Toppers van de Toekomst: Mart Vrielink

Hoofdklasse A-jeugd Oranje U17

De Korfbal League kent veel toppers, zoals Mick Snel, Richard Kunst en Celeste Split, om maar een paar te noemen. Maar wie zijn de opvolgers? Wie zijn de toppers van de toekomst? Deze week spreekt Korfbal.nl met Mart Vrielink.

Een jong, maar groot talent. Mart Vrielink wordt al jaren gezien als een van de besten van zijn lichting. Toch speelt hij pas drie jaar op het ‘hoogste niveau’. In 2015 stapte hij over van Amicitia (Vriezenveen) naar DOS’46. “Bij Amicitia werd de teamindeling bekend, maar ik werd ingedeeld bij de B1, maar ik wilde over naar de A1. Dat mocht niet, want ik was te jong. Vervolgens ben ik naar DOS’46 gegaan, wat trainingen meegepakt en werd mij verteld dat ik zeker in de B1 zou komen. Toen heb ik de stap gezet.”

Geen moment heeft de jeugdinternational spijt gehad van zijn keuze voor DOS’46, al ligt het niveau natuurlijk wel hoger. “Ondanks dat kwam ik wel in een stroomversnelling terecht. Alles lukte. In het eerste jaar werden we direct Nederlands kampioen op het veld. In het tweede jaar wonnen we ook de zaaltitel, maar dan wen je er al aan. Komend jaar is alweer het vierde jaar bij DOS’46, het gaat snel.” Zijn vierde seizoen bij DOS’46 is echter nog niet begonnen, of hij praat al over meer. “Het klinkt misschien een beetje egoïstisch, maar dit is het begin. Ik wil verder en hoger komen. Er komt nog een jaar in de junioren, daarin wil ik weer de kruisfinale en de play-offs halen. Het liefst een prijs pakken natuurlijk.”

Afgelopen jaar liep dat even minder bij DOS’46. De ploeg kende een bewogen jaar, waarin alleen de kruisfinale op het veld werd bereikt. “In de zaal hebben we het zelf verprutst en op het veld was Oranje Wit te goed. We hadden goede individuen, maar volgend jaar moet er meer een team staan. Dan kunnen we ver komen met zijn allen. Dat zie je bijvoorbeeld ook bij Fortuna. Daar heerst gewoon een goede mentaliteit binnen de club. Daar moeten wij het nu ook meer van hebben.”

Op persoonlijk vlak is de pas 16-jarige korfballer nog lang niet uitgeleerd. “Ieder jaar ga ik vervroegd over, ook in de districten. Maar of ik mezelf zie als talent? Daar ben ik misschien te bescheiden voor. Meestal ben ik wat afwachtend, dat heeft dan ook met de leeftijd te maken. Dat komt nog wel, maar mentaal ben ik nog niet super.” Hij refereert naar bijvoorbeeld de wedstrijd tegen AVO, waar hij het lastig. “In zo’n ‘derby’ is AVO heel erg tegen je. Ik moest soms bij de les worden gehouden door medespelers. Daar moet ik groter in worden.” Ook op korfballend vlak valt er nog het een en ander te verbeteren. “Zoals de afronding, die wil ik beter hebben. En verdedigend wat constanter. Dat zijn de focuspuntjes.”

Het zijn punten voor de korte termijn, maar hoe ziet Vrielink de toekomst voor zich? “Ik hoop op mijn achttiende of negentiende in het eerste te staan. De lat leg ik hoog, maar dat is goed. Ja, het is een snelle doelstelling. Maar als je iets wil, moet je ervoor gaan. Later hoop ik ook zeker een grote rol te spelen in de Korfbal League. Maar daar kan ik nu nog niet naar kijken. Ik wil er wel alles aan doen, investeren in korfbal en mijn ontwikkeling.”

Datum: 22 juli 2018 - 20:00 uur