Van der Steen: ‘We moeten nu realistisch zijn’

Korfbal League1

Nik van der Steen maakte afgelopen seizoen de overstap van KCC/SO natural naar Fortuna/Delta Logistiek. De doelpuntenmaker heeft het naar eigen zeggen heel erg naar zijn zin in Delft, maar merkt wel dat het verschil tussen de Hoofdklasse en de Korfbal League erg groot is. Daarnaast draait het nog lang niet zoals Van der Steen graag had gezien, maar heeft hij goede hoop op een goed restant van het seizoen.

Fortuna pakte tot nu toe slechts drie punten uit vijf wedstrijden. Tegen DVO/Accountor werd er één punt behaald en tegen DSC werd er gewonnen. Daarnaast verloor de ploeg van Ard Korporaal zaterdag met 22-28 verloren van PKC/SWKGroep. “Het draait nog niet zoals we willen. In de voorbereiding speelden we een geweldige wedstrijd tegen DOS‘46, waarin we lieten zien dat we heel goed kunnen zijn. Jammer genoeg hebben we dat niet kunnen vasthouden in de competitie.”

“Dat we tegen PKC/SWKGroep verliezen is natuurlijk geen schande, dat calculeer je van te voren wel al een beetje in. Maar er komt in zo’n wedstrijd, waar het verschil dan vrij groot is, wel wat frustratie bij kijken. Vooral in de eerste helft hadden we moeite om mentaal op de been te blijven. Maar gelukkig zijn we daar in de tweede helft wel in geslaagd. Door een aantal wissels en frisse moed, hebben we tweede helft gewonnen met 14-13, voor wat het waard is natuurlijk.”

Afronden in beslissende fase
“Waar wij nu al een aantal wedstrijden op vastlopen is dat we de wedstrijd niet op het goede moment kunnen kantelen. Vaak komen we goed de kleedkamer uit en maken we het verschil kleiner, maar kunnen we in de beslissende fase net geen vuist maken. Dat is jammer, maar dat is misschien iets wat moet groeien.”

“Het is nu een feit dat we in zes wedstrijden maar drie punten hebben en dat is gewoon niet genoeg. Van te voren hebben we uitgesproken dat we voor de play-offs gaan, maar dat is nu nog niet realistisch. We staan op de zevende plek en daar moeten we zo snel mogelijk vanaf. Daarna mogen we pas weer naar boven kijken. De aankomende wedstrijd tegen AW.DTV is daarin een heel belangrijke wedstrijd. Wij willen het gevoel weer terug krijgen en daar gaan wij alles aan doen. Een uitwedstrijd tegen AW.DTV is altijd lastig. Wij moeten hun aangeef eruit proberen te halen, omdat zij vrij statisch spelen. Zij beschikken over veel goede schutters en daar moeten wij voor waken.”

Overstap naar de Korfbal League
“Het balletje is eigenlijk vorig jaar gaan rollen na de play-offs. Ik kwam al vaak kijken bij Fortuna en toen vroeg de club wat ik volgend jaar wilde doen. Ik wilde altijd al in de Korfbal League spelen en Fortuna voelde meteen goed. Bij KCC is het helaas niet gelukt en dat doet pijn. Het is een super warme club waar altijd alles super geregeld was, maar in de play-offs lukte het steeds maar niet. Dat was erg frustrerend en toen heb ik ervoor gekozen om mijn droom waar te maken bij Fortuna. Ik dacht bij mezelf: als ik dit nu niet doe, speel ik misschien nooit op het hoogste niveau en dat wilde ik voorkomen.”

“De Korfbal League en de Hoofdklasse zijn wel echt twee verschillende competities. In de Hoofdklasse speelde ik vaak tegen spelers die ongeveer mijn lengte waren én was het vak op mij ingericht. Nu loop ik vaak tegen gasten van twee meter breed en twee meter hoog en dat was wel even wennen.”

“Ik kan minder vrij mijn acties maken omdat ik zelf maar 1.81m ben en over minder fysiek beschik. Voor mij is het belangrijk dat ik altijd in beweging blijf en zorg dat ik op de goede momenten mijn kansen pak. Tot nu toe gaat het qua goals wel goed, maar winnen we de wedstrijden niet. Dan heb ik er ook niet veel aan dat ik er veel inschiet: ik wil gewoon winnen. Verder is mijn rol ook anders. Bij KCC kreeg ik gewoon alle ballen, maar nu kan iedereen scoren. En dat is ook wel eens lekker. Ik heb niet alle druk op mijn schouders en ik word omringd door geweldige spelers. Alleen moet het er nu meer uit gaan komen. Te beginnen met komende zondag tegen AW.DTV”, sluit Van der Steen af.

Datum: 15 december 2016 uur