Topsport Talentschool zoekt korfballers

RTC Talentontwikkeling

Wie wil er nou niet onder schooltijd bezig zijn met korfballen? Dat is het idee achter de Topsport Talentschool (TTS). Momenteel brengen veertien leerlingen hun tijd aan de middelbare school deels korfballend door. En het goede nieuws is: leerlingen uit groep 7 en 8 kunnen binnenkort kijken of het ook wat voor hen is.

Mike Vlietstra is één van de trainers die aan de school verbonden is. “Leerlingen die hier op school zitten, zijn helemaal gek van korfbal”, licht hij toe. “Het is een school waar echt een cultuur van topsporters heerst. Je vindt hier van alles: hockeyers, voetballers, korfballers, zeilers, noem het maar op.”

Het idee is dat leerlingen drie ochtenden in de week van 8 tot half 10 korfbaltrainingen krijgen. De reguliere lessen beginnen dan om 11 uur. Vlietstra: “Ze trainen dus wel 4,5 uur onder schooltijd, dat is gemiddeld drie keer meer dan andere jonge korfballers. En dat zie je ook terug. Korfballers van de TTS kunnen zich individueel heel ver ontwikkelen, bijvoorbeeld in hun korfbalacties: schieten om te scoren, jezelf vrijspelen, een ander vrijspelen, rebounden, noem het maar op.”

De korfballers vormen samen een Regionaal Trainingscentrum (RTC), en zijn daarnaast gewoon bij hun eigen club actief waar ze trainen en hun wedstrijden spelen. “Je moet de trainingen op school dus als een aanvulling zien op de reguliere korfbaltrainingen, waar leerlingen zichzelf in een groepje met andere korfballers verder kunnen ontwikkelen”, legt Vlietstra uit.

De school in Groningen is een daltonschool en biedt onderwijs op bijna alle niveaus (VMBO t/m atheneum). Dat het een daltonschool is, past volgens Vlietstra perfect bij topsport. “Je leer hier om zelf te plannen en schema’s te maken. De leerlingen krijgen een vrijstelling voor gym en CKV, waardoor de tijd voor korfbal ontstaat.”

Zondag 3 februari is er een open dag waarbij leerlingen uit groep 7 en 8 welkom zijn om op de school te komen kijken. Wie geïnteresseerd is kan op 6 februari ook naar een meeloopdag om een korfbaltraining en een aantal schoollessen te volgen. “Het is uniek in Nederland: korfbaltrainingen tijdens je schooltijd, niet clubgebonden en erkend door de bond. Bovendien schoppen sommige talenten het tot Talent TeamNL Korfbal!”

Voor meer informatie kunnen geïnteresseerden contact opnemen met Mike Vlietstra via m.vlietstra@o2g2.nl of 06-12254354.

Datum: 21 december 2018 uur
Door: Redactie Korfbal.