Van Monfort: ‘Iedereen draagt dit team’

Hoofdklasse A-jeugd

Na de gouden generatie met de gebroeders Timo en Robbe de Wit en Lotte van Montfort was het even stil bij DSC A1. Geen play-offs en er werd zelfs gedegradeerd. Dit jaar staat de ploeg er echter weer. Nadat het in de zaal de play-offs op een haar na misliep, zijn ze er op het veld wel bij.

Maar de klap die men in de zaal te verduren kreeg, dreunde hard na. Op doelsaldo plaatste Fortuna/Delta Logistiek zich ten koste van DSC voor de play-offs. “Ik had helemaal geen zin in het veldseizoen, al stonden we stijf bovenaan”, spreekt Daan van Montfort eerlijk. “Na de zal hebben we een week niet getraind, elkaar gesproken of gezien. Tegen KCC (12-14 verlies) merkte je nog steeds dat we het niet verwerkt hadden.”

De knop moest echter wel om, voelde ook Van Montfort. “We hebben het proberen op te pakken en wilden net zo hard trainen als in de zaal.” De resultaten van het afgelopen veldseizoen zijn ‘redelijk’ volgens het talent, maar hij is nog niet tevreden. “De laatste weken zijn we heel statisch gaan spelen, terwijl we in het eerste veldseizoen alles de lucht in peerden en liepen voor de rebound. Vanuit de tweede kans valt-ie dan wel. Maar tegen – met alle respect – mindere ploegen als HKV/Ons Eibernest mag je niet terugvallen op de twee-tegen-twee. We hebben weliswaar steady gepresteerd, maar het kan beter.”

Ondanks het laatste gelijkspel tegen Oranje Wit (10-10) zit het met het vertrouwen wel goed bij de zuiderlingen. “Het was gewoon slecht, daar kan je niks anders van zeggen. De wedstrijd tegen Oranje Wit is echter geen afspiegeling van het seizoen.” Waar het vertrouwen dan wel vandaan komt? “In de zaal hadden we drie kansen om het af te maken, nu pakten we gelijk de eerste kans tegen Fortuna. Dat gaf ons echt een boost.”

‘Dit jaar te weinig gebracht’
Naast het vertrouwen is ook de honger naar succes erg groot. De ploeg moest een aantal jaar wachten op dit moment. “En in de zaal hebben we gefaald. Je kan spreken van een mislukt seizoen als we het nu niet doen. We willen een prijs. Dit voelt als een laatste kans”, aldus de voormalig jeugdinternational.

De ploeg is in de afgelopen jaren gegroeid en is klaar voor die kans, meent Van Montfort. “Iedereen draagt het team”, vindt hij. Toch ligt de druk vaak op de achttienjarige aanvaller, al vindt hijzelf dat dat wel meevalt. “Tycho (Brink, red.) is net zo belangrijk zijn als hij meer dan twintig rebounds pakt en de dames ook, zij verzorgen de tweede kansen. Het is leuk dat Coen (Spoor, red) of ik een doelpunt maak, maar we doen het met zijn allen.” Ook steekt hij persoonlijk de hand in eigen boezem. “Ik heb dit jaar te weinig gebracht, het hele jaar eigenlijk al. Maar misschien is dit wel het moment om het te laten zien.”

DOS’46
De laatste horde voor de finale is DOS’46, een ploeg in vorm. “Dinsdag hebben we ze geanalyseerd. Wat ons opvalt bij DOS’46? Bonne Bus draagt het vaak het vak in zijn eentje. Als we hem uit kunnen schakelen, kunnen we het in dat vak winnen. Ook teren ze veel op de rebounds van Danni Dingsté, maar met onze drie lange mannen kunnen we daar wat tegenover zetten.”

Het is niet alleen een zaak van personen neutraliseren, maar ook zal er veel druk op het schot van de Nijeveners gegeven moeten worden, is Van Montfort van mening. “Ik denk dat ze ons een beetje het spel laten maken, terwijl wij er bovenop zullen moeten zitten. Ze gaan uit van een hoog schotpercentage, daar winnen ze wedstrijden mee. Dat zullen we aan moeten pakken.”

Datum: 15 juni 2019 - 11:00 uur