Voorbeschouwing Hoofdklasse A veld

Voorbeschouwing Hoofdklasse A veld

Hoofdklasse

Met de korfbalfinale achter de rug is het weer tijd om het veld op te gaan. De Hoofdklasseploegen mogen als eerste van start, en in poule A is een bijzondere situatie ontstaan met oog op het afgelopen zaalseizoen. Dit is de stand van zaken in Hoofdklasse A.

KCC/SO natural is de koploper van Hoofdklasse A. De ploeg speelde een sterke eerste veldhelft waarbij pas de laatste wedstrijd voor de Kerst werd verloren. In de zaal heeft KCC een minder verdienstelijk seizoen gespeeld. De ploeg werd negende in de Cashback World Korfbal League, en degradeerde na play-downs naar de Hoofdklasse. Een harde klap, maar als de ploeg het veldseizoen weer kan doorzetten zoals het begon, dan kan KCC de degradatie uit het hoogste niveau in de zaal een beetje goedmaken met promotie naar het hoogste niveau op het veld.

Daarvoor krijgt de ploeg echter wel te maken met Groen Geel. Het talentvolle team uit Wormer beleefde een droomeinde van het zaalseizoen, door de Hoofdklassefinale te winnen en te promoveren naar de Korfbal League. Op het veld is Groen Geel op jacht naar datzelfde doel, maar krijgt daarvoor te maken met KCC/SO natural, de ploeg met twee jaar ervaring in de Korfbal League onder de riem, en Wageningen, de ploeg die Groen Geel in de zaal nog versloeg om zich te kwalificeren voor de finale. Daarnaast heeft het team van Dico Dik nog te maken met de verrassing van de eerste veldhelft uit het hoge noorden.

Die verrassing is Mid-Fryslân/Jansma Burdaard. Het team uit een verzameling Friese dorpen promoveerde vorig jaar pas naar de Hoofdklasse, maar deelt nu de tweede plek met Groen Geel. In de zaal lieten de Friezen enkele leuke dingen zien, maar uiteindelijk moest de ploeg toch het hoofd buigen. Met een zevende plek degradeerde Mid-Fryslân uit de Hoofdklasse in de zaal. Het veld ziet er echter heel anders uit. Degradatie is mijlenver weg, en de ploeg is volop in de race om het kampioenschap. Mid-Fryslân was ook het enige team dat KCC op het veld op de knieën kreeg, maar de Friezen blijven onvoorspelbaar. Het zal interessant zijn om te zien waar Mid-Fryslân belandt.

Hoofdklasse A heeft eigenlijk geen echte middenmoot, maar Wageningen lijkt daar op het moment misschien nog wel het meeste op. De ploeg staat op de vierde plaats, op zes punten afstand van de koploper, maar dat zou nog best wel eens overbrugbaar kunnen zijn. De onderste streep is echter ook niet ver weg. Uit het zaalseizoen kan Wageningen in ieder geval vertrouwen putten. Hoewel de ploeg in de play-offs stukliep op Groen Geel, speelde de ploeg een ijzersterk seizoen waarmee de eerste plek in Hoofdklasse B werd bereikt. Nu moet Wageningen ervoor zorgen dat mee te nemen naar de veldcompetitie.

In de onderste helft van de ranglijst kan echt nog werkelijk alles gebeuren. De meest succesvolle van de onderste vier is SCO, maar dat is al met kanttekeningen. De ploeg is ondanks de vijfde plek namelijk maar één puntje verwijderd van de onderste plek. SCO legt de doelen graag hoog, maar het doel om in de zaal bij de top van de Hoofdklasse te horen liep mis. De ploeg eindigde als zesde, slechts twee puntjes boven degradant Mid-Fryslân. Daarvoor moet eerst maar eens gewonnen worden, iets wat de Friezen in de competitie niet lukte sinds 26 januari. Op maandag 22 april mag SCO proberen een einde te maken aan de droogte, wanneer Mid-Fryslân op bezoek komt voor de Friese derby.

Vlak naast SCO staat De Meeuwen, met evenveel punten. Voor de Puttenaren eindigde het zaalseizoen net niet zoals gehoopt. Hoewel de uiteindelijke kampioen van de Overgangsklasse in de laatste ronde verslagen werd, kwam de ploeg net een puntje tekort voor promotie naar de Hoofdklasse in de zaal. Nu moet De Meeuwen zien om haar plek in de Hoofdklasse vast te houden, en daarvoor moeten er beslist punten komen.

Dat geldt ook voor Oost-Arnhem. De Arnhemmers wisten in de zaal succesvol te handhaven door het seizoen knetterend af te sluiten, onder andere met winst op uiteindelijke play-offploeg AW.DTV. Nu is de zaal achter de rug, en moet de ploeg ervoor zorgen dat datzelfde gebeurt op het veld. Onder leiding van Ron Steenbergen zal Oost-Arnhem het seizoen minstens vanaf de zesde plek willen afsluiten.

De hekkensluiter van Hoofdklasse A is OVVO/De Kroon. In de eerste helft van het veld wist de ploeg echter al te winnen van Wageningen en SCO, dus de ploeg is nog verre van uitgespeeld. In de zaal had de ploeg graag willen promoveren, maar eindigde uiteindelijk op gepaste afstand van kampioen ODIK. Nu moet de ploeg zien op het veld de Hoofdklassekwalificatie in stand te houden. De kans is groot dat slachtoffers gaan vallen tussen SCO, De Meeuwen, Oost-Arnhem en OVVO, maar het kan werkelijk nog alle kanten op.

Datum: 20 april 2019 - 10:00 uur
Door: Redactie Korfbal.nl