Vrijwilliger in de Spotlight: René van den Heuvel

Vrijwilligers

René van den Heuvel is beoordelaar, docent Arbitrale opleidingen en sinds kort lid van de pas opgerichte Landelijke Werkgroep Bijscholing Arbitrage. In de afgelopen achttien jaar was hij ook al scheidsrechter, lid van de districtswerkgroep Opleidingen en van het districtsbestuur Zuid-West.

“Elke organisatie heeft mensen nodig, die meer doen dan een product afnemen. Ik vind het leuk om bezig te zijn buiten een kleine kring van een vereniging, om de sport die ik beoefen te verbeteren”, zo legt Van den Heuvel uit waar zijn vrijwilligersdrive vandaan komt.

LWBA
Momenteel steekt hij zijn energie onder andere in de Landelijke Werkgroep Bijscholing Arbitrage. “Ik ergerde mij als er weer een bijscholing georganiseerd werd waar ik niets van op stak en sprekers een eigen verhaal hielden, dat niet met de uitgangspunten van het KNKV strookte.” Hij vervolgt: “We proberen nu in elk district meerdere bijscholingen te organiseren, met dezelfde sprekers die één verhaal vertellen op een hoog niveau, interactief en goed georganiseerd. Waardoor een scheidsrechter in elk district op dezelfde wijze en met dezelfde informatie wordt opgeleid, begeleid en beoordeeld door het KNKV.”

Sperwers en Scheldevogels
Van den Heuvel zet zich niet alleen in voor het KNKV. Zowel als speler en als vrijwilliger was hij actief bij Sperwers en Scheldevogels. Als trainer was Van den Heuvel, in het dagelijks leven zzp’er (sportverzorger en project- en bureaumanagement), ook nog werkzaam bij VIOS (W) en Triade. Het leukste wat hem is overkomen tijdens het vrijwilligerswerk is ‘het contact met mensen binnen bijna alle lagen van een verenigingen, waarvan ik het bestaan soms niet af wist’. De grootste blunder: ‘Het vergeten van een lesavond. Ik zat thuis rustig aan een kop koffie en toen werd er gebeld. Waar ik bleef, oeps.’

Toekomst
Voor de sport hoopt hij ‘dat korfbal een echte olympische sport wordt, met zes tot acht landen die een hoog niveau halen’. “Voor het KNKV hoop ik dat er in de volle breedte begrip zal komen tussen verenigingen en de organisatie. Vooral de kleine verenigingen voelen zich soms niet gehoord en iedereen moet snappen wat we voor elkaar kunnen doen en betekenen.” Over zijn eigen nabije toekomst: “Ik wil na twintig jaar vrijwilligerswerk stoppen, dus dat zou over twee jaar zijn. Waarschijnlijk blijf ik binnen mijn eigen vereniging nog wel dingen doen, want ook daar blijven de handjes hard nodig.” Over wat zijn rol is geweest en kan blijven zijn: “Mijn vrijwilligersomgeving verwacht ik, dat ik een bepaalde deskundigheid in kan brengen. Discussies aanga, maar altijd kan luisteren en laten meewegen van andermans mening.”

“Zorg voor begrip en geduld, van mens tot mens. We maken allemaal fouten doen allemaal ons best”, zo luidt zijn slotboodschap. “Boosheid is ongepast - al heb daar zelf ook wel eens last van -, daar wordt het meestal niet beter van en zorgt er echt niet voor dat de andere persoon in kwestie beter gaat functioneren.”

Datum: 26 oktober 2018 - 13:00 uur
Door: Redactie Korfbal.