Voorbeschouwing Ereklasse

Ereklasse

Nu iedereen langzaamaan bijgekomen is van een knotsgek seizoen waarin TOP uiteindelijk geschiedenis schreef, kan er weer naar het veld worden gekeken. Twaalf teams zijn er actief in de Ereklasse, en vanaf komend weekend zijn die weer te bewonderen. Maar hoe zat het ook alweer?

In de Ereklasse A zijn er drie teams die nog aanspraak maken op de kruisfinales, met acht punten uit vijf wedstrijden. Op basis van het doelsaldo staat LDODK/Rinsma Modeplein er het beste voor, de Friezen verloren alleen de laatste wedstrijd voor de zaal tegen Fortuna. In de andere wedstrijden maakte LDODK een prima indruk, al startte de ploeg vaak matig. Na het volledig mislukte zaalseizoen, waarin LDODK uiteindelijk als vijfde eindigde, zullen de Friezen iets van revanche willen nemen. En als verliezend finalist van vorig jaar weet LDODK wat er gevraagd wordt in zo’n finale.

Met evenveel punten als LDODK staat Fortuna/Delta Logistiek op de tweede plaats. Na de zaalfinale, waarin Fortuna iets meer dan een helft écht meedeed met TOP, kan men in Delft al spreken van een geslaagd seizoen. De kers op de taart zou de veldfinale zijn, en Fortuna heeft alle tijd om daar naartoe te werken; directe concurrenten LDODK en KZ staan in respectievelijk de laatste en tweede speelronde op het programma. Wint Fortuna die duels, en laat het tussendoor geen punten liggen tegen bijvoorbeeld Blauw-Wit, dan kan Fortuna op jacht gaan naar haar tweede finale van het seizoen.

Zoals gezegd is ook KZ/Hiltex nog volop in de race. Net zoals Fortuna en LDODK liet KZ het in één wedstrijd afweten, namelijk tegen LDODK. KZ kan al heel snel concluderen of de kruisfinales realistisch zijn, aangezien het de eerste twee wedstrijden speelt tegen LDODK en Fortuna. Weet KZ daar punten in te pakken, dan kan de ploeg zomaar bij de bovenste twee terecht te komen.

Voor Blauw-Wit lijkt de tweede helft van het veldseizoen weinig bijzonders te gaan brengen. Met vier punten staan de Amsterdammers boven de degradatiestreep, maar tegelijkertijd is het gat met de drie koplopers al vier punten. Blauw-Wit opent tegen de onderste twee teams terwijl de top-3 elkaar al aan het begin treft, wellicht dat de Amsterdammers als dark horse nog wat druk op de bovenste teams kunnen geven. Blauw-Wit is immers wel de regerend veldkampioen.

De degradatiestrijd gaat tussen KCC/SO natural en AW.DTV, die beiden één punt hebben verzameld in de voorgaande vijf wedstrijden. Dat deden zij tegen elkaar, waardoor de onderlinge ontmoeting in de laatste speelronde bepalend lijkt voor wie er degradeert. Met die twee teams lijkt het nog alle kanten op te kunnen; beide teams beschikken over scorend vermogen, maar misten in het eerste deel van het veldseizoen net dat stukje kwaliteit en geluk om een overwinning uit het vuur te slepen. Na een voor KCC geslaagd zaalseizoen en een voor AW.DTV deels geslaagd seizoen – de Amsterdammers liepen de Hoofdklassefinale net aan mis – is het de vraag welke van die twee teams nog het meeste energie over heeft om zich te handhaven.

In de Ereklasse B gaat PKC/SWKGroep soeverein aan kop met 10 punten uit vijf wedstrijden en een doelsaldo van 47. De Papendrechters kunnen zich normaal gesproken gaan opmaken voor de kruisfinales, om zo het mislukte zaalseizoen nog enigszins te doen vergeten. Met een voorsprong van vier punten op de eerste achtervolgers zijn de kaarten voor PKC gunstig, kan PKC revanche nemen voor de zaal?

Eén van de achtervolgers van PKC is DOS’46, wat er na een ietwat teleurstellend zaalseizoen op het veld nog goed voor staat. Met zes punten, na nederlagen tegen PKC en DVO, staat de ploeg gedeeld tweede. Wetende dat PKC en DVO in de laatste twee speelrondes wachten, is het te verwachten dat DOS’46 nog wel even bovenin blijft meedraaien, maar kan de ploeg uit Nijeveen zich uiteindelijk plaatsen voor de kruisfinales?

Het contrast met de zaal is groot bij DVO/Accountor. Waar de ploeg uit Bennekom drie wedstrijden nodig had om zich uiteindelijk te handhaven, horen ze op het veld bij de betere ploegen. Van TOP werd knap gewonnen, maar van DSC werd dan weer verloren. Feit is wel dat na drie loodzware wedstrijden DVO zonder druk speelt na de handhaving in de Korfbal League, en wellicht nog een stunt uit de hoge hoed kan toveren.

Raar maar waar; ondanks drie achtereenvolgende titels in de zaal vinden we TOP/SolarCompleet pas op de vierde plaats terug, met vier punten uit vijf wedstrijden. Alhoewel, is dat zo raar? In vrijwel alle ‘successeizoenen’ was de eerste helft van het veldseizoen niet groots van TOP, en zolang ze in TOP titels blijven winnen zullen ze het prima vinden. En ondanks een achterstand van twee punten op DOS’46 en DVO is ook de kruisfinale nog een reële optie voor de ploeg uit Sassenheim.

Op twee punten van TOP staan Dalto/Klaverblad Verzekeringen en DSC, allebei met twee punten. Daarbij is het onderling resultaat in het voordeel van Dalto (24-18), maar in de derde speelronde na de zaal treffen beide teams elkaar voor de waarschijnlijk cruciale wedstrijd tussen beide teams. Wetende dat DSC daarvoor speelt tegen DOS’46 en DVO, en Dalto speelt tegen PKC en DOS’46, wordt het heel interessant om te zien of één van beide teams al los kan komen voor de onderlinge ontmoeting. Het lijkt in ieder geval onvermijdelijk dat een van deze ploegen degene wordt die naar de Hoofdklasse degradeert.

Datum: 16 april 2018 - 16:30 uur
Door: Redactie Korfbal.