Voorbeschouwing junioren: Hoofdklasse A

Voorbeschouwing junioren: Hoofdklasse A

Hoofdklasse A-jeugd

Het moment van pieken is aangebroken; de junioren gaan de zaal in. Er wordt gestreden om play-offs en de Ziggo Dome, maar het gevecht om handhaving zal er net zo hard aan toe gaan. Een voorbeschouwing van de Hoofdklasse A.

Het deelnemersveld in deze hoofdklasse A is enorm sterk. De enige hoofdklasse ploeg die nog ongeslagen is op het veld gaat ook in deze competitie voor de nummer één plek, DSC. Maar ook daarachter zitten nog vier teams die zomaar kunnen verrassen in de zaal.

Toch maar beginnend bij DSC. De Eindhovenaren zijn goed begonnen op het veld, geen ploeg wist van hen te winnen. Alleen Fortuna/Delta Logistiek pakte een puntje. Het team draait lekker, maar het was nog niet eens altijd overtuigend wat de ploeg op het veld liet zien. DSC, met toppers als Daan van Montfort en Atalante Koolen, kunnen nog beter en zijn en daarom de onbetwiste favoriet in deze poule.

TOP/SolarCompleet zal een van de uitdagers zijn. Maar, het verhaal rond TOP is ingewikkeld. Met spelers als Stan Postma, Thijs van der Zaag en de Schuiling-zusjes staat er een enorm sterk team, maar mentaal heeft de ploeg het soms lastig. De 16-11 nederlaag op het veld tegen Dalto/Klaverblad Verzekeringen is daar een voorbeeld van. Vorig jaar kon het om die reden ook niet meestrijden om de play-offs, dit jaar gaat de ploeg er wel weer vol voor.

Een andere dark horse is regerend landskampioen Fortuna/Delta Logistiek, dat op het veld nog wat zoekende was. Het is ook een ander Fortuna dan dat we van de laatste, succesvolle jaren van hen gewend zijn. In plaats van het duo Niels van der Steuijt en Ed van der Steen staan nu Joost Preuninger en Cindy van Eijk voor de groep en ook het team verschilt erg met vorig jaar. Victor Entken is de ervaren heer, gesteund door onder meer Jimmy Swikker en Annick Post moet hij het team op sleeptouw gaan nemen.

En wat kan DeetosSnel eigenlijk laten zien in deze poule? De ploeg is jong, maar houdt zich vooralsnog goed staande. De Dordtenaren waren bovendien dichtbij een stunt tegen DSC. Als het even mee had gezeten, stonden ze nog steviger op de tweede plek. Het doel voor DeetosSnel is in eerste instantie gewoon handhaven en ontwikkelen, maar wellicht kan de ploeg ook in de zaal bovenin meedoen als bijvoorbeeld Sven Golz het op zijn heupen krijgt.

Hetzelfde geldt voor KCC/SO natural, ook een ploeg die kan gaan verrassen. De jaren van handhaven zijn voorbij, ze gaan voor de play-offs. Ze hebben een wisselend veldseizoen achter de rug, maar pakte net als bijvoorbeeld Fortuna tien punten. Het is te verwachten dat de strijd bovenin net zo open zal liggen als op het veld en dan heeft KCC gewoon kansen voor de tweede plek.

Groen Geel wil profiteren van die open competitie. Op het veld hebben ze de strijd om de kruisfinales (voorlopig) moeten staken, maar in de zaal zijn er nieuwe kansen voor de play-off kandidaat van vorig jaar. Zo’n succesje zoals vorig jaar moet er ook dit jaar weer in zitten. Met bijvoorbeeld Scott de Decker en Romy Knuppe staan er twee spelers die weten wat er gevraagd wordt bij een lange play-off strijd en dus kijken de Wormernezen ook het liefst naar boven.

Ondanks al deze play-off kanshebbers zal HKV/Ons Eibernest toch ergens wat willen stunten. Dat is vooralsnog niet gelukt op het veld, maar de ploeg boekt wel progressie. De hoofdklasse lijkt en is misschien wel te zwaar voor het team uit Den Haag, maar het zal er in de zaal alles voor blijven doen om hier en daar wat puntjes af te snoepen.

Na een jaar afwezigheid is Achilles weer terug op het hoogste niveau. Ze komen in een lastige competitie terecht, maar hopen net als hun stadgenoot om de punten bij elkaar te sprokkelen. Eenvoudig zal dat echter niet worden voor de middenmoter in de overgangsklasse op het veld. Zeker niet als het team ook nog op zoek is naar een nieuwe coach nu Robèr Pronk – die veel succes boekte bij Achilles – weg is bij de A1. Geen lekkere start, maar de Haagse ploeg zal met een frisse wind willen beginnen aan de zaal.

Datum: 20 november 2018 uur
Door: Redactie Korfbal.nl