Voorneveld terug bij KZ: ‘Ik heb een hele tijd plat gelegen’

Korfbal League

Rick Voorneveld begon zondag tegen Fortuna/Delta Logistiek voor het eerst dit Korfbal League-seizoen in de basis bij KZ/Hiltex. Wekenlang werd de 31-jarige routinier geteisterd door een urineweginfectie.

Voorneveld kwakkelde al een tijdje en had enkel wat invalbeurten gemaakt. Begin december maakte hij tegen DSC zijn laatste minuten. "Het virus is erger teruggekomen", zegt de drievoudig landskampioen. "Ik heb een hele tijd plat gelegen en niets kunnen doen. Het is een combinatie van slechte weerstand en voornamelijk pech geweest."

Conditioneel werd Voorneveld ver teruggeworpen. "Kracht en uithoudingsvermogen zaten bij mij op een nulpunt. Ik kon hooguit een kwartier trainen en dan was het klaar. Ook heb ik tweeënhalve week aan een stevige antibioticakuur gezeten."

De kerstbreak kwam Voorneveld goed uit. "Die periode heb ik extra getraind om te zorgen dat ik weer redelijk fit ben", vertelt hij. "Maar het fitste word ik van meetrainen en volop meedoen." In de week voor het duel met Fortuna kon Voorneveld weer volledig meetrainen. "De weken daarvoor deed ik ook mee. Dat begon met een kwartiertje en dat heb ik langzaam uitgebreid."

Basisplaats
Zijn eerste volledige week resulteerde voor Voorneveld in een basisplaats tegen Fortuna. "Heel prettig, want dat is waar je het allemaal voor doet. Aan de kant staan is erg vervelend. Ik vind het verschrikkelijk om vanaf de bank toe te kijken. Je wilt helpen, maar dat kan niet. "

Mede door vier treffers van hem won KZ in Delft met 23-24. "Persoonlijk ben ik redelijk tevreden. Ik speelde een degelijke wedstrijd. Het was niet top, maar het is een goede basis om mee te beginnen." Voorneveld vervolgt: "Het waren absoluut belangrijke punten. Concurrenten van ons verloren, dus wij hebben goede zaken gedaan door te winnen in een moeilijke uitwedstrijd."

PKC
KZ ontvangt morgen koploper PKC/SWKGroep in Koog aan de Zaan. "PKC is op dit moment wat mij betreft met afstand de beste ploeg. Sommige ploegen hebben tegen PKC niets in te brengen en worden van de mat gespeeld. Maar dat gaat ons niet gebeuren."

Is het voor Voorneveld zijn laatste KZ - PKC? Met zijn 31-jarige leeftijd is hij niet de jongste meer. "In deze fase van mijn carrière bekijk ik per jaar wat ik ga doen. Voor komend seizoen moet ik dat voor mezelf duidelijk krijgen. Daarover heb ik nog geen besluit genomen. Ik word ouder en dan is het niet vanzelfsprekend om te zeggen dat ik nog even vijf jaar doorga."

Datum: 13 januari 2017 - 16:45 uur