Voorbeschouwing: Hoofdklasse A

Voorbeschouwing: Hoofdklasse A

Hoofdklasse

De Hoofdklasse A begint zaterdagavond weer. En, zoals zo vaak de laatste jaren in de Hoofdklasse, is de competitie vermoedelijk zeer genivelleerd en daarom erg spannend. AW.DTV wordt gezien als de grote favoriet, gevolgd door het vernieuwde SCO. In de grote middenmoot spelen teams als Groen Geel en Wageningen voor de positie als outsider om de play-offs, maar als het even tegenzit, kunnen zij ook zomaar tegen degradatie moeten vechten. Voor Nic. en Unitas lijkt dat laatste sowieso aan de hand deze zaalcompetitie, waarin zij het vege lijf moeten zien te redden.

AW.DTV
Zonder doelpuntenkanon Ilona van den Berg mag AW.DTV laten zien dat het duidelijk beter is dan alle andere teams in de Hoofdklasse A. De ploeg die vorig jaar na een hevige strijd degradeerde uit de Korfbal League maakte op het veld geen geweldige indruk in de Ereklasse, maar pakte het wel een punt tegen Korfbal League-club KCC. De ambitie is dan ook duidelijk: de Amsterdammers willen de play-offs halen. En met onder andere Jim Snel en Steffen Pang is de routine én kwaliteit nog altijd in de ploeg, iets dat ze zeker in de moeilijke fase gaat helpen tegen andere (jongere) teams, waar die ervaring ontbreekt. Volgens de enquête van Korfbal. is AW.DTV de grote favoriet voor het kampioenschap in de HKA, maar in het jaar dat ze promoveerden stond Van den Berg op de moeilijke momenten op. Hoe vergaat het ze dit seizoen zonder haar?

Prognose: play-offs

SCO
De laatste jaren was SCO een ploeg die in de middenmoot meedraaide in de Hoofdklasse. Hoewel er altijd wel de ambitie was om te promoveren, ontbrak simpelweg de echte kwaliteit in de selectie. Zeker sinds het vertrek van Marloes Frieswijk leken de Friezen toebedeeld in de grijze middenmoot. Maar dit jaar is het anders: met de komst van Julian Frieswijk, Iris Hulzebosch (beiden DOS’46) en Menno de Vries (De Hoeve) staat er een ploeg die niet alleen over de dames, maar ook over de heren kan scoren en bovendien in de breedte erg sterk is. Daardoor is SCO opeens een stuk allrounder dan voorgaande jaren en zijn ze een serieuze kandidaat voor de play-offs. Op het veld bleek dat al, al zat het de laatste wedstrijden op z’n zachtst gezegd ook niet tegen. Maar dat er een team met (terechte) ambitie staat, is duidelijk. Zeker nu Melvin Frieswijk ook weer hersteld is van zijn zware knieblessure.

Prognose: play-offs

Groen Geel
Als het gaat over outsiders, dan komt Groen Geel al snel om de hoek kijken. De Gouden Generatie die Nederlands kampioen werd in de junioren toonde op het veld tegen onder meer Wageningen en SCO haar potentie en moet het volgens coach Dico Dik zeker in de middenmoot kunnen eindigen. Maar als het niet loopt, dan heeft de ploeg uit Wormer het knap lastig. Dat bleek vorig jaar een periode in de overgangsklasse in de zaal, maar ook tijdens het veldseizoen bijvoorbeeld in de tweede helft tegen Oost-Arnhem, waar het niveau heel ver terugzakte. Om te zeggen dat ze écht kanshebber zijn op de play-offs: nee. Maar met Nic., SCO, Rohda, Unitas en Wageningen is het programma de eerste weken er wel naar om in een flow te geraken. Al is Papendrecht nog ver natuurlijk…

Prognose: subtop

Rohda
Met Taco Poelstra terug op het oude nest als opvolger van Ruud Willemsen is Rohda eveneens een outsider te noemen. In Amsterdam eten ze namelijk nog altijd uit de hand van de coach uit Groningen, die het met zijn ploeg op het veld overigens wel erg moeilijk had. Met het vertrek van Mike van de Reep (Blauw-Wit) heeft Rohda wel kwaliteit ingeboet, al staat het geraamte van het eerste met de zusjes Ten Hulsen, de verdedigende beer Ferdgie Imambaks en Kenny Lauf nog altijd overeind. De laatste veldwedstrijden toonden ze bovendien al beterschap, nadat de eerste drie wedstrijden verloren gingen. Wat kan Poelstra met zijn formatie uitrichten? De openingswedstrijd is in eigen huis tegen SCO: een prachtige graadmeter in een duel dat de laatste twee jaar zéér spannend was.

Prognose: subtop

Wageningen
Van het sterrenteam van Wageningen dat de laatste jaren op de been kwam, zijn alleen nog de grote namen Steven Landman en Jasper Broenink over en dat heeft het achttal van Erik van Brenk, hij nam het stokje begin dit seizoen over van Jacko Vermeer, op het veld zeker gemerkt. In plaats van om de plekken bovenin, wordt er onderin gevochten tegen degradatie. Met een aantal aardige talenten in de selectie en überhaupt binnen de vereniging maakt Wageningen wel stappen en is het toekomstbeeld rooskleurig, maar het eerste deel van het veld werd alleen gewonnen van HKV/Ons Eibernest en Nic. Dat belooft dus een zwaar zaalseizoen. Maar als ze daarin ook twee ploegen onder zich houden, zullen ze voorlopig zeer tevreden in Wageningen zijn - gezien de transformatie die ze hebben ondergaan.

Prognose: (onderin) middenmoot

Tweemaal Zes
Voor het eerst in de historie speelt Tweemaal Zes op het veld en in de zaal in de Hoofdklasse en dat is precies wat trainer Iwan Hazendonk voor ogen had bij zijn aanstelling in Maartensdijk. En op dat niveau houdt het team zich, net als in de laatste jaren, alleraardigst staande. Met Joep Gerritsen beschikken ze over een zeer lange heer die moeilijk te bespelen is, terwijl ze verder over alle schijven dynamisch korfbal wensen te spelen. Op het veld hebben ze door schorsingen, blessures en werkverplichtingen wat mindere resultaten geboekt, maar als de ploeg compleet is, kunnen ze het iedereen moeilijk maken. Tegelijkertijd is TZ ook nog weleens wisselvalliger dan ze graag zouden willen, zo bleek ook vorig veldseizoen in de Hoofdklasse. Maar als ze die vijfde plaats van het veld in de zaal evenaren, hoor je niemand klagen.

Prognose: (onderin) middenmoot

Nic.
Nic. verkeert momenteel in dezelfde situatie als vorig seizoen, nadat het een zwak veldseizoen had gedraaid. Daarna volgde een geweldige zaalcompetitie waarin de play-offs werd gehaald. Wel met de opmerking dat ze destijds beschikten ze over routinier Niels Tamminga, Tim Flokstra, Roos Verheugt en nog een aantal anderen. De Groningers hebben flink ingeboet in kwaliteit en daarbij kun je ook nog het vertrek van hoofdtrainer Henk Jan Mulder optellen. De conclusie dat ze in het hoge noorden een zwaar zaalseizoen staat te wachten, is dan ook een simpele om te trekken. Als ze met de nieuwe jonge talenten het hoofd boven water houden, dan doen Jan Jouke Flokstra en Thomas Echten het geweldig. Maar met een sterk gewijzigde ploeg is dat bijna niet te verwachten, van de club die vorig jaar nog de play-offs speelde.

Prognose: degradatie

Unitas/Perspectief
Na drie jaar Adriaan van Dijk (vertrok naar Dalto/Klaverblad Verzekeringen) staan ze in Harderwijk voor een nieuw tijdperk. Met een nieuwe coach en een ploeg die op een aantal plekken gewijzigd is, heeft Unitas het in de Overgangsklasse op het veld lastig genoeg. Winnen, gelijkspelen en nipt verliezen wordt er gedaan door de mannen en vrouwen van de nieuwbakken coach Daniel de Bruijne. In de voorgaande jaren speelde Unitas in de regel een zéér spannende strijd tegen degradatie in de Hoofdklasse. Meermaals waren de scenario’s voorafgaand aan de laatste speeldag amper uit te schrijven zo ingewikkeld en spannend waren de races. Soms overleefden ze, soms gingen ze ten onder. Als de Harderwijkers ditmaal op de slotdag hetzelfde lot staat te wachten, doen ze het niet eens heel gek in deze zware Hoofdklasse, zonder gedoodverfde titel- en degradatiekandidaten. Als Thomas Jongma met zijn schot de kar gaat trekken, is er wellicht iets mogelijk. Maar een zwaar karwei? Dat wordt het zeker!

Prognose: degradatie

Datum: 11 november 2017 - 09:00 uur
Door: Redactie Korfbal.nl