TOP kampioen na ongelooflijke inhaalrace

Korfbal League

De Ziggo Dome heeft een onvergetelijke eerste editie van de korfbalfinale opgeleverd. TOP/Quoratio leek dood en begraven halverwege de eerste helft, maar een machtige herrijzenis in de tweede helft leverde uiteindelijk een 22-24 zege op tegen PKC/SWKGroep, dat na de pauze niet wist wat het overkwam.

TOP/Quoratio beleefde een ideale start in de sfeervolle Ziggo Dome, waar de supporters er langs het veld, opgezweept door de speaker, een heerlijk feestje van maakten. Binnen twee minuten schoten Rianne Echten – in haar laatste zaalwedstrijd voor de Sassenheimers – en finaledebutant Barbara Brouwer de 0-2 op het bord.

PKC/SWKGroep raakte echter niet in de wijs van die sterke opening en scoorde zeven keer op rij. Grote uitblinker in de openingsfase was Richard Kunst, die in de nieuwe entourage bijna blindelings de korf vond van afstand. Op 14-8 was de marge zelfs zes doelpunten en tot de pauze kreeg TOP daar maar één doelpuntje van af.

Bij TOP zaten Mick Snel en Friso Boode – gekoppeld aan Richard Kunst en Olav van Wijngaarden, die de voorkeur kreeg boven Johannis Schot, de man die de finale tussen beide teams in 2015 nog besliste vier seconden voor tijd – niet voldoende in de wedstrijd om een echte meerwaarde te zijn voor hun ploeg. Te weinig rebound, te veel te korte schoten.

Na de pauze, met 17-13 op het scorebord, knokte TOP zich terug. De verdediging was strakker en aanvallend liep het beter. Celeste Split opende de jacht met twee rake afstandsschoten en Snel was ook eindelijk succesvol, tot zijn eigen opluchting. PKC vergrootte de marge daarna via een benutte strafworp van Laurens Leeuwenhoek weer tot twee (18-16), maar daarna was het de beurt aan de onverstoorbare Nick Pikaar om voor 18-18 te zorgen.

Dertien minuten lang slaagde PKC er niet in uit veldspel een doelpunt te maken, maar Danny den Dunnen brak die ban door van afstand te scoren, gevolgd door opnieuw een rake stip van Leeuwenhoek. Maar weer toverde Split, vorig seizoen niet in de finale door een schorsing, met nog tien minuten te spelen twee doelpunten uit haar vingers: 20-20.

Vanaf dat moment was TOP echt de bovenliggende partij. PKC probeerde met wissels nog wel een en ander te forceren – bijvoorbeeld het inbrengen van Schot – maar op 22-22 was het Echten die voor 22-23 zorgde. PKC kreeg nog één laatste aanval, die strandde met nog 25 seconden op de klok. Het tribunevak van TOP ontplofte van vreugde, net als de bank langs de kant. In de slotseconden zorgde Snel zelfs nog voor 22-24.

Daarmee versloeg TOP voor de derde keer in vier onderlinge finales PKC. Over het hele seizoen waren de Papendrechters het beste team van Nederland, al 35 duels op rij ongeslagen tot de finale, maar op dagen dat het om één wedstrijd gaat, is TOP vaak in staat boven zichzelf uit te stijgen. Zo ook op zaterdag 16 april 2016.

Datum: 16 april 2016 - 21:30 uur