Terugblik Ereklasse #9

Terugblik Ereklasse #9

Ereklasse

In de Ereklasse A is het alleen onderin nog spannend, nu de play-offplaatsen vergeven zijn. In de Ereklasse B viel dit weekend de eerste beslissing omtrent de play-offs. 

Ereklasse A

LDODK/Rinsma Modeplein – DOS’46
Voor LDODK stond alleen het poulekampioenschap nog op het spel, DOS’46 was aTl zeker van seizoensverlenging. In de heenwedstrijd hielden beide ploegen elkaar in evenwicht en ook nu zou het duel tussen de koploper en de runner-up onbeslist blijven. Daar leek het eerst niet op, de Friezen sloegen een gat van vijf punten (12-7), maar konden DOS’46 niet definitief afschudden (13-10 bij rust). In de tweede helft namen de Nijeveners het initiatief over en bij LDODK lukt het allemaal niet meer. Van 14-10 kwamen ze terug tot 14-13. Het lukte LDODK in eerste instantie nog wel om de voorsprong vast te houden maar Max Malestein schoot even later zijn ploeg weer op gelijke hoogte: 18-18. Daarna werd het stuivertje wisselen en op 20-21 leek DOS’46 de volle winst te pakken. Marjolijn Kroon stak daar eigenhandig een stokje voor en scoorde de doorloopbal, waarna er direct afgefloten werd. LDODK eindigt zo als eerste in de poule en heeft het thuisvoordeel. (Uitslag: 21-21)

Blauw-Wit – Tempo
Het duel in Amsterdam stond in het teken van de laatste thuiswedstrijd van trainer/coach Barry Schep. Na zes jaar vertrekt hij en er werd uitgebreid stil gestaan bij zijn afscheid. Blauw-Wit was voorafgaand aan het duel al zo goed als zeker van lijfsbehoud, terwijl er nog altijd een kans bestaat dat Tempo degradeert. Bij rust stonden de Alphenaren nog met 10-12 voor, maar na rust gingen de Amsterdammers erop en er over. Slechts vijf keer kwam Tempo tot scoren in de tweede helft en de voorsprong verdween als sneeuw voor de zon. Voor Tempo komt het aan op de laatste wedstrijd tegen directe concurrent AW.DTV. (Uitslag 23-17)

AW.DTV – Fortuna/Delta Logistiek
Want ook AW.DTV is nog niet veilig, met slechts vier punten deelt de ploeg van Edwin Bouman de laatste plaats met Tempo. Fortuna was voorafgaand aan het duel al uitgespeeld, de dubbel zit er dit jaar niet in voor de landskampioen. Met Daan Preuninger en Jessica Lokhorst op de bank, boekte Fortuna een soepele en overtuigende overwinning in Amsterdam. Nik van der Steen was ouderwets op dreef bij de Delftenaren, met tien doelpunten. AW.DTV kan zich opmaken voor de beslissende wedstrijd tegen Tempo in Alphen aan den Rijn. (Uitslag: 11-23)

Stand in de Ereklasse A:

  W P
1. LDODK 9 16
2. DOS'46 9 13
3. Fortuna 9 9
4. Blauw-Wit 9 8
5. Tempo  9 4
6. AW.DTV 9 4

 

Ereklasse B

TOP/SolarCompleet – PKC/SWKGroep
Na alle onrust afgelopen week, omtrent vertrekkende spelers bij PKC, werd er zaterdag gewoon weer gekorfbald. De Papendrechters kozen er voor om achter te verdedigen in het vak tegen Mick Snel, wat resulteerde in veel verdedigende rebounds. Aan beide kanten oogde het spel onrustig, veel steals en passfouten over en weer. TOP pakte de eerste voorsprong, daarna nam PKC het initiatief en sloeg een gaatje van vier (3-7). Nog voor rust wist de ploeg uit Sassenheim dat om te draaien, tot een 10-7 voorsprong bij rust. In de tweede helft ging TOP door en pakte een voorsprong van vijf (12-8). Daarna nam PKC het heft in handen, Leeuwenhoek scoorde er twee op rij en bracht zijn ploeg terug in de wedstrijd. Op 13-13 lag het weer helemaal open. Opnieuw pakte TOP de voorsprong (15-13) maar PKC maakte de achterstand wederom ongedaan om daarna in de slotfase door te stomen naar de zege. Daarmee is PKC officieel geplaatst voor de play-offs. (Uitslag: 16-19)

Dalto/Klaverblad Verzekeringen – DVO/Accountor
DVO zit in een goede fase op het veld, en pakte in Driebergen direct het initiatief. Via 1-5 stoomde de ploeg van Richard van Vloten door naar een 7-12 ruststand. Toch wist Dalto tot twee keer toe terug te komen tot op één doelpunt verschil en duurde het lang voor de wedstrijd echt gespeeld was. Uiteindelijk boekt DVO de vierde overwinning op rij en daarmee houdt de ploeg uit Bennekom in theorie nog kans op een plaats in de play-offs, al zal het dan in de laatste wedstrijd met zeven goals verschil moeten winnen van TOP. (Uitslag: 22-25)

KZ/Thermo4U – DeetosSnel
Een wedstrijd om des keizers baard, het duel tussen KZ en DeetosSnel. Toch maakten beide ploegen er een aantrekkelijke wedstrijd van in Koog aan de Zaan. Halverwege de eerste helft ontliepen ze elkaar niet veel, KZ had een minieme voorsprong van één punt, en wist voor rust het gaatje te vergroten naar drie (13-11). Na rust kwam DeetosSnel nog even terug tot één punt, maar daarna liep KZ, aan de hand van Hugo Hendriks weg van de Dordtenaren. Via 23-17 en 29-21 zetten de Koogers een degelijke overwinning op het scorebord. (Uitslag: 31-25)

Stand in de Ereklasse B:

  W P
1. PKC 9 14
2. TOP 9 13
3. DVO 9 11
4. KZ 9 9
5. DeetosSnel  9 6
6. Dalto  9 1
Datum: 27 mei 2019 - 13:00 uur
Door: Redactie Korfbal.nl