Vrijwilliger in de Spotlight: Joost Spierings

Vrijwilligers

Hoeveel doelpunten maakte PKC’er Richard Kunst afgelopen speelronde tegen DOS’46 en wat voor soort goals waren dit? Hoe vaak kwamen TOP/SolarCompleet en Blauw-Wit (A) elkaar al tegen in de play-offs en welke club scoort dit seizoen het hoogste percentage vanaf de strafworpstip? Korfbal Leaguestatisticus Joost Spierings heeft binnen een oogopslag het antwoord op dergelijke vragen.

De in Utrecht woonachtige Spierings zet zich al 36 jaar in voor de korfbalsport. Sinds 2005 verzamelt en verwerkt hij de statistieken van de verenigingen op het hoogste niveau. Daarvoor was hij videostatisticus bij wedstrijden van het Nederlands team en evenementen. Verder was hij betrokken bij de oprichting van het Haagse Futura, was hij twaalf jaar bestuurslid van de NKTV en geeft hij al jarenlang training bij Synergo.

Rustig
Spierings is vader van vier dochters en werkte tot zijn pensioen als senior administrator bij de European Space Agency. Naast korfbal schaart hij oude auto’s, motor rijden en wandelen tot zijn hobby’s. Na de Kilimanjaro te hebben beklommen, zou hij de top van Mount Fuji graag nog eens bereiken. Blij wordt hij van zijn dochters, schoonzonen en kleinkinderen, ‘zes in totaal’.

Op de vraag hoe mede-vrijwilligers of vrienden hem zouden omschrijven, zegt hij: “Ik denk dat ik redelijk goed kan luisteren en gematigd kan reageren waardoor ik nooit echt uitval. Ik ben dus altijd een rustig persoon die oor heeft voor de ander ondanks dat ik direct kan zijn.”

Statistieken
Zeg je Joost Spierings, zeg je statistieken. “Ik vind het ontzettend leuk om me daarmee bezig te houden. Ik kwam ze voor het eerst tegen tijdens mijn trainerscursus en bedacht me dat we die, door het gebruik van software, beter bij konden houden. Uiteindelijk kreeg ik van Ben Crum de vraag om het programma dat ik ontwikkeld had voor de statistieken geschikt te maken voor de Korfbal League en kijk eens waar we nu staan. Met name de PR-kant hiervan heeft een enorme vlucht genomen.”

Goede herinneringen bewaart hij aan het WK 2011 in China, waar hij als statisticus aanwezig was. “Een Chinese official vroeg me daar of ik voor hem ook zo’n mooi groot scherm kon regelen. Ik vond het ook wel een mooi compliment.” Aan het EK 2010 in eigen land heeft hij minder goede herinneringen. “Doordat we op verschillende plekken tegelijk speelden en we te weinig ervaring aan boord hadden, verliep het toen met de statistieken niet zoals gewenst.”

Tienduizend doelpunten
Een andere functie lijkt hem ook wel mooi, maar de vijver met statistici is nog niet groot genoeg om zomaar iets anders te kunnen gaan doen. “Het zou mooi zijn als we deze groep kunnen uitbreiden en voor een overdracht kunnen zorgen. De grens van tienduizend doelpunten voor een club in de Korfbal League – PKC heeft er momenteel 7110 – of het vijftiende Korfbal Leagueseizoen zou een mooi moment zijn om het stokje over te geven.”

Wat als hij een dag directeur van het KNKV zou mogen zijn? “Dan zou ik niet zo gek veel veranderen, omdat er momenteel veel goed gaat.” Gevraagd naar de toekomst van de sport stelt Spierings dat korfbal zich internationaal meer moet profileren. Hij zet zijn vraagtekens bij het steeds fysiekere spel en ergert zich aan de protesten van spelers en coaches richting de arbitrage. “Dit leidt af van het spel.”

Gevraagd - tot slot - naar leuke en actuele statistieken komt Spierings uit bij Fortuna/Delta Logistiek, dat zondag z’n honderdvijftigste overwinning in de Korfbal League boekte. “En het weekend ervoor maakte Laurens Leeuwenhoek z’n duizendste Korfbal Leaguedoelpunt.”

Datum: 12 februari 2019 - 09:00 uur
Door: Redactie Korfbal.