Terugblik Korfbal League: speelronde 8

Terugblik Korfbal League: speelronde 8

Korfbal League1

Een bijzonder weekend. De broertjes Zwart kregen de gebroeders De Wit op bezoek en de tweeling Bezemer ging langs bij de broers Jonker. Ondertussen speelde TOP/Quoratio de finale van de Europa Cup, liet PKC geen spaan heel van KZ en blijft AW.DTV ondanks hun eerste punt toch in de problemen zitten. Wat gebeurde er in speelronde 8?

DVO/Accountor – AW.DTV
Dé degradatiekraker, en dat de belangen van deze wedstrijd groot waren werd al snel duidelijk. Er gebeurde genoeg in de DVO-hal; opstootjes, woordenwisselingen met de arbitrage en natuurlijk werd er ook gewoon gekorfbald. AW.DTV begon messcherp met vier goals uit de eerste vijf schoten. De thuisploeg creëerde in de openingsfase veel meer kansen, maar strafte deze niet af. Ook al kwam de thuisploeg nog tot 3-4 en 4-5, AW.DTV bleef continu aan de goede kant van de score. Vooral dankzij Ilona van den Berg (5 goals in de eerste helft), maar ook doordat de Amsterdammers het verdedigend als een huis hadden staan. Stijn Hoekstra en Steffen Pang begonnen op de bank ten koste van Cedric Pardieck en Florian Gendrault, en dat betaalde zich uit. Gendrault maakte het Marijn van den Goorbergh meer dan lastig, terwijl Fleur Hoek en Brent Struyf (die geel kreeg voor onbesuisd inkomen) zich ook niet los konden rukken van hun opponenten Joy de Groot en Bret Nolthuis.

DVO moest daarom in de tweede helft een oplossing gaan vinden. Waar Koen van Roekel DVO vlak voor rust op drie bracht, had AW.DTV die marge in de slotminuut van de eerste helft weer uitgebouwd naar vijf (10-15 bij rust). Binnen drie minuten in de tweede helft had DVO het gat alweer op drie, waarna zich een boeiend gevecht ontspon. Invalster Senna van den Bos bracht het gat voor het eerst in tijden weer op twee, maar AW.DTV kon via veelal dode spelsituaties DVO achter zich houden. Met nog een kleine 12 minuten op de klok en een voorsprong van zes leek er niks meer aan de hand, maar hoe anders liep het. Met nog vier doelpunten voorsprong en minder dan tien minuten op de klok viel Ilona van den Berg uit. AW.DTV viel stil, bij DVO ging het allemaal weer leven en de buzzerbeater van Dennis Brunt gaf de thuisploeg nog meer moed. Brunt tekende daarmee voor de 22-24, en de 23-24 volgde heel snel. Vijf minuten voor tijd leek dus alles mogelijk. Jim Snel met zijn achtste, voor de 23-25, besliste niet de wedstrijd want DVO scoorde nog tweemaal. Fleur Hoek met haar negende en Dennis Brunt met een strafworp brachten de eindstand op het bord. In de laatste drie minuten waren er nog genoeg kansen aan beide kanten, maar DVO is uiteindelijk de morele winnaar terwijl AW.DTV eindelijk van de nul af is. Maar gezien het scoreverloop en het schotpercentage (flink hoger dan van DVO) zal men daar in Amsterdam niet bijster blij mee zijn.(Uitslag: 25-25)  

KZ/Hiltex – PKC/SWKGroep
Zo spannend als wedstrijden tussen KZ en PKC voorheen kónden zijn, zo eentonig was het dit weekend. Ook al kwam het in de eerste helft nog niet tot uiting in de score, PKC was vele malen beter dan KZ. Bij 2-6 leek er al een oorwassing aan te komen, maar KZ kwam tot 5-6 en hield daarna tot 8-9 aansluiting. Zes minuten voor rust werd de ruststand van 8-11 al bereikt, en in de tweede helft veegde PKC KZ van de vloer. Met Johannis Schot en Esther Cordus (geblesseerd) al vanaf het begin aan de kant en Rick Voorneveld (geblesseerd uitgevallen) later ook ging het van 13-15 naar 13-22 in een flits van Papendrechtse suprematie. Bij 14-28 werd het grootste verschil in de wedstrijd genoteerd, dat maakte KZ nog enigszins goed maar de stand sprak boekdelen. PKC blijft zo ongeslagen, terwijl KZ toch nog wel iets te bespreken heeft met elkaar getuige de tweede helft. En goed nieuws voor PKC; Suzanne Struik maakte haar eerste minuten in PKC 2 dit weekend. Zij is dus goed op weg. (Uitslag: 18-28)

DOS’46 – Fortuna/Delta  Logistiek
Met Michelle van Geffen in de basis op de plaats van Eva van der Zon en de gebroeders Bezemer in één vak bij Fortuna en Sven Jonker in de basis ten koste van Menno Russchen bij de thuisploeg zag het publiek flink wat mutaties. De gasten uit Delft konden daar ogenschijnlijk iets beter mee omgaan, binnen drie minuten kwamen zij met 0-3 voor. Daarna ging de wedstrijd een stuk gelijker op, en kwam DOS’46 veelal via de dames terug tot 5-5. Bij 6-5 stond de thuisploeg voor het eerst voor, en na de 6-6 van Fortuna was het de ploeg van Daniel Hulzebosch die de klok sloeg. De buzzerbeater waarmee Harjan Visscher voor de 11-9 zorgde was noemenswaardig, net zoals het blok daarna op de vrije bal van Nik van der Steen. Een aantal maal kon DOS’46 de wedstrijd in het slot gooien, bij 14-11 waren er bijvoorbeeld genoeg kansen op 15-11. Die werden allen niet benut, en Fortuna profiteerde optimaal; bij rust was het 14-13. Het waren voornamelijk de dames die zich lieten zien bij de thuisploeg; Nienke Hintzbergen, Loes Blacquière (beide drie goals) en Kim Petersen (twee goals) hadden een flink aandeel in de doelpuntenproductie.

Zij konden echter niet de meest bijzondere tweede helft in tijden voorkomen. DOS’46 presteerde het om maar twee(!!!) keer te scoren in vijfentwintig minuten zuivere speeltijd. Nienke Hintzbergen maakte de enige veldgoal van die twee, de 16-16 met nog zeven minuten op de klok. Michelle van Geffen en Nik van der Steen schoten Fortuna in de slotfase vervolgens naar twee heel belangrijke punten. Maar respectievelijk twee (DOS’46) en vijf (Fortuna) keer scoren in vijfentwintig minuten zuivere speeltijd, daar zal het laatste woord in zowel Delft als Nijeveen nog niet over geklonken hebben. Voor nu heeft Fortuna in ieder geval evenveel punten als DOS’46, en bedraagt de achterstand op plek vier voorlopig twee punten. De nummers acht en negen staan op drie punten. (Uitslag: 16-18)

LDODK/Rinsma Fashion – DSC
Over schare goals gesproken. Zonder Friso Boode had LDODK het erg, heel erg lastig met de Eindhovenaren die met Florian Bastiaens begonnen op de plaats van Dennis Snel. Na tien minuten was het pas 1-1. Daarna nam DSC het initiatief, aan de hand van de broers De Wit. De 4-7 voorsprong van de ploeg van Andre Kuipers bood perspectief, maar gaandewege de eerste helft herstelde LDODK zich enigszins en vanaf 7-7 trokken zij de wedstrijd naar zich toe. Aan beide kanten ging er echter teveel fout om serieus los te komen. Met een 10-9 ruststand was er in de tweede helft dan ook nog alles mogelijk.

In de tweede helft ging het bij beide teams nog steeds niet van een leien dakje. DSC kwam amper meer tot goede kansen, laat staan doelpunten. Bij LDODK vielen ze vooral niet binnen. Tot 13-11 bleef er nog iets van spanning in de wedstrijd, maar toen LDODK aan de hand van de dames van 16-13 uitliep naar 19-13 met nog tien minuten op de klok was de wedstrijd wel gespeeld.  Opvallend was de invalbeurt van Feiko de Vreede, vorig seizoen nog in LDODK 3 spelend. Hij viel in, kreeg één bal, schoot die binnen en mocht meteen weer naar de kant. Om later wel weer ingebracht te worden. Een bijzondere invalbeurt voor hem, maar vooral een heel prettige zege voor LDODK. Al zal er volgende week tegen Blauw-Wit uit een heel ander vaatje getapt moeten worden. (Uitslag: 28-20)

Datum: 15 januari 2017 uur
Door: Redactie Korfbal.nl