Twents Open Schutterstoernooi, al dertien jaar een groot succes

In de zomer is het qua topkorfbal wat rustiger, dus Korfbal.nl gaat op zoek naar nieuwtjes die voor u als lezer van belang kunnen zijn. Dit artikel is de eerste in een reeks over succesvolle grootschalige evenementen, georganiseerd door korfbalclubs. Vandaag in de spotlight: het Twents Open Schutterstoernooi, georganiseerd door KV Rigtersbleek/Cottus.

Op 24 juni 2017 werd in Enschede op het terrein van KV Rigtersbleek de veertiende editie van het Twents Open Schutterstoernooi georganiseerd. Het concept is simpel maar succesvol. Teams geven zich in duo’s op en nemen het gedurende het toernooi op tegen andere koppels, in wedstrijdjes die tien minuten duren. Er staan twee korven op ongeveer zes meter van elkaar en koppels schieten om de beurt. Het team dat na tien minuten de meeste doelpunten heeft gemaakt wint.

Editie 2017
“Ook dit jaar was het weer een geslaagd toernooi”, zegt Stan Huizinga, speler van Rigtersbleek en sinds vijf jaar lid van de zeskoppige organisatie van het schutterstoernooi. “Net als vorig jaar was het weer helaas wat minder, maar dat was het enige smetje op een vlekkeloos verlopen dag. Ook dit jaar hadden we weer 145 koppels, dat is prima. De winnaars van de hoofdprijs waren Saskia Lieman en Eline Odding van Dindoa. Zij mochten 600 euro mee naar huis nemen. Frank en Quinten Landkroon werden tweede voor 300 euro, maar ook zij verdienen een pluim, want dit was het derde jaar op rij dat ze de finale haalden. Afsluitend hebben we weer een mooi feestje gebouwd. Het was zoals elk jaar erg gezellig.”

Geschiedenis
Het Twents Open Schutterstoernooi werd voor het eerst georganiseerd in 2005. “Patrick Hage was destijds de initiatiefnemer”, weet Huizinga. “Het is aan hem te danken dat we er zo’n succes van hebben kunnen maken. Destijds begon men met 80 koppels. Ook het afsluitende feest was er toen al bij. Het moest een gezellige dag worden voor alle deelnemers. Sinds de start groeit het toernooi in omvang. De laatste jaren hebben we steeds rond de 150 koppels. We zitten nog niet aan de max, we willen nog groeien en daar zetten we op in met bijvoorbeeld het verhogen van het prijzengeld. Tevens hebben we sinds vier jaar de verliezersronde ingevoerd. Voorheen konden deelnemers er na twee uur al uit liggen, maar nu de verliezersronde er is krijgen zij nog een extra kans. De finalisten van de verliezersronde krijgen zelfs nog een prijs. De winnaars waren dit jaar de zussen Maike en Daphne van den Berg.” Op de aftermovie is te zien hoe men dit jaar zelfs een drone kon inzetten voor videobeelden.

Organisatie
In de regio Twente zijn er weinig grote clubs. Er worden dus ook niet veel evenementen als deze georganiseerd. Het schutterstoernooi is vrij uniek. Hoe speelt Rigtersbleek, dat slechts 200 leden telt, het elk jaar toch klaar om een toernooi van dit formaat met succes te organiseren? “Voornamelijk door de inzet van 20 tot 30 trouwe vrijwilligers. Niet alleen de organisatie, maar ook het wedstrijdsecretariaat, barpersoneel en inkoop dragen bij. Het is een hele enthousiaste groep. Verder kunnen we elk jaar rekenen op de steun van naburige verenigingen en sponsors. Zij stellen elk jaar respectievelijk materiaal en vervoersmogelijkheden beschikbaar om ons te faciliteren in de organisatie. We beginnen vaak op donderdagmiddag al met opbouwen, zodat we mooi op tijd klaar zijn als het toernooigeweld op zaterdagochtend om 11:00 uur los barst.”

Wat voor volk komt er op het toernooi af? “Een hele brede variëteit aan mensen. Er doen veel ouders van jeugdleden mee en verder komen veel deelnemers natuurlijk uit de buurt. Dit zijn mensen van Nääs, DOS-WK en voetbalvereniging Rigtersbleek, die naast ons zit. Verder is er elk jaar een grote delegatie van Unitas/Perspectief, Dindoa en Exakwa. Deze groepen vormen ongeveer de helft van het deelnemersveld. De anderen komen uit alle streken van het land. Mensen komen van zover, omdat alles hier aanwezig is. Ze kunnen hier ’s avonds voor acht euro aanschuiven voor een mooi buffet en er is zelfs de mogelijkheid om te blijven slapen en zondagochtend een ontbijtje te krijgen, voor slechts één euro.”

KV Rigtersbleek heeft met het Twents Open Schutterstoernooi dus een mooi concept staan. Wil jij volgend jaar met eigen ogen meemaken hoe de sfeer in het oosten van het land is? Dat kan! Op 23 juni 2018 wordt de vijftiende editie georganiseerd.

Datum: 6 juli 2017 - 18:30 uur