Voorbeschouwing junioren: Hoofdklasse B

Hoofdklasse A-jeugd

Het moment van pieken is aangebroken; de junioren gaan de zaal in. Er wordt gestreden om play-offs en de Ziggo Dome, maar het gevecht om handhaving zal er net zo hard aan toe gaan. Een voorbeschouwing van de Hoofdklasse B.

Op het eerste oog lijkt er wat meer structuur te zitten in de Hoofdklasse B, waar de Hoofdklasse A vol zit met ploegen die zomaar de play-offs kunnen bereiken. In deze competitie lijken drie ploegen daar het meest aanspraak op te maken.

Die eerste kandidaat is DOS’46, een ploeg die al jaren in de top speelt bij de junioren. Toch pakte DOS’46 de laatste prijs in 2014, het wordt weer een keer tijd in Nijeveen. Vorig jaar misten ze nog de play-offs, dit jaar zijn ze gehaaid om het wél te halen met een grote en sterke selectie. Op het veld werd de basis al gelegd als herbstmeister, in de zaal wil men die lijn doorzetten.

DVO/Accountor heeft ook een lekkere flow te pakken. Aanvankelijk dacht men niet aan kruisfinales en de play-offs, maar na een goed veldseizoen – een gedeelde tweede plek – mag deze jonge talentvolle ploeg toch hopen op een plekje bij de bovenste twee. Ieder jaar hikt het team daar al tegenaan, kan dit onbevangen team constant presteren?

Verliezend zaalfinalist van vorig jaar Dalto/Klaverblad Verzekeringen zal wederom naar de Ziggo Dome willen. Er zal dan echter wel een tandje bij geschakeld moeten worden ten opzichte van het veld. Dit jaar winnen ze weliswaar de wedstrijden die ze moeten winnen, maar beleven ze wisselend succes in de toppers. Dat was de afgelopen jaren wel anders, waar zij steevast de grote wedstrijden wisten te winnen. Laten ze dat ook dit jaar in de zaal zien?

De vraag rijst of een andere ploeg zich kan mengen in deze top drie. Misschien wel LDODK/Rinsma Modeplein, die zich vorig jaar ternauwernood wist te handhaven. Op het veld staat het bovenaan in de overgangsklasse, bij de A2’s van DOS’46, Dalto en AVO. Nu bevinden ze zich tussen de grote ploegen. Jeugdinternational Ran Faber is de absolute blikvanger, onder zijn aanvoering moeten de Friezen de weg naar boven zien te vinden.

Er liggen ook kansen voor AVO. Op het veld kan het net niet de aansluiting vinden bij de middenmoot, maar kansloos zijn de Assenaren zeker niet. Als het allemaal op zijn plek valt, kan de ploeg nog leuke dingen laten zien in deze open competitie. Echte toppers als Marlou Kuiper of Lieneke Pries heeft de ploeg niet meer, maar al jaren blijkt dat AVO gevaarlijk kan zijn als sterk collectief.

Het is een compleet ander jaar voor Oranje Wit. Vorig jaar grepen de Dordtenaren naast de Ziggo Dome en de veldtitel. Nu het overgrote deel van de ploeg over is, moet Oranje Wit opnieuw bouwen aan een sterk team. Dat ging op het veld met vallen en opstaan, maar de verliezend veldfinalist van een jaar geleden wil nu vooral ontwikkelen en zich geen zorgen hoeven maken over degradatie.

Unitas/Perspectief is nog puntloos in het nieuwe seizoen, maar daar moet in de zaal verandering in gaan komen. In Harderwijk maken ze zich geen zorgen, maar voor het zelfvertrouwen zouden de punten meer dan welkom zijn. Niet alleen voor het zelfvertrouwen, Unitas heeft de punten natuurlijk ook nodig in de strijd tegen degradatie.

Het Veenendaalse SKF zal zich in eerste instantie ook richten op lijfsbehoud. Of zit er zo’n leuk seizoen in als 2015-2016, toen het team zestien punten pakte in de hoofdklasse op het vled? Als een relatief onbekende ploeg kan SKF gaan verrassen, maar het zal voornamelijk hard moeten werken om de punten te halen.

Datum: 20 november 2018 - 13:00 uur