Van Brenk (Wageningen): 'Dit is andere koek'

Hoofdklasse

Wageningen mag tevreden op het reguliere zaalseizoen van 2018-2019 terugkijken. De ploeg versloeg topfavoriet na topfavoriet, en mag na 14 speelronden als kampioen van Hoofdklasse B de play-offs in. Erik van Brenk, die samen met John Jonker leiding geeft aan de jonge groep, is dan ook trots op zijn spelers: “De enorme mentale groei die de spelers hebben doorgemaakt, die is heel belangrijk.”

Het had wel behoorlijk wat voeten in aarde om daar te komen. “Ik weet nog dat aan het begin van vorig seizoen een artikel op Korbal.nl stond waarin onze aanvoerder, Jasper Broenink, een ‘kapitein van een zinkend schip’ werd genoemd”, reflecteert Erik van Brenk. “We hadden destijds eigenlijk nog maar drie van de eerste tien spelers over. Ons doel was dat seizoen heel simpel: handhaven. Toen werden we derde, al deden we niet echt mee voor de play-offs. Terugkijkend hebben we in korte tijd iets heel moois opgezet.”

“Dit seizoen was het doel om zo lang mogelijk mee te doen in de strijd om de play-offs”, vervolgt de trainer. “Eigenlijk had niemand het echt over Wageningen, het ging vooral over AW.DTV en Dalto/Klaverblad Verzekeringen. Ik kan nu wel gaan vertellen dat we dit verwacht hadden, maar dat is gewoon niet zo.”

Het duurde dan ook lang voor de play-offkoorts echt toesloeg bij de kampioen van poule B. Van Brenk vertelt: “We deden vanaf het begin meteen lekker mee . We wonnen van Oost-Arnhem, wat vaak wat gevoelig ligt, en daarna ook van Dalto. Maar het was eigenlijk pas bij de returns tegen Dalto en AW.DTV dat het besef echt doordrong.” Wageningen won begin februari in Driebergen met 23-25 van Dalto, gevolgd door een 25-23 overwinning in eigen huis tegen - toentertijd -  koploper AW.DTV. “We lieten in die wedstrijden zien dat we als jonge ploeg echt de bovenliggende partij konden zijn.”

De blik is nu echter gericht op de play-offs. Daarin ontvangt Wageningen in de eerste ronde Groen Geel, de runner-up uit poule A. “Groen Geel is geen onbekende van ons. We zaten vorig jaar bij elkaar in de poule in de zaal en op het veld, en dit seizoen weer op het veld”, legt Van Brenk uit. In het laatste onderlinge duel versloeg Wageningen Groen Geel op het Wormerse veld met 14-16. “We hebben beide van elkaar gewonnen, dus er liggen absoluut mogelijkheden.”

De coach van de Gelderse ploeg laat inderdaad zien dat hij Groen Geel goed kent. “Groen Geel is een allround ploeg die graag wil korfballen, met een paar enorm talentvolle, korfgerichte mannen. Als die echt losgaan dan is het een geoliede machine. Wij moeten gewoon zorgen de speerpunten zo weinig mogelijk kansen te geven, want hoe vaker ze kunnen herhalen, hoe moeilijker het wordt om ze af te stoppen.”

“Maar wij zijn niet een ploeg die verdedigend redeneert. We zijn na Dalto de meest scorende ploeg van de Hoofdklasse, met bijna 400 goals uit 14 wedstrijden. Ons strijdplan is op onze aanval gericht, dat verandert niet nu we in de play-offs staan. We moeten gewoon eentje meer scoren dan Groen Geel.”

Erik van Brenk weet echter ook dat een play-off geen gewone wedstrijd is. “We hebben een team, we hebben een strijdplan, maar dit is gewoon andere koek. Dit zijn de play-offs. De hal zit zo meteen bomvol, ik geloof dat er zo’n 1000 man in kunnen. Groen Geel heeft daar al wat ervaring mee, met de prachtige play-offs tegen Dalto van vorig jaar. Nu is de vraag of onze ploeg daar in meekan. Het wordt een nieuwe ervaring, zeker voor onze jonge spelers, maar we hebben er veel vertrouwen in.”

Als Wageningen twee keer weet te winnen van Groen Geel dan plaatst de ploeg zich voor de Hoofdklassefinale, maar daar denkt Erik van Brenk nog niet al te veel over na. “De finale halen zou geweldig zijn en ik weet dat we met dit team tegen elke ploeg mogelijkheden hebben. Maar daar zijn we nog niet. We staan in de play-offs, maar de Hoofdklassefinale is nog hartstikke ver weg.”

Datum: 15 maart 2019 - 14:00 uur
Door: Redactie Korfbal.