrijwilligers die dit evenement mede mogelijk gemaakt hebben. Ook bij de finale zat het weer bomvol. We kijken terug op een mooi toernooi.”

Thisiskorfball.com
Voor alle uitslagen en standen, check de toernooiwebsite thisiskorfball.com.

Datum: 21 oktober 2018 - 18:24 uur