TeamNL Korfbal zet ook Tsjechië opzij: 23-7

TeamNL Korfbal

Met een 23-7 overwinning op Tsjechië heeft een stroef spelend TeamNL Korfbal zich gekroond tot winnaar van poule A. Maandag speelt het de achtste finale tegen de beste nummer vier van de vijf poules. "Dit was een zwakke prestatie van onze kant."

Update: TeamNL Korfbal speelt maandag om 15.30 uur tegen Ierland, dat op doelsaldo de beste nummer vier is. Eindstanden poules hier en toernooischema hier.

TeamNL Korfbal startte tegen de nummer zeven van de wereldranglijst in nagenoeg dezelfde opstelling als in de openingswedstrijd tegen Nieuw-Zeeland. Alleen stond Harjan Visscher nu op de plek van Daan Preuninger. Eerste aanval: Esther Cordus, Marjolijn Kroon, Mick Snel, Erwin Zwart. Eerste verdediging: Marjolijn Schenk, Marloes Frieswijk, Harjan Visscher, Jordi Pasma.

Nadat Zwart uit zijn eerste schot voor 1-0 zorgde, volgde al gauw het Tsjechische antwoord van Petr Pesak. Pasma bracht Nederland weer op een voorsprong, die uitgebouwd werd. In de slotminuut van het eerste kwart had Frieswijk even verzorging nodig na een botsing in de verdediging. Vervolgens maakte Snel in het eindsignaal van het eerste kwart een knappe buzzerbeater, maar de arbiter oordeelde terecht dat de bal nét te laat los was: 8-1.

Minder soepel
Dat het TeamNL Korfbal een stuk minder soepel verging dan tegen Nieuw-Zeeland en Catalonië, kwam goed tot uiting in het tweede kwart. Via 10-1 werd het 11-4 en dat was ook de ruststand.

In de pauze wisselde Scholtmeijer zijn volledige team, waardoor nagenoeg de basisacht van gisteren binnen de lijnen kwam. Dit om richting de komende speeldag iedereen ritme te laten houden. Aanval: Jessica Lokhorst, Fleur Hoek, Olav van Wijngaarden, Daan Preuninger. Verdediging: Barbara Brouwer, Celeste Split, Laurens Leeuwenhoek, Nick Pikaar.

Ook dit achttal slaagde er niet in om in de ‘flow’ te komen. Het derde kwart eindigde bij 18-5. Twee minuten voor tijd maakte Leeuwenhoek de 23-6, waarna Pesak het laatste doelpunt van de wedstrijd maakte 23-7. Split, Van Wijngaarden en Preuninger maakten allen drie goals.

Scholtmeijer: "Dit was een zwakke prestatie van onze kant. Deze wedstrijd voldeed op vele vlakken niet aan onze norm en daarom houden we hier een slecht gevoel aan over. Dat is enerzijds een compliment aan de Tsjechen, maar ook een signaal dat we te allen tijde alles moeten geven om top te zijn."

Maandag achtste finale
Met drie zeges eindigt TeamNL Korfbal als nummer één van poule A. Tsjechië is de nummer twee en Catalonië de nummer drie, dankzij de 15-13 winst op hekkensluiter Nieuw-Zeeland. Nederland speelt  maandag om 15.30 uur de achtste finale tegen de beste nummer vier van de vijf poules.

Bij zeges speelt TeamNL Korfbal dinsdag de kwartfinale om 19.00 uur en donderdag de halve finale om 19.00 uur. De finale staat gepland op zaterdagmiddag 16.00 uur.

Update: Wint TeamNL Korfbal maandag van Ierland, dan speelt het de kwartfinale tegen de winnaar van het duel Polen - Duitsland.

Alle WK-informatie vind je op korfbal.nl/wkc2019.

Datum: 3 augustus 2019 - 15:02 uur