Voorbeschouwing Hoofdklasse A

Hoofdklasse

De Hoofdklasse A gaat zaterdag van start in de zaal. De Hoofdklasse staat altijd garant voor verrassingen, mooie duels en vooral: weinig verschil tussen de ploegen. Maar zal dat dit jaar ook zo zijn? Op het eerste oog lijken Groen Geel, TOP (A), Tempo en DSC ploegen die bovenin mee gaan doen.

We beginnen met de kanshebbers voor de eerste twee plaatsen, oftewel: play-offs om promotie naar de Korfbal League. TOP Arnemuiden heeft dit seizoen een nieuwe trainer in Kees-Jan Oppe en presteerde op het veld prima. Het verloor slechts éénmaal, speelde de topper tegen Rohda gelijk en won van concurrent DSC. De ploeg uit Zeeland beschikt traditioneel over goede dames. Jeanine Marijs, de teruggekeerde Anita de Ridder (van PKC/SWKGroep) én de zusjes Emmelie en Willemijn Bouwens zorgen altijd voor gevaar. Naast die dames staan stabiele heren die ook hun doelpunten meepakken. Een ploeg om rekening mee te houden.

TOP krijgt wel te maken met stevige concurrentie. Groen Geel is bijvoorbeeld een ploeg die écht bulkt van het talent. De ploeg uit Wormer wil dit zaalseizoen echter het liefst afrekenen met het predicaat talent. Met spelers zoals Martin Coevert, Kevin Dik, Carlo de Vries en Terence Griemink is de ploeg van Dico Dik in ieder geval ontzettend gevaarlijk en maakt het gemakkelijk doelpunten. Daarnaast kreeg het met Stijn Hoekstra ook nog extra ervaring erbij en heeft het de beschikking over prima dames. Op het veld bleek KCC/SO natural nog wel een maatje te groot. Zij staat halverwege vier punten los. Mid-Fryslân/Jansma Burdaard 1 behaalde hetzelfde aantal punten en daarmee deelt de ploeg uit Wormer de tweede plek. De vraag is nu of Groen Geel, nadat het vorig jaar in de play-offs uitgeschakeld werd door Dalto/Klaverblad Verzekeringen, nu wel kan domineren én eventueel promoveren. De ploeg lijkt er in ieder geval klaar voor.

Dan DSC, altijd een stugge en goede tegenstander. De ploeg van Wouter Blok deed het leuk op het veld, maar niet meer dan dat. Het moet het dit seizoen doen zonder Robbe de Wit, maar heeft nog wel de beschikking over broer Timo de Wit, Aram Brouwers, Florian Bastiaens en Jan Knollema en een aantal goede dames waaronder aanvoerder Renee Kuin. Op het eerste oog lijkt DSC mee te kunnen doen om de eerste twee plekken. Maar een zekerheidje is dat niet.

Dan nog Tempo. Zij beschikken over vrijwel dezelfde selectie als vorig seizoen. Alleen Elma Schreuder kwam van HKV/Ons Eibernest over en veroverde een plekje in de basis. Verder zien we bij de ploeg uit Alphen aan de Rijn de ervaren heren Tom, Martin en Jelle Steenbeek en Edwin van der Weijde. Zij zijn samen verantwoordelijk voor veel goals. De ploeg van Frits Wip speelde Ereklasse op het veld, deed daar een mooie ervaring op én won ook knap van Blauw-Wit. Vorig jaar werden de play-offs nét niet gehaald na een verrassend goed zaalseizoen. Misschien lukt dat dit jaar wel?

Wederom een brede top dus in de Hoofdklasse A. Zoals zo vaker moet de rest dan oppassen om er niet uit te vliegen. Dat zal waarschijnlijk gelden voor Meervogels/Fisica. Die ploeg promoveerde vorig jaar uit de Overgangsklasse naar de Hoofdklasse en beschikt over een prima selectie. Jaimy Roos keerde bijvoorbeeld terug in Zoetermeer om samen met zijn broertje Mike te gaan spelen. Daarnaast keerde Lisanne Kerrebijn ook terug na een avontuur in de selectie van TOP/SolarCompleet. Ook speelt Eline van Lomwel (oud-KVS) bij de Zoetermeerse vereniging. Het zijn spelers die al wat ervaring hebben opgedaan op een hoog niveau. Meervogels zou best eens kunnen verrassen, maar zal zich eerst richten op lijfsbehoud.

SDO/Blijwerkt is ook een ploeg die in eerste instantie erin wil blijven. De ploeg pakte op het veld nog maar één punt en dat zegt wel wat. Dat ene punt werd wel gepakt tegen koploper Rohda, dus dat zal de formatie uit Kamerik wat hoop geven. Daarnaast ging de ploeg van Jesper Oele er eigenlijk nooit keihard af en kon het vaak bijblijven bij goede ploegen. In de zaal is het zaak dat het langer bijblijft én een keer de winst eruit sleept. Misschien is er daarna, met meer vertrouwen, wat mogelijk voor SDO.

Nieuwerkerk handhaafde zich vorig seizoen in de zaal op mooie wijze. Het stuntte een aantal keer knap en wist daardoor nog een jaar Hoofdklasse te bewerkstelligen. Dit jaar zal dat ook het doel zijn van de ploeg van trainer Leon Simons. Dat gaat het proberen met onder andere de van DeetosSnel overgekomen Laura van der Linden en de aangetrokken Mats Rodenburg (Dalto). Verder beschikt het over de heren Dani Hoogendoorn en Koen Collee. Laatstgenoemde is wel voor langere tijd uitgeschakeld vanwege een enkelblessure die hij opliep in een duel tegen GKV/Enomics.

Avanti/Flexcom had op het veld even nodig om op dreef te komen, maar pakte in de laatste drie wedstrijden op het veld vijf punten. De ploeg van Marrien Ekelmans werd dit seizoen versterkt met Tom Snaphaan en Angelo van der Hout (Fortuna/Delta Logistiek), Linda van der Zijden (TOP (S)) én Judith Goedendorp (Valto) en het had al de beschikking over bijvoorbeeld Jordi van Zuidam en Rick van den Blink. Maar de ploeg had op het veld tijd nodig om op elkaar ingespeeld te raken. Misschien dat het in de zaal er wel uitkomt voor de ploeg uit Pijnacker. Een plek bij de eerste vier is niet onmogelijk voor Avanti, maar is ook zeker geen plicht.

Programma Hoofdklasse A:

TOP (A) - Meervogels/Fisica