Toppers van de toekomst: Brett Zuijdwegt

Korfbal League

De Korfbal League kent veel toppers, zoals Mick Snel, Richard Kunst en Celeste Split, om maar een paar te noemen. Maar wie zijn de opvolgers? Wie zijn de toppers van de toekomst? Deze week spreekt Korfbal.nl met Brett Zuijdwegt.

Het moment waar de club sinds de degradatie in 2013 reikhalzend naar uitkeek komt steeds dichterbij: de rentree van DeetosSnel in de Korfbal League. Brett Zuijdwegt heeft er zin in, maar wil geen (hoge) verwachtingen scheppen met haar ploeg. “Natuurlijk zou handhaven super zijn, maar ik wil vooral gaan ervaren hoe het er in de League aan toe gaat samen met mijn teamgenoten”, steekt ze van wal. “We zullen er hard voor werken. We hebben we enorm leergierige, jonge groep die afgelopen jaar naast hard werken ook heeft weten te genieten van de entourage rondom de wedstrijden. Ik hoop dat wij dat dit jaar ook mee kunnen nemen en vooral als team bij elkaar kunnen blijven.”

Zo’n eerste jaar in de Korfbal League is zwaar. Ondanks haar ervaringen in de Hoofdklasse weet de jeugdinternational dat er in de Korfbal League meer van haar persoonlijk zal worden gevraagd. “Achterover leunen is bijna geen optie”, erkent ze. “Ik moet topfit zijn en het maximale uit mezelf halen. Aankomend seizoen kan ik mezelf meten met de beste dames van Nederland.” De League is een nieuwe uitdaging, maar ondanks haar negentien jaar heeft ze al veel ervaring in het eerste. Daar speelde ze al in op haar zestiende. Ze ziet echter nog genoeg uitdagingen in dit team.

“Ik wil een bijdrage kunnen leveren. Per wedstrijd bekijken wat daarvoor nodig is en waarin ik nodig ben binnen het team. Natuurlijk is individuele ontwikkeling van belang maar deel uitmaken van een team en samen toewerken naar iets, geeft zo’n gaaf gevoel. Omdat ik dit jaar ga ervaren hoe het er in de League aan toe gaat, zal ik vanzelf en veel ook onbewust dingen leren die ik weer mee kan nemen om me verder te ontwikkelen”, klinkt het volwassen. ''Minimaal 5 van de 7 dagen vullen zich met korfbal. Dat zorgt naast school (en mijn sociale leven) voor een drukke week. Een goeie planning en soms keuzes maken, is hiervoor wel belangrijk. Gelukkig lukt dit steeds beter.''

Toch wordt ze altijd nog gezien als een ‘talent’, maar dat vindt zelf een relatief begrip wat door iedereen anders wordt ingevuld. Wel kijkt ze met genoegen  terug op de afgelopen korfbaljaren. “Mijn vervroegde overstappen in overleg met de club – maar ook met het Nederlands team – hebben op alle vlakken bijgedragen aan mijn ontwikkeling. In de loop van de jaren na vervroegde overstappen vind ik dat ik fysiek sterker ben geworden”, zegt Zuijdwegt. “Verder ben ik op alle vlakken denk ik wel een stabielere speelster geworden en heb ik geleerd meer te genieten van wedstrijden. Naast de spanning die sommige wedstrijden met zich meebrengen, is het bijzonder om ook te realiseren waar je mee bezig bent met je team, als club en al die mensen die achter ons staan. Dat voelt zo machtig.”

Hoe ze naar de toekomst kijkt? “Ik wil mij ontwikkelen van een stabiele speelster in de hoofdklasse naar een stabiele speelster in de Korfbal League. En zo zou ik dat ook willen met DeetosSnel. Maar dit heeft natuurlijk wel tijd nodig, ik ga er in ieder geval hard voor trainen en veel energie in steken.” Zuijdwegt schuift dan ook niet onder stoelen of banken dat ze het hoogst haalbare wil bereiken, het Nederlands team. “Daar houd ik me alleen nog niet erg mee bezig. We hebben dit jaar met Jong Oranje een geweldige groep en wat komend jaar brengt, zien we vanzelf. Ik probeer per seizoen te kijken en per seizoen alles te geven wat ik kan en wat ik in mij heb.”

Datum: 2 augustus 2018 - 21:00 uur