Terugblik Ereklasse #10

Terugblik Ereklasse #10

Ereklasse

De laatste reguliere speelronde van het veldseizoen ligt alweer achter ons. Met een aantal verrassende uitslagen was deze laatste ronde alles behalve saai. Nu kunnen vier ploegen zich opmaken voor de play-offs, die op 15 juni aanstaande gespeeld zullen worden.

Ereklasse A

Fortuna/Delta Logistiek – LDODK/Rinsma Modeplein
In Delft kon LDODK het reguliere seizoen ongeslagen afsluiten tegen Fortuna. De Delftenaren echter, gooiden roet in het eten. Voor de ploeg van Henk Jan Mulder stond er niets meer op het spel, maar eerder had Tim Flokstra in een interview al aangegeven dat de ploeg in voorbereiding op de play-offs een goede pot neer wilde zetten. Of het nipte verlies het vertrouwen van de ploeg heeft beschadigd zal moeten blijken maar Fortuna is de enige ploeg die LDODK kon verslaan deze veldcompetitie. (Uitslag: 18-17)

DOS’46 – Blauw-Wit
Ook de runner-up liep tegen een nederlaag aan, in Nijeveen was Blauw-Wit te sterk voor de thuisploeg. Met name in de eerste helft waren de doelpunten duur, na de 1-1 duurde het maar liefst vijftien minuten voor de Nijeveners weer tot scoren wisten te komen. Na rust (6-8) was het Blauw-Wit dat de bovenliggende partij was. DOS’46 kwam nog terug tot op één punt (9-10) maar daarna gaven de hoofdstedelingen gas bij en wisten ze niet te overbruggen gat te slaan. Voor Blauw-Wit zit de competitie er op, DOS’46 kan zich voorbereiden op een ontmoeting met PKC. (Uitslag: 14-19)

Tempo – AW.DTV
De enige wedstrijd in de Ereklasse A die nog ergens om ging, was het degradatieduel tussen Tempo en AW.DTV. De winnaar zou lijfsbehoud veiligstellen, voor de verliezer bleef alleen degradatie over. In het eerdere duel, in Amsterdam, hielden beide ploegen elkaar nog in evenwicht, maar daarvan was in Alphen aan den Rijn geen sprake. Na de promotie in de zaal lukte het de Alphenaren niet om er voor te zorgen dat men ook op het veld volgend seizoen op het hoogste niveau zal acteren. AW.DTV blijft in de Ereklasse, Tempo speelt volgend jaar in de Hoofdklasse. (Uitslag: 12-18)

Eindstand in de Ereklasse A:

  W P
1. LDODK 10 16
2. DOS'46 10 13
3. Fortuna 1 10 11
4. Blauw-Wit 10 10
5. AW.DTV 10 6
6. Tempo 10 4

 

Ereklasse B

PKC/SWKGroep – KZ/Thermo4U
De Koogers worden geplaagd door blessures en kwamen er in Papendrecht niet aan te pas. Bij rust stond er een 20-13 tussenstand op het bord, in de tweede helft werd er minder gescoord maar kon KZ niet meer in de buurt komen van PKC. De Papendrechters verloren wel Olav van Wijngaarden, hij raakte behoorlijk geblesseerd aan zijn enkel en kon niet verder. Bovendien kost het hem ook zijn trip naar China met TeamNL Korfbal. Met de winst stelde PKC de eerste plaats in poule B veilig, en daarmee ook het thuisvoordeel in de play-offs. (Uitslag: 31-20)

DVO/Accountor – TOP/SolarCompleet
Een kleine kans was er voor DVO, om de play-offs alsnog te halen. Daarvoor moest er wel met minimaal zeven doelpunten verschil gewonnen worden van TOP, een pittige opdracht an sich. Na anderhalve minuut spelen stonden de Bennekommers echter al met 0-3 achter, en wees niets erop dat het nog spannend zou worden. Niets bleek echter minder waar, en acht minuten later zette Gertjan Meerkerk zijn ploeg weer naast de Sassemers. Bij rust stond er een 14-10 tussenstand op het bord en leek DVO op weg naar de play-offs. In de tweede helft ging DVO door met scoren en op 21-13 had DVO de play-offs virtueel in handen. Een wake-up call voor de ploeg van Jan Niebeek en met wat tactische wisselingen ging het ineens weer lopen bij TOP. De winst was te hoog gegrepen, maar de schade werd beperkt en TOP stelde alsnog een verlenging van het seizoen veilig. (Uitslag: 24-20)

DeetosSnel – Dalto/Klaverblad Verzekeringen
In een zonovergoten Dordrecht was het Dalto dat het beste uit de startblokken kwam. De Driebergenaren pakten een 1-4 voorsprong, echter diezelfde voorsprong verdween als sneeuw voor de zon en werd door DeetosSnel omgebogen tot een 5-4 voorsprong. Daarna werd het stuivertje wisselen voor beide ploegen, waarbij DeetosSnel steeds het initiatief had. Na rust leken de punten mee te gaan naar Driebergen toen Dalto op een 18-20 voorsprong kwam, maar in de slotfase kon DeetosSnel de stand gelijk trekken en zo eindigde het duel in een remise. Voor beide ploegen zit de competitie erop, DeetosSnel zal ook volgend seizoen in de Ereklasse uitkomen terwijl Dalto degradeert naar de Hoofdklasse. (Uitslag: 20-20)

Eindstand Ereklasse B

  W P
1. PKC 10 16
2. TOP 10 13
3. DVO 10 13
4. KZ 10 9
5. DeetosSnel 10 7
6. Dalto 10 2
Datum: 3 juni 2019 - 12:00 uur
Door: Redactie Korfbal.nl
Fotograaf: Ilse Schaffers, korfbalfoto.nl