Van rookie tot captain

Dameskorfbal

Dyan Peters maakte op haar vijftiende haar debuut in het eerste team van dameskorfbalverereniging SPES en is nu op haar tweeëntwintigste de meest ervarenste speelster van het team. Korfbal.nl sprak met haar over alle veranderingen die ze in deze periode mee heeft gemaakt.

Taakverdeling
Toen Peters veertien jaar was, speelde ze een dubbele competitie. Op zaterdag speelde ze in de A1 en op zondag speelde ze in het tweede team van SPES. Op haar vijftiende had ze een vaste basisplaats in het eerste team. “Ik had allemaal oudere meiden om me heen, dus ik zei niet zoveel en liet alles maar over me heen komen.” Dat is tegenwoordig wel anders. Peters is op haar tweeëntwintigste aanvoerster en ook de meest ervarenste speelster van het team. “Nu wordt er van je verwacht dat je bepaalde lijnen uitzet. Ik ben dus meer sturend dan toen ik net in het eerste team terecht kwam. Op mijn vijftiende was ik vooral bezig om mezelf beter te maken, maar nu probeer ik ook om andere speelsters beter maken.”

Spelbeeld
Niet alleen haar taak in het team is veranderd, maar ook haar spel is door de jaren heen veranderd. “Vroeger speelde ik alleen maar onder de korf en hadden we de vaste mensen die voor de doelpunten zorgden. Het was leuk als ik dan ook eens een doelpunt mee pikte.” Peters geeft aan dat het spelbeeld van toen veel veranderd is ten opzichte van nu. “Toen speelden we veel statischer. Nu speel ik veel meer allround en wordt dat van iedereen verwacht. Binnen het dameskorfbal is het belangrijk dat iedereen kan scoren. Je kan niet meer afhankelijk zijn van één iemand.”

Teamleden
In al die jaren heeft Peters veel teamleden zien komen en gaan. “Het liefst hoop je natuurlijk dat je als team bij elkaar blijft, maar dat is helaas niet anders.” Op de vraag of er iemand voor Peters uitspringt hoefde ze niet lang na te denken: “Dat is Caroline Lamers. In de jeugd heeft ze mij altijd gecoacht en ik heb twee seizoenen met haar samen mogen spelen. Zij zorgde er altijd voor dat iedereen zich op zijn plek voelde en dat je altijd bij haar terecht kon als er iets was. Daarnaast was ze gewoon een hele goede speelster.” Later is Lamers ook nog een periode coach geweest van de selectie van SPES.

In het verleden hebben er ook verschillende oud ploeggenoten van Peters de overstap naar het gemengd korfbal gemaakt. Zelf ziet ze zo’n overstap niet zitten, maar vindt ze het wel erg leuk voor diegenen die die stap wel hebben gezet. “Ik gun het die meiden ook echt en ik snap hun keuze erg goed. Als je in de Topklasse speelt en je wilt graag hogerop, dan kan dat alleen door naar het gemengde korfbal over te stappen. Ik denk dat het een mooie ervaring is.” Peters vindt het dan ook nog hartstikke leuk om ze te volgen en gaat nog vaak naar de wedstrijden kijken.

Hoogtepunten
Door de jaren heen heeft Peters zowel mooie als minder mooie momenten mee gemaakt. Het eerste jaar dat ze in het vaandelteam van SPES speelde, won ze meteen de Nederlandse titel in de zaal (2014). “Dat was wel echt een hoogtepunt, maar ik vergeet ook nooit meer de halve finale van het seizoen daarvoor. Toen speelde ik nog in het tweede team en speelden we de halve finale tegen de Korfrakkers. Een week daarvoor hadden we nog ver verloren van dat team. De halve finale wisten we via strafworpen te winnen en ook de finale wonnen we. Omdat ik nog zo jong was, maakte dat wel indruk.”

Peters geeft aan dat afgelopen zaalseizoen wel echt een dieptepunt was. “Er zaten veel dingen tegen. De hoofdcoach ging weg en dat had veel invloed op de selectie. Zeker als het al niet zo lekker draait en je niet veel punten pakt. Het is wel mooi dat je dit dan samen als team mee maakt.” Daarnaast raakte Peters dit seizoen ernstig geblesseerd aan haar kruisband. Helaas hebben al deze omstandigheden ervoor gezorgd dat SPES degradeert en volgend zaalseizoen uitkomt in de Hoofdklasse.

Ambities
Met haar lengte (1,89 m) is ze de grootste speelster uit de Topklasse en is ze eigenlijk van onmisbare waarde voor de ploeg. Ze is er dan ook van overtuigd dat ze weer gaat korfballen na haar blessure. “Ik heb altijd gezegd dat ik niet stop met korfballen voordat ik nog eens de finale in Eindhoven heb gespeeld. Echter, voor volgend seizoen ligt de focus eerst op kampioen worden in de zaal zodat we promoveren. Daarna moeten we ervoor zorgen dat we een steady ploeg worden die in de Topklasse blijft.”

Datum: 12 mei 2020 uur