TeamNL Korfbal langs China, België met golden goal naar finale

TeamNL Korfbal

Met een 27-12 overwinning op China heeft TeamNL Korfbal zich geplaatst voor de WK-finale. Daarin ontmoet het België, dat een golden goal nodig had om af te rekenen met Chinees Taipei (20-19).

Bondscoach Wim Scholtmeijer stuurde tegen China, van coach Ben Crum, de volgende acht het veld in: Esther Cordus, Marjolijn Kroon, Mick Snel en Erwin Zwart in de eerste aanval. Eerste verdediging: Barbara Brouwer, Celeste Split, Laurens Leeuwenhoek en Nick Pikaar.

TeamNL Korfbal kwam op 1-0 en 2-1 door Snel en Brouwer, Jing Zhao en Xi Wang maakten gelijk. Vervolgens liep de titelfavoriet weg bij China, dat voor het eerst tot de halve finale van een WK reikte. Via 10-2 werd een 14-4 ruststand bereikt.

Bij de stand 17-5 in het derde kwart verving Scholtmeijer het vak van Snel door Fleur Hoek, Jessica Lokhorst, Harjan Visscher en Olav van Wijngaarden. In het andere vak kwam Daan Preuninger in de plaats van Laurens Leeuwenhoek. Eindstand: 27-12 Topscorers aan de kant van Nederland waren Brouwer, Pikaar en Leeuwenhoek, allen met vier treffers.

Scholtmeijer: "Voor ons was dit een opmaat naar de finale. Het was een wedstrijd waarin we goede momenten afwisselden met mindere." Over de andere halve finale: "Dat was een kraker van een pot. Chinees Taipei leek al dood en begraven, maar knokte zich toch nog terug. Over de hele wedstrijd vond ik België de verdiende winnaar. Wij zijn ook blij met de Belgen in de finale. Deze wedstrijd heeft voor ons de meest sentimentele waarde."

Reactie Barbara Brouwer

Kijk de wedstrijd hier terug:

Golden goal Courtens bezorgt België finale
De andere halve finale, tussen België en Chinees Taipei, kende een 19-19 eindstand. Een golden goal moest de beslissing brengen en nadat Chinees Taipei in de eerste aanval niet tot scoren kwam, bezorgde Lars Courtens België met een afstandsschot de felbegeerde finaleplek.

Zo kon Chinees Taipei, dat knap terugkwam in de wedstrijd, de prestatie tijdens de World Games in 2017 niet herhalen en gaat de WK-finale ‘gewoon’ weer tussen Nederland en België. In deze onderlinge eindstrijd was Nederland al negen keer de sterkste, België was dat in 1991.

De finale wordt zaterdag om 16.00 uur gespeeld. Meer over het WK op korfbal.nl/wkc2019.

Datum: 8 augustus 2019 - 20:15 uur
Door: Redactie korfbal.nl