Voorbeschouwing Ereklasse

Voorbeschouwing Ereklasse

Ereklasse

De Korfbalfinale is geweest, en het zaalseizoen is weer voorbij voor korfballend Nederland. Dat betekent dat de ploegen het veld weer op mogen maar hoe stond het er ook alweer voor op het veld? Dit is de stand van zaken in de Ereklasse.

Ereklasse A

Voor LDODK/Rinsma Modeplein verliep het zaalseizoen grotendeels naar wens, maar in de play-offs strandden de Friezen al snel. Op het veld ging het de ploeg in de eerste seizoenshelft voor de wind. Pas in de laatste wedstrijd voor het zaalseizoen verloren de Friezen het eerste punt, maar de koppositie werd op doelsaldo behouden. Het doel van LDODK is duidelijk: het veldkampioenschap moet naar Gorredijk, en de ploeg ligt daarvoor mooi op koers.

Dat geldt ook voor het verrassende DOS’46. Waar de Nijeveners in de Cashback World Korfbal League niet bij de hoogvliegers hoorden, speelde de ploeg een sterke eerste veldhelft. Net als LDODK won DOS’46 de eerste drie wedstrijden, voor twee noordelijke ploegen elkaar vlak voor het einde van de eerste veldhelft tegen het lijf liepen. Na een 17-17 gelijkspel bleven de teams de koppositie delen. Als DOS’46 de lijn van voor de winterstop kan doorzetten, dan hebben de Drenten de mogelijkheid om de verrassing van het veldseizoen te worden.

De top twee zal echter wel last krijgen van de huidige nummer drie. Fortuna/Delta Logistiek gaat in een overwinningsroes het veld weer op. De Delftenaren vochten zich langs TOP/SolarCompleet in de play-offs, versloegen PKC/SWKGroep in de Ziggo Dome en kroonden zich daarmee tot Nederlands kampioen zaalkorfbal. Fortuna heeft een paar puntjes goed te maken, maar de ploeg zal meer dan bereid zijn om de dubbel te pakken door ook op het veld de landstitel te pakken. De ploeg mag al in de eerste ronde op bezoek bij LDODK, wat wel eens een cruciaal duel zou kunnen betekenen.

De onderste helft van Ereklasse A wordt aangevoerd door AW.DTV. In de zaal is de Amsterdamse ploeg een Hoofdklasser die op het nippertje de play-offs haalde, maar er niet in slaagde om het tot de finale te schoppen. Op het kunstgras voert de ploeg een hele andere strijd. In de eerste competitiehelft werden slechts twee puntjes gehaald. De Amsterdammers zullen wedstrijden moeten blijven winnen om voor handhaving in de Ereklasse te zorgen.

Dat geldt ook voor Tempo. Tempo heeft een lang zaalseizoen doorgemaakt. Na de reguliere competitie werd de Hoofdklassefinale behaald door AW.DTV in drie wedstrijden te verslaan, maar die werd verloren van Groen Geel. De ploeg uit Alphen aan den Rijn kreeg nog een tweede kans om te promoveren naar de Korfbal League, en weer waren er drie wedstrijden nodig. Uiteindelijk was het geelzwarte team de betere tegenover KCC/SO natural, en promoveerde de ploeg toch nog naar het hoogste niveau. Op het veld speelt Tempo al op het hoogste niveau, maar nu moet de ploeg dat nog zo zien te houden.

Tot slot is er nog Blauw-Wit. De Amsterdammers speelden een aardig zaalseizoen, al waren de gewilde play-offs uiteindelijk ruim buiten bereik. Op het veld zit Blauw-Wit echter pas echt in de problemen. Hoewel de ploeg wist te winnen van Fortuna, verloor het bij zowel Tempo als AW.DTV. Ook Blauw-Wit heeft daarmee twee punten, maar neemt wel de allerlaatste plek in Ereklasse A in beslag. De ploeg zal aan de bak moeten om in ieder geval het hoofd boven water te houden.

Stand Ereklasse A:

  W P
1. LDODK 4 7
2. DOS'46 4 7
3. Fortuna 4 4
4. AW.DTV 4 2
5. Tempo 4 2
6. Blauw-Wit 4 2

 

Programma:    
AW.DTV - Tempo
Blauw-Wit - DOS'46
     
LDODK - Fortuna

Ereklasse B

In poule B gaat PKC/SWKGroep aan de leiding. In de eerste veldhelft ging het mis bij DVO, maar verder kwamen de Papendrechters relatief weinig grote problemen tegen. De ploeg draaide een prima zaalseizoen, zette LDODK aan de kant in de play-offs, maar liep vervolgens in de finale op de klippen. PKC moest het met een zilveren plak doen, en zal gebrand zijn om dat op het veld goed te maken met een gouden kleur.

Ook TOP/SolarCompleet is daarvoor in de race. TOP werd in het najaar verslagen door PKC, maar won verder ook alle wedstrijden. In de zaal speelde de ploeg een uitmuntend seizoen en eindigde op de eerste plek, maar in de play-offs ging het mis. Uiteindelijke landskampioen Fortuna was te sterk, waarmee de droom van TOP om voor de vierde keer op rij te winnen in de Ziggo Dome in duigen viel. Ook de ploeg uit Sassenheim heeft dus iets goed te maken in de buitenlucht.

DeetosSnel beleeft nu al een beter veldseizoen dan zaalseizoen. De Dordtenaren waren sterk in de eerste helft van het veldseizoen, en wisten tegen zowel KZ als DVO punten binnen te slepen. Dat staat in contrast met de Korfbal League, waaruit de ploeg met slechts twee punten degradeerde. Dit maakt DeetosSnel de derde ploeg die iets goed te maken heeft, en de ploeg is al hard op weg.

KZ/Thermo4U staat qua punten op gelijke hoogte met DeetosSnel. De Koogers grepen in de zaal net naast de play-offs, maar waar het zaalseizoen gespeeld is ligt het veld nog wagenwijd open. KZ zal zich langs TOP, PKC of beide moeten werken, en kan daar in de eerstvolgende ronde al mee beginnen door te winnen van PKC.

Eén puntje daaronder neemt DVO/Accountor de voorlaatste plek van Ereklasse B in beslag. Na een wat wisselvallige seizoenstart op het veld handhaafde de ploeg zonder al te veel in de Korfbal League. De ploeg eindigde als achtste, maar met een ruime voorsprong op de gevarenzone van plek negen. Op het veld is degradatie nog het grootste risico voor de Bennekommers, maar met een serie overwinningen zijn de hogere klasseringen op het veld ook nog zeer goed mogelijk.

Tot slot beleeft Dalto/Klaverblad Verzekeringen beslist geen makkelijk seizoen. De ploeg beleefde een loodzware eerste veldhelft, verloor met grote cijfers en wist pas vlak voor het zaalseizoen het eerste punt te pakken in Bennekom. In de zaal greep Dalto in de Hoofdklasse net naast de play-offs, waarmee ook dat doel net niet gehaald werd. Nu de Driebergenaren weer naar buiten mogen zal de ploeg er alles aan moeten doen om in de Ereklasse te handhaven, te beginnen met een duel tegen DeetosSnel.

  W P
1. TOP 4 6
2. PKC 4 6
3. DeetosSnel 4 4
4. KZ 4 4
5. DVO 4 3
6. Dalto 4 1

 

Programma:    
Dalto - DeetosSnel
TOP - DVO
KZ - PKC

 

Datum: 19 april 2019 uur
Door: Redactie Korfbal.nl