Vrijwilliger in de Spotlight: Ad Vos

Vrijwilligers

Vrijwilligers zijn voor verenigingen onmisbaar. De korfbalsport kan niet zonder iedereen die zich kosteloos en belangeloos inzet voor de vereniging, het district of op wat voor manier dan ook. Daarom zet Korfbal. maandelijks een vrijwilliger in de spotlight. Deze maand is het de beurt aan Ad Vos.

Hij is voorzitter van Fortis, bondsraadslid en voorzitter van het Zeeuws Korfbal Platform en was in het recente verleden scheidsrechter en trainer. Soms vraagt Ad Vos (57) zichzelf ook af wat hem drijft, omdat zijn vrijwilligerswerk al zo’n vanzelfsprekendheid is geworden. “Enerzijds is het nodig om een vereniging draaiende te houden, daarnaast heb je natuurlijk de gezelligheid, de sociale contacten.”
Van Fortis is hij al bijna vijftig jaar lid en voor het KNKV zet Vos zich ook al vele jaren in. Het leukste dat hem ooit is overkomen in zijn lange vrijwilligerscarrière is de promotie met de junioren van Fortis naar de Hoofdklasse. Ook het kampioenschap met Animo in de tweede klasse en het winnen van een beslissingswedstrijd tegen Albatros, met als gevolg promotie naar de overgangsklasse, staan hoog op zijn lijstje.

Gevraagd naar een anekdote vertelt Vos over de keer dat hij net een nieuwe auto had gekocht en er na een uitwedstrijd achter kwam dat hij de lampen aan had laten staan. “Toen heeft m’n hele ploeg staan duwen om de auto in beweging te krijgen.”

Ambitie
Vos heeft de hoop dat het KNKV op termijn uitgroeit tot een sportbond, die nog meer meetelt en een groter aantal leden heeft dan nu. “Ik hoop dat we de 150.000 ledenambitie realiseren en dat dat ledenbestand ook een afspiegeling wordt van de maatschappij waarin we leven. Daarnaast is het zaak om verder te blijven innoveren en de vrijwilligers aan ons te binden. Een diversiteit aan verenigingen, groot en klein, is een belangrijk onderdeel van onze sport.”

Zo lang als het gaat is Vos van plan om door te gaan met zijn vrijwilligerswerk. “Als er vervanging is, is die natuurlijk van harte welkom. Nieuw bloed geeft ook nieuwe ontwikkelingen.”

Vanzelfsprekend
Of hij nog een slotboodschap heeft? “Het is misschien een wereldboodschap, maar ik zou graag zien dat mensen toleranter naar elkaar zijn en beseffen in welke wereld we leven. Besef dat iedereen gelukkig wil zijn. Binnen de korfbalwereld zelf is het goed dat iedereen zich beseft wat wij met z’n allen voor elkaar krijgen. Dat vinden we nu soms nog wel heel vanzelfsprekend.”

Datum: 26 juni 2018 - 10:16 uur