TOP wint Korfbal Challenge 2018 na spectaculaire finale

Korfbal Challenge

In de finale van de Korfbal Challenge 2018 nam Fortuna/DeltaLogistiek het op tegen TOP/SolarCompleet. Beide ploegen traden aan met de voltallige eerste selectieteams, waardoor een spannende ontmoeting voor de hand leek te liggen, gezien de meest recente resultaten tussen beide teams. De zaalfinale ging naar TOP, de meest recente competitiewedstrijd was een prooi voor Fortuna.

Maar Fortuna leek helemaal geen trek te hebben in een spannende ontmoeting. De formatie van Ard Korporaal en Damien Folkerts schoot uit de startblokken. Via Van Nieuwenhuijzen, Segaar, Van der Steen en tweemaal Preuninger stonden kwamen de Delftenaren na een kwart op vijf doelpunten. TOP daarentegen wist het gat van de korf helemaal niet te vinden. Wel waren er fraaie combinaties te zien, bijvoorbeeld tussen Nick Pikaar en Frank Mostard, maar de Sassemers wisten zich niet onder de druk uit te spelen.

In het tweede kwart was het weer Fortuna dat tweemaal toesloeg: 7-0. Fortuna maakte optimaal gebruik van het fysieke overwicht, wat reboundduels tussen Mirjam Maltha en Jet Hendriks mooi illustreerden. Pas bij de 41e (!) poging was het raak voor TOP: Sanne Jousma was de doelpuntenmaakster die de ban brak.

TOP leek los te komen, want ook poging 42 ging door de korf. Ditmaal was het Nick Pikaar die trefzeker was. Tim Heemskerk counterde namens Fortuna, al snel gevolgd door een nieuwe goal van TOP. Scores over en weer volgden, maar de ploeg uit Sassenheim wist zich te herpakken. Een mentale tik werd uitgedeeld door Mick Snel, die op slag van rust het verschil naar drie bracht: 11-8, nog wel in het voordeel van Fortuna.

Ook na rust ging TOP door waar het nog niet heel lang geleden mee begonnen was: scoren. De 11-11 van Barbara Brouwer betekende de eerste gelijke stand op het bord sinds het beginsignaal. Nik van der Steen was de man die Fortuna voor een gedeelte door deze fase heen wist te slepen, met een tweetal goals op rij.

In het derde kwart vielen de goals sowieso als rijpe appelen. Met name Frank Mostard (4 doelpunten) had weinig moeite met scoren. Hij sleepte zijn ploeg er doorheen, waardoor TOP na drie kwarten leidde met 14-16.

In het vierde kwart wist TOP, via goals van onder meer Celeste Split, het verzet van de ploeg uit Delft te breken. Het trakteerde de aanwezige toeschouwers op enkele fraaie acties, liep uit naar een 15-21 voorsprong.

Het slotakkoord was voor Tim Heemskerk, die met een puntgaaf schot vanaf de middenlijn tekende voor de 16-21. TOP gaat ervandoor met het goud, terwijl Fortuna genoegen moet nemen met een tweede plaats. Beide ploegen verdienen echter de complimenten, want het publiek heeft een spannend slot van de Korfbal Challenge 2018 gezien - met TOP als terechte winnaar.

Datum: 30 december 2018 - 22:00 uur
Door: Redactie Korfbal.