Vrijwilliger in de Spotlight: Hanno Lohuis en André Kager

Korfbal League Vrijwilligers

Veel wedstrijden op het hoogste niveau – en inmiddels ook op lagere niveaus – zijn live op internet te bekijken, evenals KNKV-evenementen als de Korfbal Leaguefinale en Korfbal Challenge. Dat is voor een groot deel te danken aan de vrijwilligers van de verenigingen, die onder aanvoering van drijvende krachten Hanno Lohuis en André Kager steeds meer zijn gaan samenwerken.

In het seizoen 2013-2014 begon het KNKV in samenwerking met enkele Korfbal Leagueverenigingen een livestreampilot. Enkele verenigingen ontvingen een camera en software en streamden daarmee hun thuiswedstrijden. In het seizoen erna volgden ook andere Korfbal Leagueverenigingen.

Toen die pilot startte, had Lohuis zitting in de IT-commissie van PKC/SWKGroep, nadat hij in de loop der jaren al vele andere vrijwilligerstaken voor de Papendrechters had vervuld. “Los van allerlei IT- zaken ben ik in 2008 samen met collega-PKC’er Ton de Vries begonnen met de ontwikkeling van livescoresoftware. In 2011 begon statisticus Joost Spierings met het tonen van statistieken in de hal en daar voegde ik in 2012 de herhalingen aan toe. Vervolgens zijn we in het seizoen 2012-2013 begonnen met streamen.”

In diezelfde periode begon ook TOP/SolarCompleet met het uitzenden van de thuiswedstrijden. Het was in die tijd dat Kager - zelf een basketballer - via zijn kinderen in aanraking kwam met de Sassemse vereniging: “Mijn vader was gedurende een lange periode voorzitter van één van de grootste voetbalverenigingen van Nederland - Pancratius in Badhoevedorp - en dus is het vrijwilligerswerk me met de paplepel ingegoten. Enige tijd later heb ik me bij TOP bij de livestreamcrew van Ronald Hoogervorst, Ad Slobbe en Frans van der Zaag aangesloten.”

Match of the Week en livestreamplan
De KNKV-pilot leidde tot een Match of de Week én een eerste livestreamplan voor de Korfbal League. Lohuis: “Dat plan hebben TOP en PKC opgepakt en uitgerold richting andere verenigingen. In de beginfase vonden de verenigingen alles voor zichzelf uit en dus was het zaak om de krachten te bundelen. De samenwerking tussen de Korfbal Leagueverenigingen mondde in 2015 uit tot de eerste gezamenlijke productie voor het KNKV.

Inmiddels streamen de vrijwilligers van de Korfbal Leagueverenigingen standaard de Korfbal Challenge en de Korfbal Leaguefinale. Bij de afgelopen finale in de Ziggo Dome werkten alleen al aan de livestream- en cubeproductie 35 vrijwilligers mee. “Een megaklus”, aldus beide mannen, die dit seizoen in de coördinatie gezelschap hebben gekregen van Joris Houweling (Fortuna/Delta Logistiek). Lohuis richt zich op het strategische deel, Kager op het operationele en Houweling is vanuit de verenigingen de spil tussen de presentatoren en commentatoren.

Kruisbestuiving
Lohuis en Kager zijn trots op de kruisbestuiving tussen de verenigingen. Kager: “Voor de Challenge en Korfbal Leaguefinale kunnen de vrijwilligers van alle Korfbal Leagueverenigingen zich aanmelden. Doordat wij vanuit onze verenigingen de kar trokken werd zo’n productie voor het KNKV vroeger nog wel eens gezien als een TOP- & PKC-feestje, maar inmiddels voelt iedereen dat we het echt met z’n allen doen.” Daarbij zijn er al tal van mooie bijeffecten ontstaan. Zo ondersteunden de livestreamcrews van TOP en Hoofdklasser Dalto/Klaverblad Verzekeringen de Hoofdklassers in de play-offs en -downs, streamde de crew van PKC de Engelse finale en kan Valto bij het streamen van het NK Veldkorfbal rekenen op de support van verschillende Korfbal Leagueverenigingen.

Zowel de verenigingen als het KNKV varen wel bij de genoemde samenwerking. Afgelopen Korfbal Leagueseizoen streamden acht van de tien Korfbal Leagueverenigingen zelf hun thuiswedstrijden. Negen van de tien leverden vervolgens hun beelden aan het KNKV, dat er samenvattingen van liet maken. Lohuis: “Ook in de cijfers hebben we de afgelopen jaren een mooie groei doorgemaakt. De cijfers van afgelopen zaalseizoen worden binnenkort ook voor het grote publiek bekendgemaakt.”

Aan de genoemde opmars van de livestreams hebben Lohuis en Kager vele uren besteed. Lohuis: “Dat is heel natuurlijk gegaan. Ik werd getriggerd door André en zo heb ik bijvoorbeeld in samenwerking met Joost Spierings een stukje sofware ontwikkeld, dat zorg draagt voor het aansturen van de scores, statistieken en graphics in de livestreams.” Hij vervolgt: “In deze rol komen mijn passie voor de sport en techniek mooi samen. Waar een wil is, is een weg en het is fijn om zelfstandig je creativiteit kwijt te kunnen en daar waardering voor te krijgen.” Kager: “Als ik ergens voor ga, dan ga ik er vol voor. Onze ambitie is om via de livestreams de sport in het zonlicht te zetten en aan dat werk beleven we veel plezier. Met elkaar komen we tot iets geweldigs en daar krijgen we veel energie van.”

Toekomst
Naar de toekomst gekeken beschouwen Lohuis en Kager het als een uitdaging om de volgende generatie te activeren om de coördinatie van de vrijwilligers langzaam maar zeker over te nemen. Kager: “Voor het zover is, is het zaak om samen het uitzenden van onze wedstrijden naar the next level te krijgen, zodat we ook meer niet-korfbalfans bereiken. Daarin moeten we een goede balans vinden in de inzet van KNKV, vrijwilligers en externe partijen.”

Verder hebben beide mannen richting komend zaalseizoen de wens, dat de Korfbal Leaguewedstrijden meer door het weekend en de week gespreid worden. Beiden: “Zo win je aan zichtbaarheid.”

Foto: Korfbalfoto.nl

Datum: 8 juni 2019 - 15:00 uur