Trotse Van der Wal: "Als beachkorfbal ooit heel groot wordt, mogen ze bellen"

EK Korfbal 2016 IKF

Dát Nederland zich zondagmiddag kroonde tot de eerste Europees Kampioen beachkorfbal was misschien wel niet eens zo'n grote verrassing. Oranje is en blijft als korfballand toch altijd dé favoriet. Maar dat Nout van der Wal in dat kampioensteam speelde had hij vooraf niet verwacht. Trots is 'ie wel op de prestatie. "Het was een zeer leuk toernooi een bijzondere sport", lacht hij met de beker in zijn handen, na de 8-4 zege op Portugal.

Eigenlijk dacht Van der Wal mee te doen namens DeetosSnel, samen met vijf teamgenootjes. "De club deed altijd mee aan het NK Beach, maar dat we nu als Nederland meededen was een leuke verrassing", vertelt hij. Al kwam pas zaterdag in wedstrijd twee het fanatisme echt binnen de ploeg. "Tegen Tsjechië. Zij speelden zó fysiek. Bij het uitnemen van de bal duwde mijn heer me volledig weg en ging to-taal niet voor de bal. Toen had ik zoiets, dan gaan wij ook fanatiek korfballen, haha. En dan wil je natuurlijk winnen."

Een wake-up-call voor Nederland, van Tsjechië. Officieel overigens Nederland 2. "Maar wij hebben uiteindelijk twee keer van Tsjechië gewonnen, en het eerste team van Nederland niet. Eerlijk gezegd had ik verwacht dat Nederland 1 wel het EK zou winnen. Zij spelen toch bij Blauw-Wit, maar toen ze verloren van Tsjechië moesten wij het maar doen. Dat is overigens wel het mooie van de sport: het fysieke gedeelte is best groot. Aan alleen goed korfballen heb je niet genoeg."

Trukendoos
Een van de geheimen was het frivole spel van Oranje. Heel veel ballen met één hand nemen, mooie acties maken, ballen achter de rug langs spelen. "Dat is het mooie van beachkorfbal", lacht Van der Wal. "Leuke acties maken. De scheidsrechters floten nog wel regelmatig voor lopen, dat was jammer. Als je neerkomt in het zand en weer wilt wegspringen, is dat heel zwaar. Eigenlijk zouden ze net als in het basketbal een halve stap extra moeten toestaan. Dan kun je nog meer leuke acties maken en komt er nog meer snelheid, want zonder die extra pass een stuk lastiger is. Een groot voordeel vond ik dat ze niet voor verdedigd floten; dat zorgt voor extra spektakel."

Het attractive spel had succes: Nederland versloeg elke tegenstander. Al stond het zowel in de finale als de halve finale eerst wel achter. Van der Wal: "Maar je moet zeker niet in paniek raken, dan wordt het alleen maar moeilijker. Tegen Tsjechië kwamen we langzamerhand dichterbij. Ik vond Portugal in de finale echt goed schieten trouwens. Alleen uiteindelijk hadden we duidelijk meer lengte dan zij. Wij hebben drie lange mannen (Jens de Bruijn en Mats van Gemert, red.) en kunnen veel herhalen. Als we veel duels winnen, is dat heerlijk. Dus toen we eenmaal gingen scoren, had ik er wel een goed gevoel bij."

Herhaling
Dus mag Van der Wal zich met zijn team Europees Kampioen beachkorfbal noemen. "Bijzonder natuurlijk", glimlacht de man die in de finale drie van de acht treffers voor zijn rekening nam. "Bovendien zat de tribune vandaag helemaal vol. Dat is extra gaaf. Het is vandaag gecombineerd met een ander open toernooi, dat is goed om volgend jaar weer te doen. Dan zijn er sowieso al heel veel mensen. Mocht het beachkorfbal heel groot worden - ik hoorde dat ze dit in de verre toekomst wellicht op de World Games willen gaan spelen - dan hebben wij toch maar mooi de allereerste editie gewonnen."

Na het gouden EK wacht er vanavond een feestje in Dordrecht en omgeving. Toch? "We gaan er zeker een biertje op drinken, dat hoort er natuurlijk bij. Het is leuk om te winnen. Zeker als je groeit in het toernooi, wil je dat zeker." Mocht het inderdaad ooit een grote sport worden en Nederland gaat meedoen aan een toernooi in het buitenland, bijvoorbeeld de World Games? Lachend: "Dan weet ik niet of wij Oranje weer mogen vertegenwoordigen. Maar ze mogen zeker bellen, haha."

Datum: 20 augustus 2017 - 16:05 uur