Van der Hout (Avanti): ‘Heb van me af leren bijten’

Hoofdklasse

Voor Avanti is het seizoen in de Hoofdklasse A al een tijdje over. De ploeg uit Pijnacker kon niet meedoen om de bovenste plekken, maar bleef ook weg van degradatiezorgen. Angelo van der Hout maakte dit seizoen de overstap van de junioren van Fortuna/Delta Logistiek naar de hoofdmacht van Avanti/Flexcom. Hij is blij met de doorgemaakte ontwikkeling van zijn ploeg en hoopt volgend seizoen een gooi te doen naar de bovenste plekken.

De speler, die vorig seizoen met Fortuna A1 in de Ziggo Dome nog kampioen werd, had gehoopt mee te doen om de bovenste plekken. “Op voorhand dachten we dat we mee konden doen met de bovenkant. Dat is niet gelukt en dat is jammer. Maar we hebben tegen Tempo en Groen Geel laten zien dat we mee kunnen in de Hoofdklasse, maar het blijft jammer dat we ons niet hebben kunnen mengen in de strijd om de play-offs.”

Tempo-thuis springt eruit
Toch bleef Avanti gemotiveerd. “We wilden ondanks dat de play-offs er niet inzaten wel aan ons publiek tonen dat we goed genoeg waren. De thuiswedstrijd tegen Tempo (22-20 winst, red.) was daar een mooi voorbeeld van. Voor die wedstrijd beleefden we als ploeg een mindere fase en dan is het extra lekker dat je zo’n wedstrijd kan neerzetten. Daar hebben we aan ons thuispubliek kunnen tonen wat we kunnen. Die springt er echt uit. Achteraf is het dan wel lastig, omdat je weet dat je toch bovenin had mee kunnen doen. We hebben onszelf tekort gedaan.”

Reboundend probleem
Dat Avanti een aantal wedstrijden onnodig verloor, lag volgens Van der Hout aan de doelpuntloze fases. “We hebben wat problemen gehad in de rebound. We wilden als team dynamisch spelen, maar dat liep nog niet altijd goed. We kregen dan geen vat op de rebound en konden daardoor te weinig schoten nemen. Dan was de bal te snel weg en kwam de druk op onze verdediging te liggen.”

“Vervolgens heeft het één met het ander te maken en verdedigden we ook minder. Daardoor loop je vaak tegen een ‘run’ van een tegenstander aan en kan je opeens een kansloze wedstrijd spelen. We hebben daarin wel een heel goede ontwikkeling gemaakt. We rebounden nu met heel het vak en hebben meer afvallende ballen. Dan gaat de druk van de verdediging af en zie je dat we veel vrijer en beter gaan spelen. We hebben een jonge ploeg die snel heeft geleerd, dus dat zit wel goed. We hopen volgend jaar, met de ontwikkeling die we hebben doorgemaakt, wel mee te doen om de bovenste plekken. Dat is zeker mogelijk, denk ik.”

Leren incasseren
Van der Hout vindt de stap van de junioren van Fortuna naar de hoofdmacht van Avanti in de Hoofdklasse een goede zet. “Bij Fortuna waren er zoveel goede spelers en leek het erop dat er voor mij niet echt een plek was. Ja, in Fortuna 2, maar daar zag ik mezelf niet jaren spelen. Ik wilde voor mijn ontwikkeling een stap zetten. Onze trainer Marrien Ekelmans vroeg mij vervolgens of ik bij Avanti wilde spelen en ik was meteen enthousiast. Ik had al bij Avanti gespeeld en ik vond het een mooie afsluiting van mijn Fortuna-tijd.”

“Aan het begin was het wel echt wennen bij de senioren. Je moet leren incasseren en uitdelen. Je moet er echt staan. In de junioren was ik op gegeven moment sterker dan de eerste- of tweedejaars, maar nu kreeg ik tegenstanders tegen me die je gewoon makkelijk wegzetten. Vooral in de rebound heb ik nu geleerd om mijn mannetje te staan en ook weleens een duwtje uit te delen. Ik heb van me af leren bijten.”

Door het vak vliegen
De jeugdige speler van Avanti ziet zichzelf nu niet meer als échte spits. “Bij Fortuna was ik dat wel vaak als het moest, maar dat is nu anders. Ik heb mezelf altijd al als een allround speler gezien en dat heb ik nu nog meer kunnen ontwikkelen. Het spelletje bij Avanti ligt me goed. Ik ben een speler die graag door heel het vak vliegt en ik dat dat me goed afgaat. Al blijft verdedigen mijn sterkste kant.”

Zaterdag staat de laatste wedstrijd in de Hoofdklasse op het programma. TOP Arnemuiden komt op bezoek in Pijnacker. “Wat ik al eerder zei: we willen het publiek tonen waartoe we in staat zijn. Het is onze laatste thuiswedstrijd, dus we willen het publiek wat geven. Daarnaast willen we ook gewoon derde of vierde eindigen. Een plekje hoger staat toch mooier; dat is ook een motivatie.”

Datum: 7 maart 2019 - 14:00 uur