Tweede finale voor Fortuna: ‘Zijn beter geworden met elkaar’

Ereklasse

Vestigt Fortuna/Delta Logistiek zich in een jaar in een klap bij de absolute top? Het is in ieder geval een flink statement dat de ploeg uit Delft maakt, door zich na de zaalfinale ook te plaatsen voor de eindstrijd op het veld. In de kruisfinale werd een overtuigende winst (21-19) gepakt op TOP/SolarCompleet. Sterkhouder Daan Preuninger is dan ook louter positief richting de finale.

Ondanks de ‘magere’ uitslag van twee doelpunten verschil, viel er niet te tornen aan het goede spel van Fortuna. Preuninger kende ook weinig zorgen. “Ik denk dat wij zaterdag de hele wedstrijd de wedstrijd onder controle hadden, ondanks dat TOP in een fase goed terugkwam. Wij hadden in de eerste helft het gaatje van vier namelijk al geslagen.” Het was even schrikken toen de Sassemers de 17-14 achterstand goedmaakten en op 18-18 kwamen, maar het duel werd daarna toch snel beslist. “Na de 18-18 maakte Nik (van der Steen, red.) twee goals op rij, waardoor we de controle weer terugpakten. Misschien waren deze twee wel de beslissende, de drie verschil met weinig tijd gooide de wedstrijd helemaal op slot.”

En zo pakt Fortuna TOP enigszins terug voor de verloren finale in de Ziggo Dome. Waarom het nu wel lukte en toen niet, is lastig te verklaren. “Er is natuurlijk nog steeds een verschil tussen veld een zaal. Wij hebben hier denk ik goed gebruik van gemaakt”, stelt de 22-jarige international. Deze overwinning is ook geen goedmakertje ten opzichte van die zaalfinale. Die zal nog steeds pijn doen. “Maar het was wel lekker om weer eens van ze te winnen. Het was ook onwijs gaaf hoe druk het was om het veld, met de supporters achter ons maakte het nog een stuk leuker. De echte revanche kunnen we echter alleen in de Ziggo Dome pakken.”

Wel kunnen de Delftenaren tevreden zijn over dit jaar. Dat men eerste werd in de poule en dat men overtuigend won van TOP is de zoveelste bevestiging dat Fortuna rammelt aan de poort van de absolute top. “Ja, dat zegt dat we op de goede weg zijn. We hebben niet alleen een goed jaar gedraaid, maar zijn ook beter geworden met elkaar. Dat voelt nu natuurlijk goed, maar ook voor de komende jaren. Met de aanvullingen die we krijgen binnen de selectie hoop ik dat we de komende jaren voor de prijzen blijven spelen”, spreekt de smaakmaker over onder meer de overstap van Fleur Hoek en de terugkeer van Tim Heemskerk.

Voor nu kijkt Preuninger eerst uit op de veldfinale in Bennekom. Vanuit de junioren is hij wel wat gewend om belangrijke wedstrijden te spelen, maar dit is het eerste jaar dat hij ook bij de senioren serieus om de prijzen speelt. “Finales spelen is en blijft leuk en bijzonder. Maar het is niet dat ik het beleef als een hele andere wedstrijd, ook deze moet gewonnen worden. In de Ziggo Dome is dat net een ander verhaal door de hele entourage, maar ook dan doe ik niks anders dan voor een normale wedstrijd”, zegt hij nuchter. Dat PKC/SWKGroep de tegenstander is – uitgerekend de ploeg die zij op fenomenale wijze uitschakelden in de zaal – doet Preuninger verder niet zoveel, al ziet hij in hen een gewaagde tegenstander. “Ze hebben een goede tweede helft van de veldcompetitie gedraaid en zullen er net als wij vol voor gaan. Het zal wel weer een harde wedstrijd worden waarbij hopelijk wij aan het langste eind trekken.”

Op zaterdag 16 juni vindt het NK Veldkorfbal plaats bij DVO/Accountor. Lees hier alles over het NK Veldkorfbal.

Datum: 12 juni 2018 - 00:00 uur