TeamNL Korfbal verslaat Duitsland en treft China in halve finale

TeamNL Korfbal verslaat Duitsland en treft China in halve finale

TeamNL Korfbal

Nederland - China. Dat is donderdagavond het affiche van één van de twee halve finales op het WK in Zuid-Afrika. TeamNL Korfbal had vanavond geen moeite met Duitsland, vorig jaar nog verliezend EK-finalist. Bij rust was het 13-3, eindstand 25-9. De andere halve finale gaat donderdag tussen Chinees Taipei en België.

In het duel tegen Duitsland bestond de eerste aanval uit: Barbara Brouwer, Celeste Split, Laurens Leeuwenhoek, Nick Pikaar. Eerste verdediging: Esther Cordus, Marjolijn Kroon, Mick Snel, Erwin Zwart.

Vrouwengoals
Met haar derde balcontact zorgde Brouwer van ver voor 1-0, waarna Lea Sander namens Duitsland de stand gelijktrok. Na de 2-1 van Cordus wist Duitsland niet meer in de buurt te komen van Nederland, dat verdedigend veel druk gaf. De laatste score voor rust (13-3) werd gemaakt door Kroon, die vijf van de acht vrouwengoals in de eerste helft maakte.

In de tweede helft liet TeamNL Korfbal de teugels wat vieren. Bondscoach Wim Scholtmeijer startte het vierde kwart met Daan Preuninger op de plek van Zwart. Het andere vak werd compleet vervangen door Fleur Hoek, Jessica Lokhorst, Harjan Visscher en Olav van Wijngaarden.

Van Wijngaarden scoorde de 25-9, vier minuten later gevolgd door het eindsignaal van Dan Lin Huang uit Taiwan. Kroon werd met zes goals topscorer.

Een vooruitblik van bondscoach Wim Scholtmeijer op de halve finale volgt.

Nederland - China
TeamNL Korfbal speelt donderdag om 19.00 uur de halve finale tegen China, dat bij diens derde WK-optreden voor het eerst tot de laatste vier reikt. In 2015 werd China zevende en bij het debuut in 2011 elfde. China was in de kwartfinale met 25-21 te sterk voor Portugal, dat op het EK in 2018 nog de bronzen plak veroverde. Bij rust was het al 15-12 voor de ploeg van professor Ma en de ervaren Nederlandse coach Ben Crum.

Chinees Taipei – België
De andere halve finale gaat tussen Chinees Taipei en België. Chinees Taipei won in een enerverend duel van Suriname. Na het derde kwart stond het 16-14 en in een spannende en fysieke eindfase wist Suriname, dat het moest stellen zonder de geblesseerde Nisha Verwey (achillespees), niet meer langszij te komen: 20-18. Suriname wilde het land trots maken en zich plaatsen voor de World Games en is in beide geslaagd. 

België versloeg Tsjechië op eenvoudige wijze. Na een 12-4 ruststand eindigde deze kwartfinale in een 27-10 overwinning voor de verliezend finalist van het vorige WK. Het duel Chinees Taipei - België begint donderdag om 17.15 uur.

Meer over het WK op korfbal.nl/wkc2019

Datum: 6 augustus 2019 uur
Door: Redactie Korfbal.nl