Toch nog een toetje voor DOS’46 A1: ‘Mooie beloning’

Hoofdklasse A-jeugd

Het zag er lang niet naar uit dat DOS’46 de kruisfinales zou halen. Na het grote debacle in de zaal, waarin de play-offs in de laatste drie wedstrijden werden weggegeven, moesten de Nijeveners in de achtervolging op het veld. Nooit stond de ploeg op de eerste of tweede plek. Tot de laatste speelronde, waardoor DOS’46 nog geen vakantie kan vieren.

Voor aanvoerder Ramon Karsten is het niet per se een verrassing dat zij ten koste van TOP/SolarCompleet naar de kruisfinale gaan. Het devies was alles winnen en dan maar kijken waar het schip strandt. “We verloren nog wel DVO-uit. Maar we dachten ook direct, als we van TOP en Dalto winnen, is het gewoon nog mogelijk. Dat gebeurde en vanaf dat moment had iedereen het gevoel; ‘het kan nog’. In de wetenschap dat TOP en Dalto nog tegen elkaar zouden moeten spelen, gaf ons dat wel een positief gevoel.” En zo geschiedde, want Dalto won in de laatste speelronde van TOP met 14-15. “Alleen dat geeft al aan dat ze aan elkaar gewaagd zijn, het was op het nippertje.” Bij een gelijkspel tussen beide ploegen zou DOS’46 namelijk niet geplaatst zijn voor de kruisfinale.

Het liep, voor DOS’46, dus goed af. Die hoop hadden ze ook wel, want in de zaal beleefden zij juist het omgekeerde. Terwijl ze op het veld telkens in de achtervolging zaten, hadden ze in de zaal de touwtjes flink in handen. “Op dat moment was Dalto de achtervolger en pakte van ons de play-offs af. Op het veld konden wij hetzelfde kunstje flikken. Zo vervelend is het dus niet om in de achtervolging te zitten”, knipoogt de captain. “Natuurlijk heb je het liefst alles in eigen hand. Het deed pijn dat we het in de zaal lieten glippen, maar daar hebben we ons overheen proberen te zetten. Dat het nu wel lukt, is een mooie beloning.”

Karsten roemt vooral de inzet van zijn ploeg. Zeker op het moment toen het afgelopen weekend nog niet wilde lukken tegen degradant LDODK/Rinsma Modeplein. “We wilden het allemaal zo graag halen. De beginfase verliep alleen zo stroef, misschien dachten we te veel aan die andere wedstrijd. Gelukkig nam onze coach (Gerwin Bos, red.) een time-out. Hij zei als we zouden winnen, dat we de kruisfinale binnen hadden. Daarna zag je het geloof echt in de ploeg. Iedereen bleef elkaar extra hard steunen, de ballen vielen goed en we speelden met zoveel beleving. Die tien minuten gingen heel snel.”

Nu begint het pas echt voor DOS’46. In Dordrecht moeten ze afrekenen met Oranje Wit. “Korfballend en met de strijdlust zit het wel goed. We zijn een hecht team. Je hebt altijd mindere fases in de wedstrijden, maar ik denk dat we in die fases altijd de juiste keuzes kunnen maken. Daarom kunnen we van Oranje Wit winnen.” DOS’46 is volwassener geworden, vindt Karsten. “We hebben een prima zaalseizoen gedraaid, de laatse wedstrijden nekten ons. Maar als je de play-offs wel pakt, heb je gewoon een mooi seizoen en hoor je twee keer tot de beste vier ploegen van Nederland. Waarom we het nu wel halen? We zijn volwassener geworden, er is meer vastigheid in de groep. Wedstrijden kunnen we makkelijker over de streep trekken.”

Op zaterdag 16 juni vindt het NK Veldkorfbal plaats bij DVO/Accountor. Lees hier alles over het NK Veldkorfbal.

Foto: Ilse Schaffers, Korfbalfoto.nl

Datum: 6 juni 2018 uur