Toppers van de toekomst: Roos Scherrenburg

Toppers van de toekomst: Roos Scherrenburg

De Korfbal League kent veel toppers, zoals Mick Snel, Richard Kunst en Celeste Split, om maar een paar te noemen. Maar wie zijn de opvolgers? Wie zijn de toppers van de toekomst? Deze week spreekt Korfbal.nl met Roos Scherrenburg.

Het is een lang en zwaar jaar geweest voor DVO/Accountor A1, zeker in mentaal opzicht. De ploeg begon niet goed aan het seizoen, maar kon op het eind zich toch meten met de beste ploegen in de Hoofdklasse. Aanvoerster Roos Scherrenburg erkent dat het een moeizaam jaar was. “In het begin waren we geen team en speelden we als individuele spelers. Dit is tijdens het seizoen zeker verbeterd, maar we hadden er dit seizoen wel veel meer uit kunnen halen. We hadden veel goede spelers staan, maar dit is er niet lekker uitgekomen en dat vind ik zonde”, klinkt het ietwat teleurgesteld. De jeugdinternational denkt ook dat haar ploeg om de prijzen had kunnen en misschien wel moeten spelen. “Maar dit is niet gelukt en dat is jammer.”

Ze sluit haar periode in de junioren af, zonder een titel. Er had wellicht meer in gezeten. In haar eerste jaar in de A1 werd namelijk de veldfinale gehaald, daarnaast stond er altijd een representatief team om voor resultaat te spelen. Ze blikt met genoegen terug op die finale in eigen huis. “De veldfinale was een hele gave ervaring en ik had zeker met de junioren in de Ziggo Dome willen staan, dat wil iedereen een keer mee maken denk ik.” Ze krijgt niet een laatste kans, want na deze juniorenperiode wordt ze overgeheveld naar de selectie.

En naar eigen zeggen is ze ook toe aan een nieuwe uitdaging. “Ik heb ook niet het idee dat ik het afgelopen jaar veel meer heb geleerd en ik hoop dat ik met de stap naar de selectie meer uitdaging heb en mijzelf hierdoor maximaal kan ontwikkelen. Of ik dan heb stilgestaan qua ontwikkeling? Nee dat niet, maar naar mijn idee heb ik mezelf minder ontwikkeld dan de andere jaren.” De laatste twee jaar stonden meer in het teken van leiderschap. “De afgelopen twee jaar was ik aanvoerster en ik merk wel dat ik daardoor nu sneller het woord durf te pakken. Dat liet ik eerst vooral aan anderen over. Op korfballend gebied ben ik vooral aanvallender beter geworden rond de paalzone, voor de rebound of om hier mijn kansen uit te halen”, reflecteert ze op zichzelf.

Het talent zal een grote stap richting de selectie moeten zetten. Hoewel de junioren Hoofdklasse een mooi opstapje is, is dat nog niet voldoende om direct te slagen in de senioren. “De junioren is een leervolle springplank, maar het gaat een zwaar jaar worden. De grote stap moet nog gezet worden, ik moet nog veel leren om mee te kunnen draaien in de Korfbal League, maar ik ben wel klaar voor die uitdaging”, zegt ze strijdlustig.

Scherrenburg staat al jaren te boek als groot damestalent, maar ondanks de aandacht blijft ze kritisch op zichzelf. “Ik zie mezelf alleen niet echt als een ‘groot talent’, ik kan gewoon prima met de groep meekomen. Bij Oranje spring ik er niet bovenuit. Maar wanneer je voor Nederland uitkomt, ben je wel altijd een talent”, vindt de speelster van DVO. Of zij zichzelf als talent ook door zit stomen naar een topper van de toekomst, hangt af van haar ontwikkeling. “Het ligt hoe ik mij ga ontwikkelen en wat de coaches willen. Het is mogelijk om volgend jaar al een plek in het eerste te realiseren, omdat er niet veel dames van buitenaf komen. Maar er staan nog steeds goede dames, ik zal nog wel een stuk beter moeten worden. Geduld heb ik wel, ik wacht mijn kans af. Voor volgend jaar verwacht ik in ieder geval een zwaar, maar leerzaam jaar.”

Datum: 13 juli 2018 - 20:00 uur
Door: Redactie Korfbal.