Van Vloten blikt terug: ‘Het was echt een verlossing’

Richard van Vloten bracht vorig jaar DSC naar de Korfbal League en maakte vervolgens de overstap naar Hoofdklasser KCC/SO natural. Met die ploeg flikte hij dit jaar hetzelfde: promoveren naar de Korfbal League. Naast het goede zaalseizoen maakte KCC ook op het veld indruk door onder andere te winnen van landskampioen TOP/Quoratio en PKC/SWKGroep.

Het afscheid van DSC viel Van Vloten in eerste instantie wel zwaar. “In die periode dat we het met DSC goed wilde afsluiten was er een scenario dat we KCC zouden kunnen treffen in de play-offs. Dat gebeurde niet en we waren vervolgens helemaal niet met KCC bezig. We wilden het goed afsluiten bij DSC en dat is zeker gelukt. Het afscheid viel ons (hemzelf en assistent Marc Verberk, red.) wel zwaar omdat je vier jaar bij een club bent en veel met elkaar hebt meegemaakt, ook op emotioneel vlak. Dat moet je dan helemaal afsluiten en dat voelde gek. Helemaal voor Marc, omdat hij op korfbalgebied nooit wat had gedaan buiten DSC.”

“Desondanks waren we wel helemaal klaar voor een nieuwe uitdaging. We merkten bij aanvang van het nieuwe seizoen meteen dat DSC en KCC veel verschillen. Er is een duidelijk cultuurverschil tussen Brabant en de regio Rotterdam. Daarnaast was er vergeleken met het voorgaande jaar veel veranderd in de selectie. De helft van het eerste was nu nieuw. Onze doelstellingen hadden we dan wel gesteld op: handhaven op het veld en promoveren in de zaal, en dat leek ook wel realistisch. Maar met een vernieuwde selectie én nieuwe trainers is het allemaal wel even afwachten.”

“We hebben er van het begin voor gekozen om het over een andere boeg te gooien. We wilden minder afhankelijk zijn van bepaalde spelers en een collectief smeden, net zoals we bij DSC hebben gedaan. Daar moest de ploeg in het begin wel aan wennen, maar uiteindelijk hebben ze het geweldig opgepakt. In de zaal waren we echt klaar om getest te worden en verlies je uiteindelijk maar één keer in de competitie (TOP Arnemuiden) en één keer in de play-offs (Dalto/BNApp.nl).”

Verlossing
“Na de verloren play-off tegen Dalto was er in de groep wel sprake van onzekerheid. Er heerste een sfeer van ‘het zal toch niet weer mis gaan’. Dit omdat KCC al jaren een play-off syndroom had. Marc en ik hebben de groep toen toegesproken en gezegd dat het gewoon kan gebeuren dat je na zestien wedstrijden weer een keer verliest. Daarnaast hebben we zelf ook ervaring met dat soort wedstrijden winnen en konden we ze geruststellen. Als de ploeg het dan zo oppakt en vervolgens ook nog een geweldige finale speelt, ben je een trotse coach. We hebben de gehele finale gedomineerd en de entourage was echt geweldig. Het was een enorm hoogtepunt, ik zal het nooit meer vergeten.”

“Na de finale was er binnen de club vooral opluchting. ‘Hè, hè’, heb ik vaak gehoord. Het was echt een verlossing voor de club. Maar nu moeten we wel verder. Er komen zware jaren aan voor de club; het wordt simpelweg overleven. We gaan minimaal voor een negende plek, maar het liefst worden we natuurlijk achtste. En dat gaat lastig genoeg worden, gezien de degradaties van DSC en AW.DTV. Alleen DOS ’46 heeft zich in de middenmoot kunnen nestelen en daar moeten wij op termijn een voorbeeld aan nemen.”

Blik op volgend seizoen
“Op het veld hebben we laten zien dat we meekunnen met topploegen en dat geeft een heel goed gevoel voor volgend jaar. We winnen van TOP en PKC en van TOP Arnemuiden, maar verliezen wel van KZ/Hiltex en DVO/Accountor. Terwijl je verwacht dat je tegen de twee laatstgenoemde clubs eerder punten zou pakken. Maar de overwinningen die we behaalden, hebben ons in ieder geval veel vertrouwen gegeven met het oog op volgend jaar.”

Van Vloten weet niet of er nog versterkingen gehaald zullen worden voor het debuutjaar in de Korfbal League. “Vorig seizoen zijn er al een aantal spelers bijgekomen en we hebben een ijzersterk tweede, dat al drie jaar op rij kampioen is geworden in de Hoofdklasse. We gaan niet halen om het halen, maar we kijken wat voor speler we nog echt erbij kunnen hebben. We zijn bijvoorbeeld nog op zoek naar een allround scorende rebounder. Maar ik denk dat heel de Korfbal League daar naar zoekt. Het moet wel een echte versterking zijn, want als we al een gelijkwaardige speler hebben rondlopen, heeft het weinig zin.”

“We hebben al wat rondgebeld met spelers waar we tegen hebben gespeeld en die bij ons nog op het netvlies staan, maar alles moet gewoon kloppen. Maar als Richard Kunst morgen belt, nemen we zeker op”, sluit Van Vloten met een knipoog af.

Datum: 3 juni 2017 - 20:00 uur