Van Wijngaarden verovert plekje in Nederlands team

Van Wijngaarden verovert plekje in Nederlands team

TeamNL Korfbal

Olav van Wijngaarden is vanaf 1 januari speler van het Nederlands team. Wim Scholtmeijer heeft de twintigjarige Papendrechter toegevoegd aan zijn selectie. “Olav is kwalitatief enorm dominant en verdient daarmee een plek in Oranje."

Scholtmeijer was op zoek naar vernieuwing na het afgelopen EK, na het afscheid van Tim Bakker, Friso Boode – die beiden zelf voor een vertrek kozen – Danny den Dunnen en Lara Boonstoppel. “Olav was vorig seizoen verdedigend en reboundend al heel goed, maar zijn schoten waren nog wat minder. Op dat vlak heeft hij dit seizoen een stap gezet en nu komt hij daarin ook tot heel hoge cijfers. Olav is kwalitatief enorm dominant en verdient daarmee een plek in Oranje.”

Van Wijngaarden, actief voor PKC/SWKGroep uit zijn woonplaats, was vanaf zijn vijftiende speler van Jong Oranje, maar bedankte in 2015 voor het spelen in het talententeam, mede door een motivatieprobleem.

“Olav heeft er destijds zelf voor gekozen om te stoppen bij Jong Oranje”, weet Scholtmeijer. “Qua leeftijd zou hij nu nog steeds in die selectie kunnen, maar in mijn ogen is dat niveau inmiddels al een gepasseerd station voor hem. Het is tijd voor het volgende en dat is het Nederlands team.”

Dat Van Wijngaarden de voorwaarden en verplichtingen die daarbij horen zal gehoorzamen, daarover heeft Scholtmeijer geen twijfels. “Natuurlijk nemen we alles goed door met Olav. International zijn stopt niet bij alleen goed spelen. Je moet echt een uithangbord zijn voor de sport, bijvoorbeeld voor de jeugd. Maar Olav is ook ruim een jaar ouder en wijzer. Ik denk dat het prima in orde komt.”

Vanaf januari heeft het KNKV twee stipendia, beter bekend als de A-status van NOC*NSF, minder. Scholtmeijer kan dus maar 18 in plaats van 20 spelers en speelsters een plekje geven in het Nederlands team. Met het toevoegen van Van Wijngaarden staat de teller nu op 17 namen en kan er nog één dame worden toegevoegd de komende periode. “We hebben een aantal mensen in beeld die het goed zouden kunnen invullen. Binnenkort, maar in ieder geval voor het einde van de Korfbal League, gaan we daarin een keuze maken.”

Datum: 25 december 2016 uur
Door: Redactie Korfbal.nl