Voorbeschouwing Hoofdklasse B

Hoofdklasse

De Hoofdklasse B begint morgen weer. In deze sterke poule is het zeer de vraag wie er met de winst vandoor gaat. DeetosSnel, Dalto/Klaverblad Verzekeringen en DSC lijken de favorieten te zijn. Tempo en TOP Arnemuiden zijn misschien gevaarlijke outsiders. Nieuwerkerk en Die Haghe lijken uit de moeten kijken voor degradatie. Iets wat voor Sporting Delta misschien ook geldt.

Te beginnen met de favorieten voor de titel. DeetosSnel is misschien wel de ploeg waar we het meest van kunnen verwachten. Met de oud-topscorer van de Korfbal League Jimin de Vries in de gelederen en een scorend dames kwartet, heeft de ploeg uit Dordrecht genoeg wapens in handen om veel doelpunten te maken. De ploeg van Gert-Jan Kraaijeveld liet op het veld ook zien dat het al goed in vorm is. Nog geen punt ging er verloren. Kan de slapende reus DeetosSnel dit jaar de lang gekoesterde wens waarmaken?

Dalto/Klaverblad wil daar graag een stokje voor steken. Zij willen na de degradatie in 2016 weer terugkeren op het hoogste niveau. Mathijs den Ouden, één van de grootste talenten van Dalto, kan daar weer aan meehelpen. Hij maakte op het veld weer minuten nadat hij zijn kruisband had afgescheurd. Hij kan wel eens een belangrijk wapen worden. Net als Pia Donkers, die overkwam van Wageningen. De 23-jarige speelster paste zich snel aan bij Dalto en kan wel eens een belangrijke rol gaan vertolken. Op het veld pakte Dalto in de Ereklasse tot nu toe twee punten. Tegen DSC was Dalto met 24-18 te sterk.

Hoeveel die uitslag zegt over de kansen van DSC in de zaal, is natuurlijk de vraag. Ook die ploeg wil zo snel mogelijk terugkeren naar het hoogste niveau, na de degradatie van vorig jaar. Een groot gedeelte van die ploeg staat er nog. Met spelers zoals Robbe en Timo de Wit, Maaike Roubos en Marloes Veenstra staat er een ploeg, die waarschijnlijk bovenin gaat meedraaien. Maar is een nieuwe stunt realistisch?

Tempo promoveerde vorig jaar op het veld naar de Hoofdklasse. Dit jaar liet het er in diezelfde klasse geen gras overgroeien. De ploeg, met onder andere Jelle Steenbeek in de gelederen, pakte elf punten op het veld en staat op een mooie gedeelde tweede plek. De dadendrang van Tempo valt in deze sterke Hoofdklasse-poule niet in te schatten, maar Tempo zou zomaar een goede outsider kunnen zijn voor een top-3 klassering. Maar voor een plek in de middenmoot zal de ploeg uit Alphen aan de Rijn in ieder geval zijn hand niet omdraaien.

Dan promovendus Nieuwerkerk. Zij promoveerden vorig jaar uit de Overgangsklasse naar de Hoofdklasse in de zaal en hebben een goede ploeg staan. Met de teruggekeerde trainer Leon Simons heeft het daarnaast ook genoeg korfbalkennis en vernuft in huis. Alleen lijkt het dit jaar voor de Nieuwerkerkers wel een strijd te worden tegen degradatie. Het zal het namelijk opnemen tegen veel ploegen met ervaring in de Hoofdklasse.

Die Haghe beschikt over wat oude bekenden uit deze poule. Oud-spelers van DeetosSnel Jaimy Roos en Jeroen Preuninger spelen voor de ploeg uit Den Haag. Op het veld behaalde de ploeg acht punten in de Overgangsklasse en staat het in de middenmoot. Meekomen met de top van de Overgangsklasse lukt voorlopig dus nog niet. Een hoge klassering in de Hoofdklasse lijkt dus vrijwel uitgesloten. De Hagenezen zullen al gelukkig zijn met handhaving.

Dan de ploeg van Eric Geijtenbeek. Sporting Delta was op het veld lang de grootste uitdager van stadgenoot DeetosSnel. De ploeg won veel wedstrijden en stond lang op een mooie tweede plek. Maar de laatste twee wedstrijden voor de zaalperiode werden verloren van TOP Arnemuiden en DeetosSnel. Daardoor nestelen zij zich in de middenmoot. En dat is een plek waar de ploeg uit Dordrecht in de zaal ook wel eens terecht kan komen, al zal het soms ook naar beneden moeten kijken.

Tenslotte TOP Arnemuiden. Zij roken een tijdje terug nog aan de Korfbal League, maar verloren de Hoofdklasse-finale van DSC en de play-down van AW.DTV. Daarom kwam het vorig jaar weer uit in de Hoofdklasse. Dit seizoen verloor het één van zijn belangrijkste spelers in Anita de Ridder en dat bleek een aderlating. Toch is het op het veld nu de grootste uitdager van trotste koploper DeetosSnel, met vier punten achterstand. In deze zaalpoule zullen de Zeeuwen tevreden zijn met een plek hoog in de middenmoot en dat moet ook zeker haalbaar zijn.

Datum: 10 november 2017 - 20:00 uur
Door: Redactie Korfbal.