Van der Steuijt: ‘Op jacht gaan en winnen, een heerlijk gevoel’

Hoofdklasse A-jeugd Korfbal Leaguefinale 2018

Het geluk kan niet op bij Fortuna/Delta Logistiek A1. In de Ziggo Dome werden de Delftenaren Nederlands kampioen na een 23-22 overwinning op Dalto/Klaverblad Verzekeringen. Misschien een tikkie gestolen, maar coach Niels van der Steuijt looft juist de weerbaarheid van zijn ploeg: “Het is niet voor de eerste keer dat we dit doen.”

“Deze overwinning ligt dus een beetje in de lijn van het seizoen”, glimlacht Van der Steuijt. Ook in de reguliere competitie en in de play-offs had Fortuna het soms lastig, maar het kwam altijd als winnaar uit de bus. Lachen mag de coach dus zeker, want net als in 2015 flikt hij het nu weer met zijn ploeg.

Deze finale was echter nog wel ietsje spannender dan drie jaar geleden, nu moest er een verlenging aan te pas komen. “Dat gebeurt niet zo heel vaak.” Sterker nog, de laatste keer dat dat gebeurde, stond Dalto ook in de finale. Toen kroonde PKC zich als kampioen en ook dit jaar staan de Driebergenaren met lege handen. Van der Steuijt had vertrouwen in die laatste vijf minuten. “Er is altijd twijfel, maar ik geloofde niet in ‘een loterij’. Wij kwamen namelijk terug van een achterstand en zaten beter in de wedstrijd dan zij. Ik had wel het gevoel dat het dubbeltje onze kant op zou vallen.”

Fortuna liet het aankomen tot op het laatste moment, want na een goed begin, zakten de Fortunezen ver weg in de eerste helft. “De reboundheren van Dalto, Joran Sadon en Joost Wattel, waren heel sterk. Ze hadden een achterverdedigende tactiek die ze lang volhielden. Wij gingen mee in hun lage tempo en dus waren zij het laatste kwartier voor rust veel beter dan wij. Verdedigend hadden we ook veel moeite om hun tweede kans eruit te halen.” De goal van Lies Vink twee seconden voor tijd (9-13), deed pijn bij Fortuna. “Dat was wel tekenend voor die eerste helft. Wij maakten geen goede keuzes en zij straften dat hard af.”

Maar de rood-witten kwamen goed uit de kleedkamer. Punt voor punt kwamen ze dichterbij Dalto. “In de verdedigende rebound gingen we wat harder spelen en namen wat meer risico. Daardoor ging bijvoorbeeld Victor Entken wat meer duels winnen. Aanvallend speelden we wat opportunistischer en kregen we een nieuwe energie in de vakken door Annick Post en Michelle in ’t Veen van vak te wisselen. We gingen bepaalde spelers – vooral de dames – ook wat meer uitspelen en stap voor stap kwamen we dichterbij. Dan heb je het gevoel dat je op jacht bent en gaat winnen, heerlijk.”

Nog niet klaar
Zo krijgen Van der Steuijt en Ed van der Steen het afscheid dat ze verdienen. Al jaren staan ze met Fortuna A1 aan de top, maar het kwam nog niet tot een titel in de Ziggo Dome. Na dit seizoen vertrekken beide coaches en dan brengt deze prijs een extra lading met zich mee. “Maar, het is nog niet klaar. Op het veld willen we ook kampioen worden.” Toch erkent Van der Steuijt dat deze titel bijzonder is. “De afgelopen twee jaar hebben we terecht verloren. Natuurlijk is het heel gaaf om als coach dit te winnen, voor de spelers is het misschien wat mooier. Als coach sta je langs de lijn en kan je alleen helpen om te winnen. Natuurlijk, we zijn met zijn allen heel blij. We hebben dit als team gedaan en daar zijn wij onderdeel van.”

Datum: 8 april 2018 - 14:00 uur
Door: Redactie Korfbal.