VERSLAG: Seizoensopening geen topwedstrijd maar wel spannend en vermakelijk

Korfbal League1

Met alle kennis uit het verleden en de daarmee hooggespannen verwachtingen was het wellicht een tegenvaller. Gelukkig kon de opening van het seizoen 2016-2017 tussen TOP/Quoratio en PKC/SWKGroep ook als gewone wedstrijd gezien worden. Die was niet goed maar in de tweede helft wel spannend. PKC won met 20-23 en is daarmee de eerste koploper.

Dat de spanning nog terugkwam, was de grootste verdienste van TOP.  Bij rust had de thuisploeg immers met 7-12 achter gestaan. Het aantal tegengoals was eigenlijk nog wel redelijk maar die interpretatie viel in het niet bij de absoluut onvoldoende zeven eigen treffers. “Het draaide niet”, stelde coach Jan Niebeek kort. “We maakten te makkelijk fouten en het ontbrak aan de echte wilskracht om dat op te lossen.” Die fouten bleken uit veelvuldig verkeerd geplaatste ballen maar de beste illustratie was wel dat het tot de 9e minuut moest duren voordat TOP zijn eerste doelpunt scoorde. Dat rake schot van Celeste Split leidde weliswaar tot een kleine opleving want twee minuten later stond TOP op 3-3.

Ook Richard Kunst bleek ook maar een gewone korfballer te zijn met drie gemiste strafworpen en ook Laurens Leeuwenhoek kon een keer geblokt worden. Desondanks liep PKC uit naar 7-12 bij rust waarbij vier goals kwamen van deze twee klasse-spelers. “TOP speelde niet goed maar dat ze niet veel scoorden, lag ook aan onze fantastische verdediging”, vond Detlef Elewaut, de Belgische coach in Papendrechtse dienst die in die rol debuteerde in de Korfbal League. “Wij kwamen nog niet goed in ons spel omdat er te veel strijd was en daardoor wilde het niet mooi worden.”

“We hadden een open gesprek in de rust over wat er niet goed ging en dat hielp”, gaf Niebeek als verklaring voor de toch nog interessant wordende tweede helft. Niebeek wisselde Sanne Jousma voor Michelle Rozenbroek en hij zorgde dat Jet Hendriks bij Celeste Split kwam te staan. “TOP ging daardoor iets ander spelen en daar hadden wij het moeilijk mee”, blikte Elewaut terug. “Toch was ik geen moment bang dat we de wedstrijd zouden gaan verliezen.” Het scoreverloop had er evenwel wel aanleiding toe gegeven. Ruim een kwartier bleef PKC op een veilige marge maar van 15-19 werd het 19-19 (door twee keer op rij Mick Snel). Nadhie den Dunnen en Laurens Leeuwenhoek zorgden voor 19-21 maar de echte beslissing was de 19-22 van Olav van Wijngaarden.

“Ik ben toch trots op mijn team”, prees Niebeek zijn ploeg. “Het uitvoeren van de plannen die we hebben gemaakt in de rust maar vooral de mentaliteit waarop die werden uitgevoerd, was uitstekend. Het is dan jammer dat er niet meer in zat maar we hebben alles gegeven.” Elewaut was niet bang geweest dat PKC alsnog zou verliezen. “Ook bij 19-19 wist ik dat de ploeg genoeg rust zou bewaren om niet in elkaar te klappen.” Beide coaches zagen de wedstrijd los van alle clichés en het verleden. “Dit was een gewone partij, zonder context. Wij speelden pas de tweede wedstrijd in de complete samestelling”, zei Niebeek. Elewaut viel hem bij: “Voor mij is alles nieuw. De sfeer en ambiance waren mooi maar voor mij zijn elke wedstrijd en elke tegenstander dit seizoen gelijk.”

Het was nog geen wedstrijd op topniveau en in deze vorm moeten andere ploegen in de Korfbal League hoopvol zijn dat er ook tegen TOP en PKC punten te halen zijn. Wie nauwkeuriger keek, zag echter dat er een enorme potentie in de ploegen schuilde. Dat die er nog niet uitkwam, was geen teleurstelling maar juist een goed en passend begin van het nieuwe Korfbal League-seizoen.

Wedstrijdverslagen van duels in de Korfbal League worden geschreven door verslaggevers van de clubs. Korfbal. biedt slechts een podium voor deze artikelen.

Datum: 19 november 2016 uur