[VERSLAG] TOP wint Europa Cup 2019

IKF Internationale evenementen

Met een 31-16 zege op Belgisch landskampioen Boeckenberg bewees TOP/SolarCompleet voor de derde keer op rij de beste van Europa te zijn. De finale zou alleen in het eerste kwart spannend zijn, de Belgen kwamen op voorsprong, maar in het resterende deel van de wedstrijd was het TOP dat overduidelijk de bovenliggende partij was.

Onder het oog van een groep fanatiek aanwezige supporters van beide ploegen, was het Boeckenberg dat zaterdagavond het beste uit de startblokken kwam. Na de vlotte openingstreffer van Nick Pikaar, maakte Jesse de Bremaeker in de daaropvolgende aanval direct gelijk uit een strafworp. Tot 2-2 ging het gelijk op, waarna de Belgen het eerste gaatje van twee sloegen door goals van Jesse de Bremaeker en Mathias Demeulder.

TOP overduidelijk de betere
Een 10-0 run van de ploeg uit Sassenheim betekende echter al gauw het einde van de kampioensaspiraties van Boeckenberg en nog voor het einde van de eerste helft had Mick snel al vijf keer gescoord. De aanvoerder van TOP was nadrukkelijk aanwezig in zijn vak, niet alleen in scorend opzicht maar ook in de rebound en de steun voor de dames. Al vroeg in het eerste kwart waren coaches Davor Duronjic en Tim Meeussen genoodzaakt om een time-out te nemen. De Belgen hadden duidelijk moeite met de verdedigende druk van TOP en produceerden te veel aanvallen met slechts één schot. Het duurde dan ook nog tot halverwege het tweede kwart voor Boeckenberg wat terug kon doen, met een afstandstreffer van Karen van Camp. Jesse de Bremaeker en Nikki Schilders bepaalden de ruststand op 15-9.

Na rust veranderde er niet veel aan het spelbeeld. TOP combineerde makkelijk, speelde snel en liet prachtige – zij het niet altijd succesvolle – acties zien. Jet Hendriks scoorde direct na rust twee keer. Een kleine domper was de blessure van Sanne Jousma, waardoor Jan Niebeek genoodzaakt was haar te wisselen. In het derde kwart kwam Boeckenberg slechts drie keer tot scoren, waarvan twee door topscorer Jesse de Bremaeker en TOP liep uit naar een 21-12 tussenstand.

Vijfde keer Europees Clubkampioen
In het vierde kwart werd er veel gewisseld aan de kant van de Belgen. Aan de kant van TOP kregen Bastiaan Overwater en Thomas Tiggelman speeltijd. Beide invallers pikten nog hun goal mee, waarvan de laatste, prachtige treffer van Overwater nog een eervolle vermelding verdient. Snel besloot de finale met maar liefst twaalf treffers en werd onbetwist topscorer. Jesse de Bremaeker maakte er acht. TOP is voor de vijfde keer Europees Clubkampioen en aanvoerder Snel kreeg voor de derde keer op rij de Alfons Janssens Trophee uitgereikt.

Datum: 12 januari 2019 - 21:30 uur
Door: Redactie Korfbal.