Van domineren naar knokken: Fortuna in de achtervolging

Hoofdklasse A-jeugd

Het is even wennen voor de junioren van Fortuna/Delta Logistiek. Jarenlang voerden zij de boventoon in de Hoofdklasse, vorig jaar won ze nog de titel in de Ziggo Dome. Dit jaar loopt het allemaal anders: een talentvolle selectie mist de nodige ervaring en moet in de achtervolging voor de play-offs.

Met drie punten achterstand op de koplopers TOP/SolarCompleet en DSC en vier wedstrijd te spelen, wordt het een lastig verhaal voor de Fortunezen. Zeker omdat de ploeg een wisselend seizoen beleeft. Annick Post heeft een verklaring. “Binnen het team is er veel veranderd. Het was even zoeken naar de juiste samenstelling en vakken. Ons spel is ook veranderd ten opzichte van vorig jaar. We hebben andere trainers en spelen een ander spelletje.”

Van talent naar sterkhouder
Momenteel staan Joost Preuninger en Cindy van Eijk aan het roer, die respectievelijk Niels van der Steuijt en Ed van der Steen opvolgden. Post, die met haar zeventien jaar bekend staat als groot talent, moest sneller aanpassen dan ze had verwacht. “Bij het spelletje dat we vorig jaar speelden, voelde ik me gelijk goed. Maar ik had toen ook wel een andere rol dan die ik nu heb. In het spel dat we nu spelen is het voor mij nog even wennen en we moeten met elkaar zoeken waar de beste kansen liggen. Er zijn dit jaar minder spelers waar op we even terug kunnen vallen in een mindere fase. Er wordt dus ook meer verwacht van mij.”

Ze is een van de weinigen die over zijn gebleven na het vorige kampioensjaar. Het betekent echter wel dat er veel naar de oud-speelster van Avanti gekeken wordt. “Als talent hoefde ik eigenlijk alleen te doen waar ik goed in was en nu begint het leren pas echt. Tegenstanders kennen mij nu, waardoor ik gevarieerder moet spelen. Ook moet ik dit jaar meer rollen vervullen in het vak.”

‘Goede kans op play-offs’
Post begint te groeien in haar rol, ook lijkt de ploeg uit Delft sterker te worden in de competitie. Maar men zal van DSC moeten winnen om nog een kans te maken op de play-offs. “Of het de laatste kans is? De wedstrijd tegen TOP (24-23 winst, red.) voelde eigenlijk al als een laatste kans. Hoe we tegen TOP speelden moeten we doorzetten de komende wedstrijden.” Bij de Fortunezen was er meer beleving en lukte het samenspel beter. De aanknopingspunten zijn er dus wel. “Door op deze manier te spelen hebben we gezien dat we tot meer in staat zijn dan wat we de afgelopen wedstrijden hebben laten zien”, aldus Post.

Tevreden is ze echter nog niet over het seizoen, ondanks de stijgende lijn. “Ik denk dat er met dit team veel meer uit te halen valt. We hebben denk ik net op het tijd gezien wat we kunnen. Als we dit spel de komende weken kunnen laten zien, maken we nog een goede kans op de play-offs.”

Datum: 2 maart 2019 - 12:00 uur
Door: Redactie Korfbal.