Vier keer is scheepsrecht: KCC promoveert naar de Korfbal League

Hoofdklasse

Ze zijn wel wat gewend in Papendrecht, maar ook de mensen van PKC/SWKGroep zullen even hebben staan te kijken toen ze zagen wat het publiek van Hoofdklassefinalisten KCC/SO natural en Avanti had meegebracht. De groene PKC-hal was urenlang gehuld in zwart-wit en blauw-wit, de beide verenigingen maakten er een prachtig feest van. Uiteindelijk was het KCC dat aan het langste eind trok en als Hoofdklassekampioen direct promoveert, na vier pogingen, naar de Korfbal League.

Zoals gezegd duurde het even voordat de wedstrijd kon beginnen. De vloer en het plafond waren bezaaid met confetti en strandballen, die het veld opgeslingerd waren door de massaal meegereisde supporters van beide partijen.

De openingsgoal werd gemaakt door Avanti-ster Thomas Reijgersberg, die na dit seizoen niet meer voor de ploeg uit Pijnacker zal spelen, maar zaterdag nog wel met volle overgave streed voor ‘zijn’ Avanti. Na de 1-0 nam KCC, de favoriet in deze strijd, het initiatief in de wedstrijd al snel over. De ploeg uit Capelle aan den IJssel scoorde in de openingsfase over vele schijven en dat was precies waar het bij Avanti aan schortte, diversiteit. Via 1-4 liepen de Capellenaren uit naar 6-9, alvorens Avanti in een time-out in vluchtte.

Die time-out bracht echter niet het gewenste effect, want direct na het fluitsignaal verzilverde Gertjan Meerkerk een vrije bal, waarna KCC gestaag uit liep naar een 7-16 ruststand, die alles zei over de wedstrijd. KCC scoorde in de eerste helft over zeven van de acht spelers, terwijl Avanti al haar goals maakte met de vier mannen. Rick van den Blink werd al vroeg in de eerste helft gewisseld om Meerkerk te laten beteugelen door Van Zuidam. Er stond echter geen maat op Meerkerk deze avond.

Na rust leek KCC niet van plan de wedstrijd uit handen te geven. Via uitblinkers Meerkerk, Dekkers en Van Ofwegen liep men uit naar 8-19 en toen kreeg Avanti eindelijk grip op de tegenstander. Onder aanvoering van een ontketende Van den Blink, die in het andere vak was gebracht, kwam de ploeg terug tot 14-20. KCC nam een time-out en dat bleek de juiste beslissing. Het herenduo Meerkerk en Roest, dit jaar overgekomen van GKV/Enomics, bracht de voorsprong weer terug naar acht. Avanti kon nu wel aanhaken, met goals van Van den Blink en Reijgersberg. Van den Blink zou uiteindelijk zes keer scoren in de tweede helft.

Toen Sven Wierenga, die sterk stond te rebounden, met zijn eerste treffer van de wedstrijd acht minuten voor tijd de score op 18-24 zette, knapte Avanti. Het werd een demonstratiefeest van KCC in de slotfase, waarin het spitsenduo Dekkers en Meerkerk – samen goed voor achttien Capelse treffers - de boventoon voerde. Uiteindelijk stopte de teller na een 50 minuten durende prachtige strijd in een kolkende PKC-hal bij 20-31.

Een forse uitslag, die de verhoudingen in het veld goed weergaf. KCC was gedurende de hele wedstrijd in staat om over meerdere schijven gevaar te creëren, waar Avanti te veel leunde op de schotkracht van de mannen, die in deze wedstrijd te wensen over liet.

Volgend jaar speelt KCC in de Korfbal League, op de plaats van het gedegradeerde AW.DTV. Avanti moet woensdag al weer aan de bak, in de eerste wedstrijd van de play-downs tegen DSC, de nummer negen van de Korfbal League.

Datum: 25 maart 2017 - 23:00 uur