Voorbeschouwing Hoofdklasse A veld

Hoofdklasse

Met de Korbalfinale achter de rug is het weer tijd om het veld op te gaan. Hoe stonden de zaken er ook alweer voor in de open lucht voor de ploegen uit Hoofdklasse A?

Avanti/Flexcom zal misschien wel blij zijn het veld weer op te mogen. De ploeg speelde in de zaal haar eerste seizoen in de Korfbal League, maar slaagde er niet in om punten binnen te halen. Op het veld staan de Zuid-Hollanders er een stuk beter voor. Daar deelt de ploeg namelijk de tweede plek, nog volop in de race om promotie naar de Ereklasse. Daarvoor moeten nu wel wedstrijden gewonnen worden, als eerste in Wormer.

In Wormer bevindt zich namelijk Groen Geel. De ploeg van Dico Dik zal met gemengde, maar vooral positieve gevoelens terugkijken op het zaalseizoen. Groen Geel domineerde samen met AW.DTV in de Hoofdklasse, waardoor de ploeg play-offs mocht spelen met als doel promotie naar de Korfbal League. Die droom liep stuk na twee wedstrijden tegen Dalto/Klaverblad Verzekeringen, maar er is geproefd aan het hoogste niveau in Wormer. Dat niveau zal de ploeg op het veld willen doorzetten, al is het kampioenschap vanaf de huidige vijfde plaats een behoorlijk stuk verder weg.

De directe concurrent van Groen Geel komt in de vorm van Oost-Arnhem. Slechts één punt staan de Arnhemmers boven de Wormernezen. Ook deze ploeg heeft een fijn zaalseizoen achter de rug. Net als Groen Geel domineerden de spelers van Oost-Arnhem de competitie, al was het in hun geval de Overgangsklasse. Nu mag de ploeg weer strijden om van de middenmoot naar de top te springen, door al in de eerste ronde een mogelijke concurrent te treffen.

Die concurrent is Tempo. Het team uit Alphen a/d Rijn miste in de zaal op het nippertje de play-offs van de Hoofdklasse, en zal nu dus alles op alles zetten om op het veld wel promotie te behalen. Daarvoor heeft Tempo geen verkeerde uitgangspositie. Op het moment deelt de ploeg de tweede plek met Avanti/Flexcom, en mag dus best wel omhoog kijken.

Ondertussen moet Wageningen wellicht eerder naar beneden kijken. De ploeg die op het moment als zesde geklasseerd staat is gevaarlijk dicht bij de rode streep van degradatie. In de zaal was Wageningen erg goed, maar moest het op de ranglijst met afstand afleggen tegen Groen Geel en AW.DTV. Nu is Groen Geel de eerste concurrent om hogerop te komen. Gelukkig kan Wageningen al in de eerste ronde een stap in de goede richting zetten door te winnen van de hekkensluiter.

Die hekkensluiter is HKV/Ons Eibernest. De ploeg behaalde in de eerste competitiehelft slechts één punt in een gelijkspel met Nic. In de zaal vielen de Eibers buiten de boot met een derde plek in de Overgangsklasse, en ook op het veld mag gevreesd worden dat volgend jaar Overgangsklasse wordt gespeeld. Er is echter nog niks bepaald, en met Nic. op 1 punt verwijderd en Wageningen op 3 kan er nog van alles gebeuren.

Nic. zal er echter ook alles aan doen om in de Hoofdklasse te blijven. De Groningers hebben tot nu toe een zwaar seizoen achter de rug, met een degradatie uit de Hoofdklasse in de zaal en nog maar twee punten op het veld. Het zijn echter niet allemaal problemen voor Nic.. Hoewel het zaalseizoen ondermaats verliep, kwam de ploeg nog met een verrassend eindschot dat de Groningers even leek te redden. Het kunstje mislukte, maar de concurrenten op het veld zijn gewaarschuwd.

De andere ploeg uit het noorden deed het een stuk beter in de eerste helft van de veldcompetitie. SCO staat op een duidelijke eerste plek met 14 punten uit 7 wedstrijden. De Friezen konden het echter nog wel eens lastig gaan krijgen in de tweede helft van het seizoen. In de zaal bleek Groen Geel de betere ploeg tegen SCO, en ook Wageningen klasseerde zich hoger dan de ploeg van Aegle Frieswijk. De ploeg heeft een mooi gaatje van drie punten met Avanti/Flexcom en Tempo, maar de concurrenten hebben aan SCO een duidelijk doelwit.

Stand in de Hoofdklasse A:

1. SCO

2. Avanti/Flexcom