Toppers van de toekomst: Koen Collée

Hoofdklasse

De Korfbal League kent veel toppers, zoals Mick Snel, Richard Kunst en Celeste Split, om maar een paar te noemen. Maar wie zijn de opvolgers? Wie zijn de toppers van de toekomst? Deze week spreekt Korfbal.nl met Koen Collée.

Wie een blik werpt op de selectie van Oranje U21, ziet de naam van Koen Collée er niet tussen staan. Na een goed jaar in de junioren van Nieuwerkerk A1 – waarin de ploeg de veldfinale haalde – en een basisplek bij Oranje U19 in de WK-finale, beleefde Collée afgelopen jaar wellicht een wat anoniem jaar. “Ik had selectie voor Oranje kunnen doen, maar dan zou ik ook iedere maandag kwijt zijn aan het Nederlands team, dat was lastig te combineren met school. Of ik het niet mis? Nou, op social media zag ik een aantal foto’s voorbijkomen van de trainingsstage in Portugal. Dan denk ik wel; ‘daar had ik graag bij willen zitten’. Mijn ervaringen in U19 waren super. Misschien dat ik volgend jaar weer selectie kan doen.”

Maar, het negentienjarige talent had wel een vruchtbaar jaar in het eerste van Nieuwerkerk. “Ja, ik heb het daar goed. Ik kan me goed ontwikkelen en er komen nieuwe, goede mensen binnen. Afgelopen seizoen hebben we wel tegen degradatie moeten spelen, maar volgend jaar willen wat meer naar boven kunnen kijken.”

Het Nieuwerkerk van Leon Simons heeft een plan. “We willen groeien richting de Korfbal League. Binnen twee à drie jaar willen we dat kunnen realiseren.” Het kan dus nog even duren voordat Collée in de Korfbal League te zien is, terwijl hij al wel aanbiedingen heeft gehad van een club uit de Korfbal League. “KCC/SO natural heeft twee keer belangstelling getoond. Voordat Gertjan Meerkerk en Christian Dekkers weggingen hadden ze al contact opgenomen, toen zij weggingen nog een keer. Maar voor die tweede keer had ik al besloten bij Nieuwerkerk te blijven. Daar doen we nieuwe, mooie dingen en ben echt een kind van de club. Er zijn maar weinigen die nog bij zijn of haar eigen club spelen. Leon (Simons, red.) heeft ook wel kenbaar gemaakt als we binnen die drie jaar de Korfbal League niet halen, dat ik dan voor mezelf zou moeten kiezen.”

Bovendien, de ex-jeugdinternational denkt dat er nog genoeg te leren is in het eerste van Nieuwerkerk. De stap van de junioren naar de senioren was een flinke. “De entourage er omheen is al anders. Je speelt nu in het belangrijkste team van de vereniging. In de A1 speelde ik ook hoog, maar nu komt het publiek van buitenaf ook meer kijken. Het oplopen voor elke wedstrijd is bijzonder. Kortom, de beleving is anders. Dit vind ik leuker.” Het zorgt voor meer druk bij een jong talent, maar korfballend wil Collee ook stappen maken. “Fysiek moet ik sterker worden. Op het veld ging het bij ons bijvoorbeeld niet goed, omdat we het niet altijd konden bijbenen. Door Leon leer ik beter uit te blokken en mijn lichaam te gebruiken.”

En er is nog een laatste punt waar Collée beter in wil worden, voordat hij echt denkt aan de Korfbal League. “Ik wil eerst in de Hoofdklasse bij Nieuwerkerk een leidende heer worden. Daarvoor zal ik mijn team meer moeten aansturen, terwijl ik nu wat vaker mijn hoofd wegdraai als het niet goed gaat. Of ik mijzelf wel zie als een topper van de toekomst? Dat hangt af van bepaalde factoren. De eerste stap is met Nieuwerkerk naar de Korfbal League, dat is wel reëel. Maar dan zou ik me daar ook moeten ontwikkelen”, sluit hij strijdlustig af.

Datum: 9 juli 2018 - 09:00 uur
Door: Redactie Korfbal.