Van Nieuwenhuijzen: ‘Wij hebben een grotere mond’

Ereklasse Korfbal League

Met vertrouwen gaat Fortuna/Delta Logistiek de zaal in. De ploeg laat bij vlagen goed spel zien en ze staan gedeeld bovenaan de Ereklasse A met LDODK/Rinsma Fashion en KZ/Hiltex. Wat dit jaar anders maakt ten opzichte van de vorige seizoenen? “Iedereen wil er voor gaan”, overtuigt Joren van Nieuwenhuijzen.

Vooral na de laatste wedstrijd tegen LDODK weet men dat het goed zit bij de ploeg uit Delft. “Ik denk dat we heel tevreden mogen zijn over hoe we spelen. Het loopt goed, bij iedereen. Alles verloopt volgens plan tot nu toe, maar daar werken we ook hard voor”, aldus Van Nieuwenhuijzen.

Drie cruciale duels
Acht punten uit vijf wedstrijden, een prima moyenne. Overwinningen tegen AW.DTV en KCC werden eigenlijk al ingecalculeerd, terwijl de ‘echte’ punten gepakt moesten worden tegen KZ, Blauw-Wit en LDODK. De oud-speler van Achilles kijkt positief terug op die gespeelde wedstrijden, beginnend bij Koog Zaandijk. “De eerste helft waren we heer en meester, er was niks aan de hand. Maar een minuut voor rust krijgen we twee doelpunten tegen. Ook in de eerste minuut na rust krijgen we er direct weer twee tegen. Daardoor stonden we niet meer zes, maar twee doelpunten voor. De aanvallen liepen vervolgens nog wel redelijk, maar de schoten vielen niet en de moed zakte ons in de schoenen. We waren die tweede helft geen team meer. Daar hebben we wel een les uit geleerd.”

Fortuna verloor de wedstrijd omdat het maar drie keer scoorde in die tweede helft. Tegen Blauw-Wit beschikte het team wel over veerkracht. “We stonden zo’n vier doelpunten achter, mede doordat hun eerste zes ballen erin vielen. Maar stapje voor stapje kwamen we dichterbij. Uiteindelijk gingen we er soepel overheen, omdat we er bleven voor werken met zijn allen. Zelf speelde ik daar wel lekker, die wedstrijd heb ik vier verschillende tegenstanders gehad om mij aanvallend proberen te stoppen.”

Ook tegen LDODK had het achttienjarige talent het op zijn heupen. Met acht doelpunten had hij een groot aandeel in de knappe 22-18 overwinning. “Het was een mooi potje. Wij startten goed en daarna kwamen zij terug. Maar in de tweede helft domineerden we en ook toen scoorde ik makkelijk. Bij ons draait het gewoon goed.”

Junior in de senioren
De korfballer uit Den Haag blaakt van het zelfvertrouwen, maar weet zelf ook dat dit seizoen een grote leerschool zal zijn. Officieel mag Van Nieuwenhuijzen nog in de junioren spelen, maar nadat hij vorig jaar al van de Korfbal League mocht snoepen, krijgt hij dit jaar vanaf minuut één de kans om zich op het hoogste niveau te bewijzen.

“Ik leer veel”, merkt de Fortunees. Het was even bijbenen in de vakantie. “Er zijn best wat veranderingen dit jaar, ook qua spel. De eerste trainingen was het wat wennen, dat ik nu alleen tegen de ‘grote gasten’ moet spelen. Dit is wat anders dan de junioren, maar ik denk dit voor mijn ontwikkeling de beste stap is geweest.”

Bovendien doet de jongeling bij de selectie voor Oranje U21 genoeg ervaring op. “Dat is alleen maar leuk, op Papendal. Op maandag trainen we eerst met het grote Oranje, dan speel je tegen de besten. Daar leer je alleen maar van. Het is echter niet zo dat ik nu op één punt specifiek beter word, maar het is meer ontwikkelen en beter worden. De basis leg ik bij Fortuna, bij Oranje ga ik daar iets dieper op in.”

Rookies zetten de boel op scherp
Van Nieuwenhuijzen is niet voor niets overgeplaatst naar de senioren, hij moet minuten gaan maken in de League. De trainers Ard Korporaal en Damien Folkerts hebben op het veld echter voorkeur gegeven aan een roulatiesysteem met vijf heren. Maar blijft dat ook zo in de zaal? “Dinsdag hebben ze in ieder geval gezegd dat we daarmee doorgaan. Aan de andere kant ben ik ook niet bang dat ik er zomaar uit word gezet, zeker niet hoe ik er op dit moment inzit. Daarnaast denk dat we het beste vijf om vijf kunnen spelen. Dat is niet alleen handig qua blessures en schorsingen, maar dit team vult elkaar goed aan zo. We hebben elkaar nodig.”

Ieder jaar wil de ploeg uit Delft spelen voor de play-offs, dat is dit seizoen niet anders. Het vertrouwen is er nu ook, terwijl het team de afgelopen jaren veel te wisselvallig was. Van Nieuwenhuijzen heeft samen met de andere jongelingen Sanne Alsem en Roos van Groen de boel op scherp gezet. “We zijn met zijn drieën overgegaan. Vanuit de junioren hebben we echt de wil om te winnen en hard te trainen. Wij hebben een grotere mond. Ik trek mijn mond wel open als ik iets wil aanstippen. Wij hebben aangegeven dat er harder getraind moet worden. Dat miste ik vorig jaar, toen ik aansloot bij de selectie. Toen waren er veel pijntjes en mensen wilden stoppen. Maar nu staan de koppen dezelfde kant op, iedereen wil ervoor gaan.”

“Die omslag komt niet alleen door ons, hoor”, corrigeert de allrounder. “Thomas Reijgersberg is positief en neemt iedereen op sleeptouw. Nieuwe mensen zorgt ook voor nieuwe inbreng. Denk dan ook aan de coaches Damien van 1, Mark Tissink van het tweede.” Dit alles leiden naar weer een succesvol Fortuna-seizoen. “Eerst maar de eerste wedstrijden afwachten, daarna kijken we verder. Het veldseizoen  heeft ons vertrouwen gegeven”, sluit Van Nieuwenhuijzen af.

Spelers, coaches en scheidsrechters, geef elkaar de hand tijdens de Week van de Scheidsrechter (7 – 15 oktober)! #scheidsbedankt

Datum: 11 oktober 2017 - 15:15 uur