Voorsprong door AW.DTV uit handen gegeven, DVO wint een punt

Korfbal League

AW.DTV heeft het eerste punt van de competitie binnen, maar dat hadden er twee kunnen zijn als de ploeg beter was omgegaan met het uitvallen van de opnieuw cruciale Ilona van den Berg. Halverwege de tweede helft moest zij met een kuitblessure naar de kant. DVO/Accountor zette daarop nog eens extra aan en maakte uiteindelijk een achterstand van maximaal zes goals ongedaan om net als tegen Fortuna/Delta Logistiek te eindigen met een gelijkspel: 25-25.

Waar de thuisploeg begon in de formatie die vorige week verrassend LDODK/Rinsma Fashion versloeg, gooiden Arthur Carolus en Jan Bongers het roer om. Steffen Pang was daarvan het voornaamste slachtoffer. Naast Van den Berg stonden nu Cedric Pardieck, Florian Gendrault en Demi van Oosten. Bret Nolthuis stond naast Jim Snel geposteerd, samen met Susila de Klein en Joy de Groot.

Dat er daardoor misschien wat minder reboundkracht was in het vak rondom Van den Berg deerde niet: haar eerste twee schoten ploften binnen. Maar eigenlijk was heel AW.DTV scherp. Verdedigend joeg het DVO op, met veel druk van de mannen op de aangeefpositie, en aanvallend was het dodelijk. Bij 0-4 schoten de bezoekers vier uit vijf, waar De Bennekommers nul uit dertien noteerden. Het blijkt nog altijd lastig voor de jonge ploeg uit Bennekom om zich optimaal op te laden voor cruciale wedstrijden als deze.

Het hoge afrondingsniveau ging AW.DTV natuurlijk niet vasthouden en nadat José Alvares Andrés en Fleur Hoek van afstand voor de eerste thuisgoals hadden getekend, schoot Van den Goorbergh – tot zijn ergernis zeer dicht geschaduwd door Gendrault – even later 3-4 binnen. DVO leek daarmee beter in de wedstrijd te komen, maar AW.DTV antwoordde via de zeer aanwezige Bret Nolthuis. Die stond gekoppeld aan Brent Struyf, wat mooie duels op het scherpst van de snede opleverde. Bij 4-6 ging Struyf echter over de grens en zijn charge op Nolthuis kwam hem op een stip tegen en geel te staan, waardoor hij geschorst is voor het duel met DSC.

Snel verzuimde de strafworp te maken, maar schoot even later van de zijlijn wel gewoon 4-8 binnen. Na de 5-9 van Van den Berg (vier goals uit vijf pogingen) werd Dennis Brunt gebracht voor Andrés en even later kwam bij AW.DTV Pang binnen de lijnen om – profiterend van zijn rebounds – langere, zekere aanvallen te kunnen spelen. Dat bleek niet heel nodig, want AW.DTV volhardde in over de hele linie zuiver schieten, terwijl DVO veel kansen om zeep hielp. Bij rust genoot AW.DTV dan ook een riante voorsprong van 10-15 en de percentages logen er daarbij niet om: 17% om 32%.

Na de hervatting moest Van den Berg met een nieuwe tegenstandster zien af te rekenen: Senna van den Bos loste de net van een blessure herstelde Janine van Schie af. Dat bleek een goede ingreep, want Van den Bos hield de topschutster van vorig seizoen op slechts twee vrije ballen en leverde aanvallend met twee goals ook haar bijdrage. De eerste van haar goals was de 13-15 en toen leek het al erop dat DVO langszij zou komen.

In een goed geplaatste time-out kon AW.DTV de koppen echter weer bij elkaar krijgen en vanaf 2,5 meter het verschil weer uitbouwen naar vijf. Ondanks een ontketende Hoek wisten de Amsterdammers dat verschil te consolideren en nu en dan zelfs naar zes te tillen, bijvoorbeeld toen invaller Menno van der Neut (Struyf was door z'n enkel gegaan) de 15-21 en 17-23 moest incasseren van Nolthuis. En toen Demi van Oosten eindelijk profiteerde van de dubbele dekking op Van den Berg (18-24) leek de wedstrijd wel gespeeld.

Op 20-24 moest Van den Berg zich echter laten vervangen nadat ze zich verstapte en naar haar kuit greep. De eerder wegens kramp gewisselde Susila de Klein moest er weer in en opeens stond er een vak zonder échte doelpuntenmakers. Daarop werd maar even met Pang in de punt gespeeld, maar dat leverde niets op en DVO rook lichte paniek bij de bezoekers, die snel Cedric Pardieck terug in de ploeg brachten.

Via de achtste goal van Hoek, een buzzerbeater van Brunt en Van den Goorbergh vanaf de zijlijn sprong DVO naar 23-24, waarop Snel van afstand een cruciale goal maakte die AW.DTV uiteindelijk nog een punt zou opleveren. Na wéér een doelpunt van Hoek en een door Hester Heitink uitgelokte strafworp van Brunt was het met nog drie minuten te spelen namelijk 25-25. Beide ploegen kregen nog meerdere aanvallen om nog met de zege aan de haal te gaan, maar Pang verrichte veel storend werk in de verdediging en schoten van Van den Goorbergh, Nolthuis en Snel gingen er niet in.

Gezien het scoreverloop een gewonnen punt voor DVO, maar eigenlijk werd vooral gebaald dat er in de slotfase niet kon worden doorgedrukt. AW.DTV is eindelijk van de hatelijke nul af, maar zal toch ook teleurgesteld zijn dat het gat met de negende plaats nog altijd drie punten is, in plaats van één.

Wedstrijdverslagen van duels in de Korfbal League worden geschreven door verslaggevers van de clubs. Korfbal. biedt slechts een podium voor deze artikelen.

Datum: 15 januari 2017 - 11:00 uur