Voorbeschouwing Hoofdklasse B

Hoofdklasse

Nu de Cashback World Korfbal League het spits alweer afgebeten heeft, mogen ook de ploegen in de Hoofdklasse weer van start. Hierbij de vooruitblik op het zaalseizoen van Hoofdklasse poule B, wat een enorm spannende poule belooft te worden.

AW.DTV heeft duidelijke doelen dit seizoen. Vorig jaar behaalde de ploeg al de tweede plek in de Hoofdklasse A, maar moest het in de play-offs afleggen tegen de uiteindelijke Korfbal League-promovendus DeetosSnel. Op het veld is AW.DTV dit seizoen weer terug in de Ereklasse, waar de ploeg enkele keren indruk wist te wekken door met klein verschil te verliezen van de huidige koploper LDODK/Rinsma Modeplein en zelfs wist te winnen bij stadsgenoot Blauw-Wit. Nu is alle aandacht echter op de zaal gericht, en daar gaat AW.DTV er alles aan doen om te promoveren naar de Korfbal League.

Dat geldt ook voor Dalto/Klaverblad Verzekeringen. Ook de ploeg uit Driebergen eindigde vorig seizoen op plek 2, en mocht proberen als winnaar uit de play-offs te komen. Na pareltjes van wedstrijden tegen Hoofdklasse A-kampioen Groen Geel kwam Dalto als winnaar uit de bus, waardoor DeetosSnel wachtte in de Hoofdklassefinale. Daar ging het echter mis. Vervolgens wist Dalto bij de tweede kans tegen DVO/Accountor ook niet genoeg doelpunten binnen te harken. De Driebergenaren hebben dus iets goed te maken.

Die twee ploegen staan in sterk contrast met Mid-Fryslân/Jansma Burdaard. De gezamenlijke korfbalvereniging van de Friese dorpen Akkrum, Reduzum, Grou en Warten eindigde vorig seizoen met promoties zowel op het veld als in de zaal. Geleid door Peter Tolsma kreeg de ploeg er dit seizoen enkele nieuwe spelers bij, waaronder Joss Abbingh van AVO, Jacco de Nekker van De Hoeve en Jildau Faber van het degraderende Nic. Op het veld bleek al dat de samenstelling enorm goed kon werken, aangezien de promovendus meedoet in de top van de Hoofdklasse. Groen Geel, vorig jaar nog kampioen van Hoofdklasse A in de zaal, werd met 15-16 verslagen, en in de laatste speelronde voor de zaal werd Mid-Fryslân zelfs de enige ploeg die erin slaagde Korfbal Leagueploeg KCC/SO natural te verslaan. De Friezen staan nu op een tweede plek, in punten gelijk met Groen Geel. Vanaf 17 november mag Mid-Fryslân die lijn proberen door de zetten in de zaal.

Ook Oost-Arnhem promoveerde vorig seizoen naar de Hoofdklasse. Hoewel de ploeg van Ron Steenbergen vorig jaar op het veld ook al op het één na hoogste niveau meedeed, mag nu ook in de zaal in de Hoofdklasse gestart worden. De seizoensstart ging in Arnhem echter een stuk stroever dan bij de Friese medepromovendi. 13 minuten nadat het seizoen was begonnen tegen SCO scheurde Emiel Broenink zijn kruisband, een blessure die de belangrijke heer dwong zijn carrière te beëindigen. Ook de resultaten waren niet goed, maar na verloop van tijd begonnen te stukjes op de juiste plek te vallen. Oost-Arnhem is klaar om te strijden in de Hoofdklasse A, in de eerste plaats om handhaving.

Rohda zal de doelen iets hoger leggen. De ploeg uit Amsterdam eindigde vorig jaar in de middenmoot op plek vier. Dit seizoen vergaat het de Amsterdammers nog beter. Over de zomer werd de ploeg versterkt met een hele lijst aan spelers, waaronder ex-international Sophie Hansen. Op het veld staat Rohda op de tweede plek, in punten gelijk met koploper TOP (A), en daarmee boven ploegen als DSC en Avanti. Nu mag Rohda proberen om zich ook in de zaal in de strijd om de play-offs te werpen.

De ploeg waarmee Rohda die middenmoot van Hoofdklasse A vorig jaar vormde was SCO. De ploeg uit Oldeholtpade eindigde in het voorgaande zaalseizoen op de vijde plek. Dit seizoen zal coach Riko Kruit, die het stokje overnam van Aegle Frieswijk, zijn doelen iets hoger hebben gelegd. Op het veld ging het nog niet elke wedstrijd even soepel bij de Friezen, maar als het spel goed draait bij SCO is de ploeg moeilijk te stoppen. Dit seizoen moet de ploeg het zonder talent Julian Frieswijk doen, die vertrok naar LDODK/Rinsma Modeplein. De pijlen zullen in Oldeholtpade op de bovenste helft van de ranglijst gericht zijn.

Dat geldt niet voor Unitas/Perspectief. De club uit Harderwijk had in het voorgaande seizoen moeite om het hoofd boven water te houden, maar wist voor het einde van de competitie Nic. en Tweemaal Zes nog onder zich te houden. Op het veld speelt Unitas in de Overgangsklasse, waar het bij de duidelijke top 3 hoort, zij het als onderste van de drie. Onder leiding van Daniel de Bruijne zal Unitas nu moeten proberen zich te handhaven in de Hoofdklasse.

Met Wageningen bevat Hoofdklasse B nog een kandidaat voor de bovenkant van de competitie. Hoewel de ploeg van coach Erik van Brenk matig van start ging, begon de motor halverwege de eerste veldhelft te draaien. Daardoor is Wageningen op een vierde plek terecht gekomen en is daarmee de eerste achtervolger op KCC, Mid-Fryslân en Groen Geel.
Met verscheidene versterkingen ten opzichte van vorig jaar mag de ploeg nu proberen de derde plek van vorig seizoen te overtreffen.

Programma Hoofdklasse B:

AW.DTV - Mid-Fryslân/Jansma Burdaard