Vrijwilliger in de Spotlight: Johan van Tilburg

Vrijwilligers

“Het leukste vind ik de waardering die de cursisten uitspreken over de organisatie van de werkgroep. Dat is tenslotte waar je het allemaal voor doet.” Johan van Tilburg is voorzitter van de districtswerkgroep Opleidingen (DWO) Zuid-West, waar hij sinds zes jaar aan verbonden is. Ook heeft hij zich altijd ingezet voor zijn verenigingen Korbis (Waddinxveen), Gemini (Gouda) en diens voorloper Jodan Boys.

Van Tilburg is 49 jaar, getrouwd met Karin en vader van Jiska en Gilian. In het dagelijks leven is hij eigenaar van Drumarkon International BV en zijn vrije tijd besteedt hij naast korfbal aan Ajax, wandelen, fietsen en de lokale VVD.

Opleiding
Wat de inwoner van Reeuwijk drijft om zich via de DWO in te zetten voor het KNKV? “Het mooie vind ik dat dit een overkoepelende organistatie is voor beginnende en doorgroeiende korfbaltrainers en –scheidsrechters. ” Zijn grootste blunder? “Een blunder kan ik het niet noemen, maar helaas ken ik nog niet iedereen bij naam. Ik onthoud wel vaak gezichten maar namen onthouden is niet mijn sterkste punt.”

“Ik word blij van positieve mensen”, aldus Van Tilburg, die zijn positieve instelling en enthousiasme als sterke punten noemt. Waardering heeft hij voor mensen die van veel verschillende persoonlijkheden een team kunnen smeden. “Tegen onrechtvaardigheid kan ik slecht. Dan word ik kort van stof.”

Vrijwilligers
Als Van Tilburg een dag dag directeur van het KNKV zou mogen zijn, dan zou hij als eerste met de communicatie naar de vrijwilligers aan de slag gaan. “Daarin kunnen nog wel wat slagen worden gemaakt en dit is momenteel ook een thema binnen de DWO.” Ingaand op de toekomst van het korfbal wijst Van Tilburg op de mondialisering van de sport. “Dat is een positieve ontwikkeling, die van mij zo door mag gaan. Verder vind ik dat er in de afgelopen jaren een grote imagoslag gemaakt is en dat is ook een ontwikkeling waar ik blij mee ben.”

Op de vraag of Van Tilburg nog een slotboodschap heeft: “Verenigingen worden gedragen door vrijwilligers. Alleen tegenwoordig zijn dat er nog maar enkele, waardoor de druk op deze mensen enorm wordt. Dus de verantwoordelijkheid voor het vrijwilligerswerk mag veel meer aandacht krijgen zodat het ook echt verenigingen zijn en geen clubs. Hier ligt ook met name een rol voor de ouders.”

Datum: 13 mei 2019 - 14:00 uur