Toppers van de toekomst: Julian Frieswijk

Hoofdklasse Korfbal League

De Korfbal League kent veel toppers, zoals Mick Snel, Richard Kunst en Celeste Split, om maar een paar te noemen. Maar wie zijn de opvolgers? Wie zijn de toppers van de toekomst? Deze week spreekt Korfbal.nl met Julian Frieswijk.

Hij zat in alle jeugdselecties van Oranje, werd bij SCO én DOS’46 bestempeld als groot talent en mag het het komende jaar gaan laten zien in de Korfbal League. Julian Frieswijk heeft – net als zijn zus Marloes – een mooie Korfbal League-toekomst voor zich, maar moet dat naar eigen zeggen nog wel ‘waarmaken’. “Ik zie mezelf nog niet echt als topper. Het is lastig om dat waar te maken, ondanks de goede tijd in de jeugdselecties. Je kan pas een topper worden als je je blijft ontwikkelen. Je moet altijd uitdaging hebben bij de club. Pas dan kan je het waarmaken.”

SCO – DOS’46 – SCO
Het klinkt al volwassen voor een speler die nu net niet meer in de junioren mag spelen. Afgelopen jaar speelde hij al in de senioren. “Bij SCO ben ik als het ware een jaar vervroegd over gegaan. Ik kwam over van DOS’46, maar ben de uitdaging aangegaan om in de Hoofdklasse te gaan spelen. Dat is me prima bevallen. Natuurlijk was het eerst even wennen, fysiek is het wat zwaarder. Maar dan moet je maar slimmer zijn”, spreekt de 18-jarige Fries.

Met DOS’46 A1 had hij nog een jaar voor de Ziggo Dome kunnen strijden, maar toch koos hij ervoor om terug te keren bij ‘zijn’ SCO. “Daar heb ik ook nooit spijt van gehad; ik heb me goed kunnen ontwikkelen, de Hoofdklasse is bovendien een groot podium en er stond een leuk team. Dan wil je toch wat proberen.” Het eerste jaar is altijd een leerjaar, dat was voor Frieswijk niet anders. “Qua trainen is het weer wat serieuzer, fysiek moet je stappen zetten, maar je leert ook van de slimheid van sommige korfballers. Ik kan bijvoorbeeld wat volwassener worden. Als tegenstanders wat tegen mij zeggen, wanneer houd ik dan mijn mond of praat ik terug? Je moet je niet uit de tent laten lokken. Hierin moet ik nog volwassener in worden. Maar ik moet ook verdedigend beter worden en meer constant worden in mijn schot”, praat hij over zijn verbeterpunten.

Volgende stap: LDODK
Na twee termijnen SCO en een tussenperiode bij DOS’46 is het tijd voor een nieuwe uitdaging, LDODK/Rinsma Modeplein is de nieuwe club van de jonge allrounder. “Ik heb vorig seizoen veel geleerd, maar ik wil liever een nieuwe uitdaging aangaan; in de Korfbal League spelen.”

Het is een gewaagde stap, transfers tussen SCO en LDODK komen nauwelijks voor. Toch kijkt de Friese Korfbal League-club uit naar de komst van Frieswijk. Coach Henk Jan Mulder zag hem veel in de Hoofdklasse en heeft ‘geconstateerd dat hij ondanks zijn jonge leeftijd al bepalend kan zijn’. Maar hoe staat de voormalig jeugdinternational er zelf in? “Ik kon naar meerdere clubs, maar ik heb een fijn gesprek gehad met Henk Jan. Volgend jaar ben ik nog geen basisspeler, ik wil wel af en toe minuten in de Korfbal League gaan maken. Henk Jan en ik hebben er dezelfde kijk op, worstel je maar tussen al die heren.” Dat lukte Tim Flokstra vorig jaar wel, zoiets geeft vertrouwen aan Frieswijk. “Het geeft een goed gevoel dat je de kans krijgt. Zelf denk ik dat ik in het tweede of derde jaar pas echt een basisplaats kan veroveren. Ik hoop ook wel een topper daar te worden, ik kijk er ontzettend naar uit.”

Datum: 18 augustus 2018 - 17:00 uur
Door: Redactie Korfbal.